DRUGI DAN BLOKADE

FOTO Jakuševčani: Nema deblokade! Bernardić: Molim vas, mislite na drugih 800. 000 Zagrepčana

Ministar okoliša Zmajlović: 'Neću ići na Jakuševac. Bandić konačno mora preuzeti odgovornost'
 Ronald Goršić/CROPIX

NOVO 16:00 U 15.30 sati na Jakuševcu su se pojavili predsjednik Skupštine Davor Bernardić i čelnik Holdinga Ivo Čović.

- Apeliram na deblokadu, razum i rješavanje stvari mirnim putem. Moramo brinuti o 800 tisuća Zagrepčana, rekao je predsjednik zagrebačke skupštine Davor Bernardić prije sastanka.

Bernardić je poručio i kako je od ministra Zmajlovića dobio jamstvo da će se do kraja godine u zakon ugraditi mjera koja će omogućiti obeštećenje onima koji žive blizu odlagališta otpada.

No, to nije zadovoljilo stanovnike Jakuševca koji su poručili da se blokada nastavlja.

15:37 Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je danas Zagrepčanima da redovito odlažu svoje smeće, a Grad će učiniti sve da se ono zbrine na odlagalištu Jakuševec, te izrazio uvjerenje da će to biti učinjeno u najskorije vrijeme.

Bandić je na današnjoj konferenciji za novinare na temu "Jakuševec" u Gradskoj upravi istaknuo kako će problem Jakuševca riješiti zajedno Gradska uprava, Skupština, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode te dodao da će 31. kolovoza, za kada je najavljen Zbor građana Jakuševca, svi pojedinačno "podastrijeti račun".

Jakuševec je jedino mjesto na koje se može odlagati zagrebački otpad, kazao je. "Inicirao sam, iniciram i inicirat ću sve što je u interesu građana Jakuševca. Bez obzira što se dogodilo, Gradska uprava će naći i iznaći rješenje da ljudima isplati i za iduću godinu naknadu (eko-rentu) za štetne emisije po zdravlje građana Jakuševca i Mičevca. Kao što smo ove godine 13 milijuna kuna u proračunu predvidjeli, bit će i iduće godine predviđeno", rekao je zagrebački gradonačelnik i dodao da je njegov prijedlog da se ta renta od 2013. do 2018. godišnje uvećava za "još jedan posto". "To je prijedlog gradonačelnika, izborit ću se za to", istaknuo je Bandić.

Podsjetio je da je jučer posjetio Jakuševčane koji su mu, kazao je, rekli da je on svoje napravio i da očekuju od drugih da naprave svoj dio posla, odnosno da čekaju predsjednika Gradske skupštine Davora Bernardića i predstavnike Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Upozorio je kako smeće stoji na visokim temperaturama što je, rekao je, ozbiljan problem zbog kojeg će se, ako se ne riješi, na teren morati izaći epidemiološke službe. "To nije šala, to je izuzetno ozbiljna stvar. Dubit ću na trepavicama s građanima Jakuševca da riješim taj problem, ali pomozite nam", poručio je Bandić.

Izrazio je i nezadovoljstvo izvještavanjem medija o njegovom jučerašnjem posjetu Jakuševcu i razgovoru s prosvjednicima. "Da ste jučer prenijeli objektivno što sam ja rekao možda bi oni već otišli kući", rekao je novinarima i dodao kako je problem zbrinjavanja otpada "najosjetljivija tema grada".

Pozvao je sve da na tom problemu ne rade političke bodove - "ni gradonačelnik, ni predsjednik Skupštine ni resorni ministar ni Vlada ni predsjednik države". "Ovdje je riječ o nama, jer svi živimo ovdje u Zagrebu", poručio je.

Odgovarajući na novinarska pitanja kazao je kako ne namjerava "pozvati policiju na prosvjednike". "Zvati policiju na vlastite građane, a ne napraviti svoj dio posla kojeg smo preuzeli je samoubojstvo. To je nenemoralno i neljudski", rekao je.

--------------------------------------------------

14:15 Nakon cijelonoćne blokade ulaza na zagrebačko odlagalište otpada Jakuševac, oko 70 kamiona za odvoz smeća Gradske čistoće danas i dalje stoji parkirano uz odlagalište, a Jakuševčani ustraju na rješenju problema odlaganja otpada i poručuju kako će tamo ostati dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

Zbog vrućina, smrad je postao nesnosan, a osjeća se i u okolnim dijelovima Novog Zagreba, javlja HRT.

Građanima Jakuševca jutros su se u blokadi pridružili građani Mičevca.

"Nas novci ne interesiraju, na zanima nas ekološka renta, želimo da se makne kompostana iz koje dopire nepodnošljiv smrad te drobilice građevinskog otpada zbog kojih nam prašina ulazi u kuće", rekao je jedan od prosvjednika Marijan Bedeković.

Istaknuo je kako namjeravaju ostati dok Grad ne potpiše njihove zahtjeve.

Predsjednik mjesnog odbora Mičevec Ivica Brarukčić kazao je kako su su građani Mičevaca došli dati podršku građanima Jakuševca te ujedno upozoriti Ministarstvo okoliša i prirode koje se, istaknuo je, nakon smjene ministrice Mirele Holy nije oglasilo ili dalo naznake što će se događati s otpadom.

"Tražimo da ovo odlagalište dobije novi, poseban status te da se ne tretira po novom zakonu, jer je napravljeno mimo svih propisa i zakona. Ovo je jedna ogromna ekološka bomba koja ugrožava naše stanovnike već 40 godina", ocijenio je Barukčić.

Dodao je da je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao da će se to odlagalište zatvoriti do 2018. godine, ali da nije obećao način suradnje i kako će do tada građani Jakuševca i Mičevaca organizirati život.

Glasnogovornik "Čistoće" Vinko Vučić kazao je da će smeće ostati u kućanstvima dok se kamioni ne deblokiraju te dodao da u "Čistoći" čekaju da se pronađe rješenje kako bi što prije mogli nastaviti sa svojim poslom i pokupiti nagomilani otpad.

______________________________________

ZAGREB - Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izjavio je danas kako ne namjerava ići na zagrebački Jakuševac, gdje stanovnici toga naselja od jučer blokiraju prilaz odlagalištu otpada, ustrajući na rješenju problema odlaganja otpada.

Građane je pozvao na razum, a gradske vlasti da konačno sustavno pristupe rješavanju pitanja gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu.

"Odgovorni u gradu Zagrebu, na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem, konačno moraju preuzeti odgovornost za gospodarenje otpadom umjesto da tu odgovornost prebacuju na druge", rekao je ministar Zmajlović novinarima, koji su ga pred početak današnje sjednice Vlade upitali hoće li se angažirati na smirivanju stanja na Jakuševcu.

Naglasio je kako je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode uvijek bilo spremno na suradnju, da potrebni zakoni postoje te da Zagreb mora pristupiti izgradnji postrojenja za preradu otpada.

Ustvrdio je da se gospodarenje otpadom u posljednjih deset godina u Zagrebu nije maknulo s mrtve točke.

Pozivajući građane da razumno reagiraju, ministar je poručio kako se taj problem ne može riješiti preko noći, niti blokadama.

Potvrdio je da Vlada razmišlja o uvođenju ekološke rente kroz novi Zakon o otpadu, ali da je to samo jedno o mogućih rješenja, te da će se analizirati mogući učinci.

Na neke kritike da je kao ministar "značajno tiši" od svoje prethodnice Mirele Holy, odgovorio je kako "svatko ima svoj stil".

Zmajlović je naglasio i da je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode ljetne mjesece iskoristilo za ekipiranje i izradu novog Zakona. "Za kontakte s javnošću ima vremena", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 04:22