PROSLAVA PADA BASTILLE

'FRANCUSKI PLESNJAK' Nicolas Quesnoit iz 'Plesa sa zvijezdama' otvorit će ples na glavnom zagrebačkom trgu

Plesni će podij zagrijati poznati francuski plesač Nicolas Quesnoit, pobjednik 'Plesa sa zvijezdama', koji će sve okupljene građane podučiti plesnim koracima uz ritam starog Pariza
 (PROMO)

ZAGREB - Zagrebački Trg bana Josipa Jelačića, u utorak, 14. srpnja pretvorit će se u veliki plesni podij. Publiku toga dana očekuje pravi Francuski plesnjak, plesno-glazbeno događanje koje će obilježiti ljeto u Zagrebu, a održava se u sklopu manifestacije Rendez-vous , festival Francuske u Hrvatskoj, pod pokroviteljstvom generalnog sponzora Citroën Hrvatska.

Francuski plesnjak organizira se 14. srpnja povodom velikog francuskog državnog praznika kojim se obilježava pad Bastillle i početak Francuske revolucije 1789. godine, te slavi ujedinjenost i solidarnost svih građana. Le Plesnjak na zagrebačkim se ulicama održava po prvi put po uzoru na tradiciju njegovanu u Parizu, ostalim gradovima Francuske, ali i na ulicama širom svijeta, gdje se pad Bastille slavi organiziranim zabavama poput koncerata i plesnjaka.

Plesni će podij na središnjem zagrebačkom trgu od 19:30 sati zagrijati poznati francuski plesač Nicolas Quesnoit koji će sve okupljene građane i posjetitelje Zagreba podučiti plesnim koracima uz ritam starog Pariza. Hrvatskoj publici najpoznatiji kao pobjednik showa Ples sa zvijezdama u paru sa Zrinkom Cvitešić, Nicolas je trostruki nacionalni prvak u standardnim i latinsko-američkim sportskim plesovima, te međunarodno priznati plesni učitelj i sudac.

Nakon njega slijedi koncert francuskog benda Les Balochiens koji će se pobrinuti da svojom glazbom tipičnom za ovakva slavlja stvori izniman plesni ugođaj na otvorenome. Sve dobro raspoložene, vješte i nevješte plesače očekuju neizostavni hitovi francuske šansone, tipični francuski zabavni plesovi, ali i poznati ritmovi od valcera pa sve do tanga. Cjelokupni program vodit će Luka Bulić.

Njezina Ekselencija Michèle Boccoz, veleposlanica Francuske u Hrvatskoj, pozvala je sve građane da 14. srpnja u 19:30 sati budu dio ove velike zagrebačke proslave.

Vesna Kusin, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba najavila je da 14. srpnja neće biti običan dan u Zagrebu, te se Francuski plesnjak naprosto ne smije propustiti.

Alemka Lisinski, hrvatska izbornica manifestacije Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj izrazila je zadovoljstvo što će građani Zagreba ove godine najveći francuski nacionalni praznik, obilježavanje Francuske revolucije, slaviti zajedno s Francuzima, na otvorenom, uz ples za sve: Ovo događanje je prekrasna, prava građanska i narodna tradicija, jer europske vrijednosti slobode, bratstva, jednakosti istinski pripadaju svima, pa je i prirodno da tomu u čast svi zajedno zaplešemo, na javnom prostoru, koji također pripada svim građanima.

Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj održava se od svibnja do rujna 2015. diljem Hrvatske. Tijekom višemjesečnoga programa multidisciplinarnoga karaktera koji obuhvaća više od 150 događanja u 22 grada, hrvatskoj će se publici predstaviti francuska kultura u njezinoj punoj raznolikosti i bogatstvu, istodobno je upoznajući s inovativnim dostignućima Francuske. Festivalski program objedinjuje različita područja – glazbu, vizualnu umjetnost, kazalište, cirkus, ples, dizajn, arhitekturu, književnost, film, ali i gospodarstvo, modu, raspravu o društvenim i globalnim pitanja, sport, gastronomiju, turizam, znanost i obrazovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 04:25