IPAK SE NIJE POVUKAO

Gradonačelnik Tomašević ide Bandićevim stopama: Iz zagrebačkog proračuna financira sinjsku alku

Iz Grada su ustvrdili da je iznos za Alku ove godine smanjen sa 200 tisuća na 100 tisuća kuna

Tomislav Tomašević

 Ranko Šuvar/Cropix

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević financira dio troškova organizacije 307. Sinjske alke u iznosu od 100.000 kuna, može se vidjeti iz javno dostupnih podataka.

Zagrebački gradonačelnik time nastavlja tradiciju pokojnog gradonačelnika Milana Bandića koji je redovito financirao i posjećivao tu manifestaciju, a kroz godine iz gradskog proračuna za organizaciju isplatio oko dva milijuna kuna.

Iako se spekuliralo da bi se Tomašević mogao povući iz financiranja Sinjske alke, koja godinama slovi kao poligon sitno političkog prenemaganja - čija će velemožna prisutnost zaraditi glasniji pljesak naroda - umjesto kao manifestacija koja slavi hrvatsku kulturnu tradiciju, to se ipak nije dogodilo i iz zagrebačkog je proračuna i ove godine otišlo 100.000 na račun organizatora Viteškog alkarskog društva Sinj. U obrazloženju stoji da je "suradnja s gradovima u Republici Hrvatskoj radi očuvanja hrvatske kulturne baštine dio Programa međugradske i međunarodne suradnje Grada Zagreba za 2022. godinu".

Iz Grada napominju da je velika ovogodišnja promjena što je iznos sufinanciranja Alke upola smanjen, na 100.000 kuna u odnosu na 200.000 koliko se isplaćivalo u vrijeme Bandića. "Sufinanciranje Alke iz proračuna Grada Zagreba vezano je uz značaj Alke za Hrvatsku kao dijela UNESCO Reprezentativne liste nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, na kojoj se Alka nalazi od 2010., a od kada je Grad Zagreb kao glavni grad Hrvatske i sufinancira te činjenicom da su Zagreb i Sinj potpisali povelju o suradnji i prijateljstvu 2017. godine", stoji u odgovoru Grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2024 15:37