UREĐENJE PODZEMLJA

DETALJI PROJEKTA OBNOVE NEKADAŠNJEG JAVNOG TOALETA U CENTRU ZAGREBA Ispod Trga bana Jelačića bit će akvarij i šetnica duga 45 metara

 Damjan Tadić/EPH

Do akvarija sa slatkovodnim ribama u utrobi Trga bana Josipa Jelačića vodit će podzemna šetnica dugačka 45 metara i široka do 13 metara. Do šetnice će se pak spuštati novim liftom ili stepenicama, a iznad nove turističke atrakcije grada, prvi put u povijesti tramvaji će skretati iz Praške ulice u Jurišićevu.

Amruševac iz 1908.

Ovako otprilike izgleda projekt o kojem je nedavno govorio i gradonačelnik Milan Bandić na posljednoj sjednici Gradske skupštine i koji bi trebao u potpunosti urediti već desetak godina zapušten prostor prvog zagrebačkog javnog WC-a, popularnog “Amruševca”, koji je otvoren još 1908. godine.

Projekt uređenja napravljen je još 2012. godine, kada je Grad raspisao natječaj za “izradu glavnog i izvedbenog projekta za gradnju desnog skretača Praška - Jurišićeva” i uređenje javnoprometne površine, a prema njemu, novi ulaz u podzemnu šetnicu s akvarijem nalazio bi se nekoliko metara istočnije od sadašnjeg ulaza u Amruševac, koji je je zatvoren u lipnju 2006. godine kada je u Cesarčevoj otvoren novi javni WC. Stubište je i danas zatrpano smećem, ulazna vrata prema WC-ima su razbijena, pisoari uništeni.

Do akvarija će se spuštati novim stubištem, dok će se osobe smanjene pokretljivosti do nove podzemne šetnice smoći spustiti liftom koji će se nalaziti nasuprot zgradama na Trgu bana Jelačića 12 i 13. Do akvarija će se moći i pomoćnim stubištem koje bi se gradilo na početku Jurišićeve ulice. Sama visina šetnice bit će oko pet metara.

Dugački hodnici

Podzemna građevina u početku je planirana primarno za gradnju ispravljačke stanice za potrebe ZET-a, čime bi se omogućilo skretanje tramvajima iz Praške u Jurišićevu, no nakon što se vidjelo da će podzemni hodnici biti dovoljno dugački, odlučilo se kao atrakciju postaviti i veliki slatkovodni akvarij.

Pitanje uređenja Amruševca na prosinačkoj sjednici Skupštine aktualizirali su gradski zastupnici ponajprije zbog rugla koje danas predstavlja stubište koje je vodilo do javnog toaleta.

Veliko smetlište

- Dolje neodgovorni ljudi bacaju smeće pa to čistimo. Ali, ako ništa drugo, odozdo više ne zaudara ono što je zaudaralo nekad. Ali treba to riješiti - rekao je Bandić.

Ove se godine taj projekt sigurno neće realizirati s obzirom na to da ga nema u Programu gradnje objekata i uređenja komunalne infrastrukture za 2016., a prema Bandićevu obećanju, oba bi projekta pred zastupnike trebala doći dogodine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 00:25