KAKO NAS VARAJU

EKSKLUZIVNI ISTRAŽIVAČKI SPECIJAL JUTARNJEG, 2. DIO Otkrili smo kako Čistoća baca smeće gdje ne smije

Reporteri Jutarnjeg lista potajno su pratili kamione Holdingove tvrtke
 Ivan Lackovic / CROPIX;

Nedjelja je, kraj prosinca 2013., šest sati ujutro. Već je puna dva mjeseca na snazi zabrana Ministarstva zaštite okoliša. Na gradsko odlagalište Jakuševec od listopada više ne smije ništa, osim komunalnog miješanog otpada. Na zagrebačkim su ulicama gotovo preko noći buknula divlja odlagališta.

U prvom redu kuća, odmah do jakuševečkog brda, stanare tog jutra budi glasno pištanje. Nije im jasno što se događa. Zašto bi se od svih dana radovi izvodili baš u nedjelju? Jedan od njih penje se na najviši kat kuće i dalekozorom pretražuje brdo.

Između brda i Servisno-operativnog centra Čistoće bager zakopava glomazni otpad.

- Kamioni su taj otpad dovezli po noći, a to nisu smjeli. Bager ga je pred jutro počeo zakopavati i poravnavati teren. Hitno smo alarmirali policiju i inspekciju zaštite okoliša - priča nam jedan od stanovnika Jakuševca.

Da stvar bude gora, bager možda nitko ne bi niti primijetio da nije probudio pola naselja svojim pištanjem koje se uključivalo svaki put kada bi krenuo unatrag.

Dubrava - ilegalni deponij u Ulici Klin. Goran Mehkek / CROPIX;

Bager je radio od šest do pola devet, a onda je na mjesto događaja stigla policija.

- Kamioni očito nisu bili dobro usklađeni jer su i dalje dovozili glomazni otpad. Nitko ih nije obavijestio da je policija već na terenu. Jedan je kamion, umjesto u Servisno-operativni centar, skrenuo na glavni ulaz u Jakuševec, a tamo su nadzorne kamere na ulazu snimile da prevozi glomazni otpad. Vozač nije imao kamo jer se iza njega u neoznačenom bijelom Polu pojavila inspektorica. Ona je slučajno primijetila kamion još u gradu i direktno se za njim dovezla na Jakuševec. Nevjerojatno - priča nam svjedok.

Ističe kako su također dobili dojavu da su kamioni Čistoće nakon zabrane dolazili s polovično punim spremnicima s komunalnim otpadom. Ulazili su u Servisno-operativni centar Čistoće i miješali ga s glomaznim. To su zatim odvozili na deponij.

Sličnu metodu kršenja zakona otkrili su i transkripti PN USKOK-a koji je prisluškivao razgovore između kasnije uhićenoga gradonačelnika Milana Bandića i člana Uprave Holdinga Ivana Tolića, koje je objavio Jutarnji list.

U razgovoru vođenom 10. prosinca 2013. godine Bandić direktno naređuje odvoz glomaznog otpada na način da se odmah pokriva komunalnim. Razgovor je trajao 12 minuta.

- Ne može, prate nam svaki kamion - govori mu Tolić.

- Tko gleda u kamion od pet ili osam kubika, što je unutra kad se istrese, jedan kamion dolazi, pa drugi, pa ga zatrpava i doviđenja. U čemu je problem? - pita ga Bandić.

Zbog ovakvog opetovanog i smjelog kršenja zakona Ministarstvo zaštite okoliša oštro se postavilo prema Gradu.

Voltino - otpad se uz prugu gomilao mjesecima, tek je nedavno očišćen. Bruno Konjević / CROPIX;

- Naglašavamo da do danas Zagreb nije učinio nikakav pomak da bi riješio problem skupljanja i obrade glomaznog otpada, čak ni nakon zabrane odvoza na Jakuševec. Nismo utvrdili nikakve točke koje će se rješavati u budućnosti. Pozivanje na dogovor na tom sastanku može se protumačiti jedino kao izbjegavanje odgovornosti Grada Zagreba za neispunjenje zakonom propisanih obaveza - komentirali su za Jutarnji list situaciju s gospodarenjem otpadom službeno iz Ministarstva okoliša.

I poručili: U ovom slučaju Ministarstvo može samo pokrenuti sankcije protiv Grada Zagreba. - Nadamo se da to neće biti potrebno - dodali su.

Razloga za ovako oštar stav je mnogo.

Grad Zagreb je punih devet godina kasnio s Planom za gospodarenje otpadom, koji je donesen tek prošli mjesec.

Od rujna se u gradu komunalni otpad odvozi u dvije smjene iz više od tri stotine ulica jer je ovo ljeto 70 vozača Čistoće dobilo otkaz zbog lažnih diploma, a toj podružnici nedostaje i 41 vozilo za prikupljanje otpada jer im je istekao leasing.

Srednjaci - glomazni otpad u Ulici braće Domani. Dragan Matić / CROPIX;

Čitatelji Jutarnjeg lista stoga se već pola godine žale na prenatrpane kontejnere u svojim naseljima.

Podaci su poražavajući.

U posljednjih šest godina iz proračuna je plaćeno čak 50 milijuna kuna za sanaciju divljih odlagališta glomaznog otpada, koja neodgovorni građani sami pune.

No, taj je novac bačen u vjetar.

Državni su revizori u izvješću iz listopada ove godine utvrdili postojanje čak 426 divljih odlagališta, što je rekordan broj još od 2009. godine.

Samo lani je količina otpada koji su radnici Čistoće odvezli s ilegalnih deponija iznosila gotovo 12 tisuća tona. A to je pet tisuća tona više nego prethodne godine ili porast od nevjerojatnih 73,6 posto.

Porast crnih brojki zabilježen je i u izvanrednim nadzorima inspekcije Ministarstva okoliša koje je nakon zabrane ušlo u otvorenu bitku sa Zagrebom.

Naime, svake godine inspektori izvršavaju jedan redovni nadzor Jakuševca. Uz to su 2013. izvanredno intervenirali pet puta, i to najviše nakon zabrane kada su Čistoću uhvatili u ilegalnom zakopavanju glomaznog otpada kako smo opisali na početku teksta.

No, ove godine, samo u prvih devet mjeseci, inspekcija je temeljem dojave intervenirala čak 12 puta, što je 2,5 puta više nego lani.

Zanimljivo, najveći broj dojava, njih čak 11, stiglo je od ZGOS-a koji upravlja odlagalištem na Jakuševcu.

Prijave su išle protiv zagrebačkih bolnica koje su odbacivale svoj medicinski otpad u komunalni otpad.

Pojednostavljeno, kada bi kamion s komunalnim miješanim otpadom stigao na Jakuševec i istresao svoje smeće, u njemu je pronađen medicinski otpad za koji se sumnjalo da je infektivni i koji se na Jakuševcu zbog opasnosti od zaraze ne smije odlagati. U tom trenutku inspektori izlaze na teren, pregledavaju smeće i odlaze u bolnice da otkriju kako se to dogodilo.

Podneseni su i optužni prijedlozi. Iako, neslužbeno doznajemo da se prekršaji bolnica po težini ne mogu uspoređivati s onima Čistoće.

Jednu je prijavu podnijela i Udruga Jakuševec, poznata po borbi za zaštitu zagrebačkog odlagališta.

Njima je u listopadu ove godine zasmetao smrad iz Servisno-operativnog centra pa su posumnjali da je tamo odložen izgorjeli glomazni otpad, koji je prije toga planuo na Žitnjaku, toksičan!

Inspekcija je izdala hitnu mjeru uklanjanja, ali rezultati analiza koji su stigli prije nekoliko dana pokazuju kako u tom opožarenom otpadu ipak nije bilo kemijski opasnih elemenata.

Inspekcija je postupala i temeljem prijava građana zbog smrada obližnje kompostane, ali nisu utvrđeni nikakvi propusti.

Divlja odlagališta na ulicama saniraju se s polovičnim uspjehom od 2001. godine. Trećina otpada na njima je građevinski i glomazni. Uglavnom nastaju na rubovima grada, ali u posljednje dvije godine i inače za život ugodna naselja postala su žrtvama što nemara građana, što kaosa u gospodarenju otpadom.

Reporteri Jutarnjeg potajno snimili kamion Čistoće u prekršaju

‘Zgrabit ću i vas i fotoaparat i zajedno ću vas bacit’ u Savu’, vikao je za novinarima Jutarnjeg zaštitar na ulazu u Servisno-operativni centar kod odlagališta Jakuševac.

Bilo je to prije nekoliko dana, 13. studenoga, kada smo uhvatili djelatnike Holdingove podružnice Čistoća kako unutar ograde iz kamiona iskrcavaju drveni glomazni otpad.

Što ne bi smjeli, budući da je inspekcija Ministarstva okoliša nedavno naredila da to parkiralište podružnice Čistoće mora biti posve očišćeno, a sav otpad, točnije 13 kubika drvene građe, hitno premješten na drugu lokaciju. Prvi rok za premještanje krupnog smeća istekao je krajem rujna, a drveni otpad i dalje je stajao na parkiralištu. Ministarstvo za zaštitu okološa odobrilo im odgodu, no samo do 27. listopada. Tada su nadležni iz Čistoće zahtjevali daljnje produljenje roka jer je, objašnjavali su, natječaj za zamjensku plohu još uvijek u tijeku.

Reporteri Jutarnjeg pratili su kamion Čistoće. FOTO: Borko Vukasov

Međutim, kako svjedoče fotografije koje su reporteri Jutarnjeg snimili prije nekoliko dana, Čistoća nije ni počela s raščišćavanjem ove lokacije. Dapače, i dalje tamo odvoze krupni otpad, i to usred dana.

Do ovog otkrića novinari Jutarnjeg došli su nakon terenske istrage tijekom koje su skupljali saznanja kako se zapravo skuplja i zbrinjava glomazni otpad po zagrebačkim reciklažnim dvorištima te gdje taj otpad u konačnici završava. Obišli smo svih devet reciklažnih dvorišta u kojima Zagrepčani mogu ostaviti svoj glomazni otpad .

Otpad je iskrcan na nedozvoljenou lokaciju na Jakuševcu. FOTO: Borko Vukasov

U reciklažnom dvorištu u Španskom zatekli smo kamion Čistoće koji je upravo kretao nakrcan smećem na nepoznatu lokaciju. Djelatnike koji su se tamo zatekli pitali smo kamo odvoze taj otpad, no nismo dobili odgovor. Zato smo odlučili slijediti kamion. Autom smo ga pratili od Španskog sve do Servisno-operativnog centra u Jakuševcu gdje smo evidentirali kako, unatoč nedvosmislenom nalogu Ministarstva, tamo i dalje istovaruju glomazni otpad.

Tad smo čuli spomenutu galamu djelatnika Čistoće, kojem nikako nije odgovarala prisutnost fotoreportera.

Svoje reakcije i komentare čitatelji mogu slati na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 00:34