ŠARENI I GLASNI

Ivana i Mirjana sklopile životno partnertstvo tijekom Pridea, kuma bila Alka Vuica; Milanoviću dodijeljena posebna povelja

Povorku su gledali brojni građani i turisti, a pridružili su joj se, među ostalima, i predstavnici gradske vlasti
 Josip Bandic/Cropix

Pod geslom "Ustale i ostale! – Ustali i ostali!", u subotu je uz pratnju jakog policijskog osiguranja i bez izgreda Zagrebom prošla 23. Povorka ponosa LGBTIQ+ zajednice, osoba i duginih obitelji s porukom: "Svima koji bi htjeli da nas nema poručujemo: Neće moći i neće proći!".

Povorka je krenula oko 16 sati s Trga Republike Hrvatske, te je prošla Frankopanskom, Ilicom, Trgom bana J. Jelačića, Jurišićevom, Draškovićevom, sve do Ribnjaka gdje je održan prosvjedno-svečani skup na kojem se, po procjeni policije, okupilo oko 2000 ljudi.

U veseloj povorci mogli su se vidjeti razni rekviziti, zastave, ali i transparenti poput "Filozofski protiv kvirfobije", "Transprava su ljudska prava"....

Sudionici su samim svojim dolaskom poslali poruku da je važna tolerancija i jednakost, bez obzira na seksualnu orijentaciju ili neku drugu karakteristiku.

image
Josip Bandic/Cropix
image
Josip Bandic/Cropix
image
Josip Bandic/Cropix
image
Josip Bandic/Cropix

Okupljeni na Ribnjaku svjedočili su sklapanju životnog partnerstva dviju žena Mirjane i Ivane, čime se željelo obilježiti 10 godina od stupanja na snagu Zakona o životnom partnerstvu tijekom kojih je sklopljeno gotovo 500 životnih partnerstava. Kuma na vjenčanju je bila pjevačica Alka Vuica.

U povodu obilježavanja 10. godišnjice donošenja Zakona simbolično je otpjevana hrvatska himna koju je izveo Marko Bošnjak.

U proglasu Povorke ponosa koji je pročitan na na skupu ističe se da u Povorci lezbijke, gejevi, nebinarni, trans i biseksualni ljudi, interspolne osobe i cijela queer zajednica – ustaje protiv napada na njihove slobode, prava, živote, obitelji i tijela.

"I to nam neće biti prvi put. Ustali smo u prvoj Povorci ponosa u potpuno homofobnoj državi, okruženi hordama siledžija. Ustajali smo protiv nepravednih zakona, protiv transfobnih ministara, homofobnih zastupnika, lažljivih novinarki, uličnih nasilnika. Ustale smo i ostale. Ustali smo i ostali. Svaki put, svake godine i tako će biti zauvijek", stoji u proglasu.

LGBTIQ zajednica je, kazali su, najveća, društveno najvidljivija, politički najutjecajnija i kulturno najaktivnija manjina u Hrvatskoj. "Ima nas više od svih nacionalnih manjina zajedno... A nemamo ni novine ni kulturni centar. Ostajemo glasni_e i ujedinjeni_e dok ne budemo imali ono što zaslužujemo: LGBT centar i kvir novine", istaknuli su svoje zahtjeve u proglasu.

image

Tomislav Tomašević

Josip Bandic/Cropix
image
Josip Bandic/Cropix
image
Josip Bandic/Cropix
image
Josip Bandic/Cropix
image
Josip Bandic/Cropix

Na skupu je Marko Jurčić proglašen queer LGBT osobom desetljeća. Franko Dota iz organizacijskog odbora pojasnio je kako je Jurčić u LGBT pokretu od samih početaka te je bio jedan od najistaknutijih aktivista u prijelomnim godinama kada je to bilo najteže biti. "Svaku sudsku bitko koju je pokrenuo je i dobio, a kao zadnja i najslađa je ona protiv Karoline Vidović Krišto", rekao je Dota.

Dota je također objavio i kako su ‘Prideovi životni partneri desetljeća četiri osobe: Zoran Milanović za vrijeme čije vlade je donesen Zakon o životnom partnerstvu, Arsen Bauk tadašnji ministar koji se za taj zakon zalagao te Maja Sporiš i Jagoda Botički‘. Njima će u srpnju biti uručene i posebne povelje.

"Poručujemo svih ovih godina, a pogotovo ove godine onima koji žele da nas nema - da neće moći i da neće proći. Stoga nije čudno da nam je glavno geslo ove godine Ustale i ostale, Ustali i ostali jer smo prije 22 godine ustali da bismo ostali u ovoj zemlji, pratit ćemo pomno tko je ovdje od kandidata za EU parlament, što obećavaju i što će ispuniti", izjavio je Franko Dota.

Povorku su gledali brojni građani i turisti, a pridružili su joj se, među ostalima, i predstavnici gradske vlasti - zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet, predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović. Pridružili su im se i kandidat Možemo za EP Gordan Bosanac, kandidat s liste SDP-a za EP Bojan Glavašević...

image
Josip Bandic/Cropix
image
Josip Bandic/Cropix
image
Josip Bandic/Cropix
image
Josip Bandic/Cropix

Tomašević je kazao kako od 2002 dolazi na Zagreb Pride, situacija u državi se promijenila, prvi Pride je bio pun incidenata no danas, ističe, ne očekuje incidente.

Klisović je rekao kako je došao dati podršku jer smatra da se u ovoj zemlji još uvijek slobodno ne moze izraziti drugačija seksualna orijentacija.

Glavašević je istaknuo kako je došao jer želi živjeti u društvu u kojemu ima mjesta za sve. Kazao je i kako vidi napredak u protekle 22 godine, no smatra da treba naći novi način da se podrži LGBT zajednicu.

Druge godine zaredom središnju nacionalnu Povorku ponosa LGBTIQ+ zajednice Hrvatske i Zagreba sporazumno su suorganizirali Grad Zagreb i udruga Zagreb Pride. Među transparentima i zastavama duginih boja je i hrvatska zastava ali i zastava bivše SFRJ.

Zabavni dio Zagreb Pridea 2024. traje noćas do 24 sata.

image
Josip Bandic/Cropix
image
Josip Bandic/Cropix
image
Josip Bandic/Cropix
image
Josip Bandic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2024 04:14