KANDIDAT SDP-A ZA DOGRADONAČELNIKA ZAGREBA

Igor Rađenović: 'Milan Bandić politiku je pretvorio u estradu'

Provest ćemo reviziju dodjele socijalnih stanova u gradu, to je rak-rana Zagreba

Igor Rađenović kandidat je Rajka Ostojića na predstojećim lokalnim izborima za zamjenika gradonačelnika. Široj javnosti postao je poznat 2008. godine, kada je zbog prokazivanja korupcije u Zagrebačkim cestama bio brutalno pretučen. Rađenović je možda i jedan od najprepoznatljivijih SDP-ovaca u gradu Zagrebu. Usprkos tome, uopće se ne nalazi na koalicijskoj listi SDP-HNS-HSU. S Rađenovićem smo razgovarali o koalicijskoj listi, Milanu Bandiću, stanju u gradskom SDP -u te projektima Rajka Ostojića i njegova tima, koje planiraju realizirati ako osvoje izbore.

Zašto vi kao kandidat SDP-a za zamjenika gradonačelnika niste na koalicijskoj listi SDP-HNS-HSU za Skupštinu?

- Odluka je bila da ne dupliramo funkcije s onima na nacionalnoj razini, a kao što znate, ja sam saborski zastupnik. Gradski SDP ima puno kvalitetnih kandidata i jednostavno smo odlučili dati šansu novim snagama.

Bernardićevi poslušnici

Dojam je da nitko na listi SDP-HNS-HSU nema ozbiljan background. Tko je birao kandidate i kako ih ocjenjujete?

- Ne bih se složio s vama, uostalom to ćemo uskoro i dokazati u novome mandatu. Nažalost, i kod nas se često ide u estradizaciju politike koja često vodi i u neodgovornost. Prisjetimo se da je HDZ često išao u tom smjeru, a sada ide i Milan Bandić. Naše kandidate izabrao je gradski odbor praktički jednoglasno, i to na prijedlog predsjednika gradske organizacije Davora Bernardića.

Zašto je nositelj liste Davor Bernardić, a ne kandidat za gradonačelnika Rajko Ostojić?

- Meni se to čini sasvim logičnim, a radi se o odluci istog tijela. Kolega Bernardić već je treću godinu na čelu gradske organizacije i prijedlog da čelni čovjek stranke u Zagrebu nosi listu došla je iz naših organizacija.

Nalaze li se na listi zapravo Bernardićevi ‘poslušnici’ kako bi nakon izbora osigurao utjecaj u Gradskoj skupštini?

- Za to pitanje zamolite intervju s gospodinom Bernardićem, ja se s vama ne slažem.

Što mislite o listi gradonačelnika Milana Bandića? I dio SDP-ovaca smatra da je kvalitetna.

- Do sada su gospodina Bandića bodrili i Zdravko Mamić i svi igrači Dinama. Vjerojatno se i netko od njih našao na njegovoj listi. Ali ne mogu poreći da se radi o skupu javnih uglednika. Koliko su oni spremni operativno ući u gradske probleme, drugo je pitanje.

Postoji li sada zbog toga bojazan u SDP-u da ćete ostvariti lošiji rezultat za Gradsku skupštinu?

- Ne, mi idemo svojim putem, a Bandić sa svojim interesnim skupinama. Birači će odlučiti. Mi smo smo uvjereni da je naš put ispravan i da radimo isključivo na dobrobit građana Zagreba.

Kaotično planiranje

Koji su vaši motivi za ulazak u borbu za Zagreb?

- Desetak godina sam u gradskoj politici. Neskromno rečeno, mislim da razumijem procese, znam što jest, ali i što nije bilo dobro proteklih godina. Mislim da mogu dati svoj doprinos i iz tog sam razloga s ponosom prihvatio poziv gospodina Ostojića.

Kojim ćete akcijama i projektima nastojati pobijediti Bandića?

- Mi smo svoju platformu obznanili javnosti prije mjesec dana. Izdvojili smo tri ključna pitanja. Prvo je rješavanje prometa i integracija gradske željeznice u javni prijevoz. Drugo je konačno rješenje problema otpada i zatvaranje odlagališta na Jakuševcu. Treće je učinkovitije upravljanje gradskim prostorima.

Najavljujete, dakle, i treći projekt - rješavanje praznih gradskih prostora. Zašto tisuće prostora zjapi prazno i kako planirate riješiti taj problem?

- Zagreb je danas grad napuštenih i devastiranih gradskih prostora, pogotovo u centru grada. Posljedica je to dugogodišnjeg i kaotičnog prostornog planiranja aktualne gradske uprave koje se svelo na postavljanje šatora na Jelačić plac i Kvatrić.

Jedina mogućnost iskorištavanja te napuštene gradske imovine u doba recesije je stavljanje u promet zapuštenih gradskih prostora, i to tijekom dvije-tri godine za minimalnu najamninu, da se grad počne napokon aktivirati, i gospodarski i kulturno.

Treba li prodati prazne gradske stanove?

- Gradskom imovinom napokon treba upravljati, dosad je sve bilo prepušteno stihiji. Ako imate strategiju upravljanja, jasno znate koji stanovi trebaju ići na tržište, a koje Grad mora zadržati. Dakle, nakon izrade strategije upravljanja gradskom imovinom sigurno će dio praznih stanova ići na tržište.

Vezano prijateljstvo

U Zagrebu u gradskim stanovima postoji više od 2000 bespravno useljenih stanara. Što s njima?

- Napravit ćemo reviziju dodjele socijalnih stanova u gradu. Kriteriji po kojima su dijeljeni socijalni stanovi nisu ažurirani od pet do sedam godina i to je jedna od rak-rana Zagreba. Uz socijalni, uvest ćemo kriterij imovinskog stanja putem OIB-a, čime ćemo izbjeći da gradska imovina ide ljudima koji to nisu zaslužili.

Što pod hitno treba mijenjati u Zagrebu?

- Treba mijenjati način upravljanja. Mora biti odgovoran, a ne stihijski kao do sada. Sredstvima građana treba upravljati marom dobrog gospodara jer se za nemala izdvojena sredstva građana može dobiti dakleko više za kvalitetu njihova života.

Što mislite o kandidatkinji HDZ-a Margareti Mađerić?

- Ona je moja dugogodišnja kolegica zastupnica. A žao mi je što nema punu podršku svoje stranke na ovim izborima. Nažalost, svima upućenijima je vidljivo da HDZ i njegovi čelni ljudi igraju na gospodina Bandića. Puno su zajedničkih poslova odradili prethodnih godina i teško je samo tako napustiti to ‘vezano’ prijateljstvo.

Strahujete li od Ferdeljija koji, prema anketama, Ostojiću puše za vrat?

- Ne strahujemo ni od koga. Ovo su demokratski izbori, građani će odlučiti koliko kojoj opciji vjeruju da može učinkovito upravljati u njihovu gradu. Ferdelji je jedan od respektabilnih kandidata i želim mu uspjeh na ovim izborima, dakako puno manji nego Ostojiću i našoj koaliciji.

Prirez nije u skladu s kvalitetom usluge

Osvojite li izbore, hoćete li, kada i za koliko smanjiti prirez?

- Smanjivanje prireza je civilizacijsko, a ne financijsko pitanje u Zagrebu. Imamo daleko najveću stopu prireza u Hrvatskoj koju ne prati najviša razina komunalnih usluga. Zar imamo dvostruko bolju razinu komunalne usluge od Rijeke? A plaćamo znatno veći prirez. Upravo je on postao jedan od simbola neodgovornosti gradske uprave i gradonačelnika Bandića. Već zatvaranjem svih rupa iz kojih curi gradski novac stvorit ćemo preduvjete za smanjivanje prireza.

Kako popraviti stanje u Holdingu? Minus je svake godine oko pola milijarde kuna.

- Holding je dobro zamišljen, ali loše upravljan. Trenutno se bavi nekim stvarima kojima ne bi trebao, upravljanjem nekretninama. Da se bavio osnovnom djelatnošću, komunalijama, danas bi cijene režija bile niže. Kad je riječ o popravljanju dosadašnjeg stanja, namjeravamo podijeliti Holding na četiri sektora, i to po kriteriju u kakvom se položaju nalaze na tržištu. Svaki sektor će za sebe vlasniku podnositi izvješće o svojim rezultatima, odnosno uspješnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 16:55