STANDARDI RADA

Grad Zagreb: Ukinuli smo praksu korištenja agencijskih radnika za dugotrajne poslove

‘Onim agencijskim radnicima koji su godinama radili na operativnim poslovima ponudili smo stalna radna mjesta‘

Tomislav Tomašević
 

 Ranko Šuvar/Cropix

Iz zagrebačke Gradske uprave poručili su kako je njihovo strateško usmjerenje da Grad Zagreb kao poslodavac bude predvodnik u uspostavljanju kvalitetnih standarda rada i zapošljavanja, te su ukinuli praksu korištenja agencijskih radnika za dugotrajne poslove.

"U prošlosti su gradska poduzeća koristila nestandardne oblike zapošljavanja i agencijskog rada, što je vodilo povećanju troškova, snižavanju kvalitete usluga te stavljanju radnica i radnika u neravnopravan položaj. Agencijski rad treba biti korišten za poslove sezonskog, privremenog ili povremenog karaktera, a ne za obavljanje redovitih poslova u kontinuitetu", poručuju u subotu priopćenju.

U tom smislu su, kažu, po preuzimanju upravljanja gradom, ukinuli praksu korištenja agencijskih radnika za dugotrajne poslove.

"Onim agencijskim radnicima koji su godinama radili na operativnim poslovima i za čijim uslugama postoji potreba, ponudili smo stalna radna mjesta, a time i sigurnost i dostojanstvo, usporedivo s ostalim radnicima. S druge strane, prestala je potreba za angažmanom agencijskih radnika u administraciji, u kojoj ionako postoji višak zaposlenih", ističu u Gradskoj upravi.

U gradskim poduzećima situacija je sljedeća: na kraju 2021., u Zagrebačkom holdingu (ZGH) ukupno je bilo angažirano 290 agencijskih radnika. U međuvremenu, 60 agencijskih radnika koji su radili na administrativnim poslovima više nije angažirano. Agencijskim radnicima u tehničkim operacijama omogućeno je zapošljavanje u ZGH zbog potrebe za njihovim radom, i to kada je to postalo moguće s obzirom na program zbrinjavanja radnika.

"Na današnji dan u ZGH d.o.o. više nema agencijskih radnika. U ZGH grupi u ovom trenutku imamo šest agencijskih radnika, koji su zaposleni na način koji je i predviđen za agencijske radnike - zbog izvanredne potrebe, na par mjeseci", poručuju u priopćenju.

U ZET-u i Zagrebačkom velesajmu nema agencijskih radnika.

"Agencijski će rad od sada biti korišten samo za ono za što je i predviđen - za izvanredne potrebe, na kratki rok", poručuju iz zagrebačke Gradske uprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:44