ODABRAO KRIVU STRANU

HDZ raspušta zagrebački ogranak:Ne žele Pašalićev kadar na čelu?

Liječnik koji je prije tri mjeseca preuzeo ogranak na stranačkim izborima podržao je Karamarkovog protivnika Kujundžića
 Ranko Suvar / CROPIX

Vrh HDZ -a, kako doznajemo, razmišlja o raspuštanju zagrebačkog ogranka stranke, čiji je šef prije samo tri mjeseca postao Ante Zvonimir Golem.

Iako se spekuliralo da bi se to moglo dogoditi već ovih dana, naši izvori kažu da je ta odluka ipak odgođena do rujna. No, ako se to i ne dogodi, Golem, doznajemo, sasvim sigurno neće biti HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba.

Glavni razlog raspuštanja i Golemove smjene mnogi vide u tome što je taj liječnik svoju podršku na unutarstranačkim izborima dao Milanu Kujundžiću, glavnom protukandidatu Tomislava Karamarka, te što ga se povezivalo s pašalićevcima.

Pristojan, ali prespor

Osim toga, Golem je, prema Statutu stranke, kao šef najveće, zagrebačke organizacije automatski postao i član Predsjedništva HDZ-a, što se nekima očito nije svidjelo. Ipak, nekolicina HDZ-ovaca iz vrha stranke s kojima smo jučer razgovarali isticala je da sve to nema nikakve veze ni s Kujundžićem, ni s pašalićevcima, nego da jednostavno nisu zadovoljni onim što je Golem dosad napravio u zagrebačkoj organizaciji.

- Golem je dobar i pristojan kolega, ali se jednostavno ne zna nametnuti svojim idejama. Svjesni smo i da mnogo radi, ali sve probleme rješava presporo. Primjerice, još nisu konstituirani neki područni uredi, poput Jaruna i Podsuseda. Tamo je mnogo problema, a još ništa nije riješeno.

Novo vodstvo želi da se ozbiljno radi i da se sve to brže odvija - rekao je jedan visoki dužnosnik HDZ-a. Kaže i da nigdje ne stoji niti ih bilo što obvezuje da Golema, kao šefa zagrebačke organizacije, kandidiraju za gradonačelnika Zagreba.

- Za tu poziciju imamo neke druge ljude, ali o imenima je još rano govoriti - rekao je jedan od naših sugovornika iz HDZ-a, dodajući da je njihov kandidat stariji, ugledni HDZ-ovac.

Premoćna pobjeda

Golem je predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Zagreb postao potkraj travnja, kada je u drugom krugu premoćno, osvojivši gotovo dvostruko više glasova, pobijedio glavnog protukandidata Stipu Mamića. Tada je najavio korjenite promjene u zagrebačkoj organizaciji, ali i svoju kandidaturu za gradonačelnika metropole ako dobije podršku kolega. No, ta je podrška očito izostala, barem kad je riječ o vrhu HDZ-a. A da odnosi između Golema i novog rukovodstva stranke nisu idilični od samih početaka, potvrdili su nam mnogi članovi stranke. Navodno je novi šef HDZ-a Golemu zamjerio što je prvo najavio podršku njemu, a potom stao uz Kujundžića.

Vrijeme će pokazati

- Nije točno da se radi sporo. Zagrebački ogranak radi punom parom, sjednice se održavaju redovito, a šef je iznimno angažiran. Već smo, po zahtjevu središnjice stranke, osnovali i 18 stručnih povjerenstava koja će pratiti problematiku po svim područjima. Imenovali smo i ljude koji će biti predsjednici tih povjerenstava i mogu reći da se svi zadaci uredno izvršavaju. Za neke stvari, naravno, treba i vremena, ali ne vjerujem da problem s Golemom leži u tome. Mislim da je tu posrijedi netrpeljivost novog vodstva prema Golemu jer je podržao Kujundžića i jer ga neki očito ne žele vidjeti u Predsjedništvu stranke - rekao nam je jedan od članova iz zagrebačke organizacije HDZ-a.

Sam Golem jučer nam je rekao da priče o smjeni i raskolima sluša otkako je postao šef zagrebačke organizacije.

- Bio sam ovih dana na sastanku sa šefom stranke i razgovarali smo o politici HDZ-a u gradu. Nije bilo nikakvih priča o raspuštanju i nezadovoljstvu mojim radom. Sada sam orijentiran na posao, a ne na razne spinove. U svakom slučaju, vrijeme će pokazati što je od svega istina - rekao je Golem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 06:18