Bandić zahvalio Peresu na engleskom jeziku

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jučer se u predsjedničkoj rezidenciji u ime 35 gradonačelnika iz cijeloga svijeta, okupljenih na 25. jeruzalemskoj konferenciji, obratio izraelskom predsjedniku Shimonu Peresu.



Bandić je nobelovca Peresa pozdravio kratkim pozdravom na engleskom, koji uči proteklih nekoliko mjeseci, ali ga još u potpunosti ne razumije te nije ni spreman na njemu držati dulje govore.



- Pozdravljam vas u ime 35 gradonačelnika i hvala vam na prijemu u Jeruzalemu, gradu vjere, mira i tolerancije - poručio je Bandić izraelskom predsjedniku Peresu koji mu je zahvalio. - Bio sam u Zagrebu, gradu koji će mi ostati u dobrom sjećanju - odgovorio mu je Peres.



Zagrebački čelnici tvrde da nesumnjivo imaju dobre kontakte s izraelskim predsjednikom Peresom, jer su upravo oni organizirali njegov posjet Hrvatskoj na proljeće ove godine, premda su se time, navodno, hvalili neki iz državne vlasti
Predsjednik Peres zatim je održao govor za okupljene gradonačelnike u kojem je istaknuo da gradovi danas razvojem tehnologije moraju istodobno biti “lokalni, nacionalni i globalni”. Iako su zagrebački čelnici pokušali organizirati susret Bandića i Peresa nasamo, to jučer nije bilo moguće.



No, zagrebački čelnici tvrde da nesumnjivo imaju dobre kontakte s izraelskim predsjednikom Peresom, jer su upravo oni organizirali njegov posjet Hrvatskoj na proljeće ove godine, premda su se time, navodno, hvalili neki iz državne vlasti. Naime, za dobre gradonačelnikove kontakte po Izraelu zaslužan je Pavle Kalinić, pročelnik zadužen za obrazovanje, kulturu i šport, koji se već dugo bavi temom terorizma, a u Izraelu je, kaže, svako-malo.



Priča se, čak, da bi on mogao biti slijedeći hrvatski ambasador u Izraelu jer je mandat dosadašnjem Ivanu Delvechiju istekao, a za promjenu se čeka samo ishod državnih izbora. Međutim, Kalinić tvrdi da ne bi preuzeo tu funkciju i da mu je i prije bila nuđena, ali da nema namjeru napuštati Hrvatsku.



Z a izložbu u Tel Avivu 70.000 kn



Za organizaciju izložbe triju hrvatskih umjetnika u Tel Avivu Gradsko poglavarstvo izdvojilo je ovih dana 70 tisuća kuna iz tekuće pričuve, a izložbu će u studenome otvoriti zagrebački pročelnik zadužen za kulturu i stručnjak za terorizam Pavle Kalinić. To je ujedno i druga izložba koju su gradske vlasti organizirale u Izraelu, objašnjava Kalinić, a potvrdio je i glasinu da je na prvoj izložbi odaziv bio slab.



- Volio bih da se ni na drugoj ne pojavi mnogo ljudi, ali da dođu četiri galerista koja su bila na prvoj izložbi - rekao je Kalinić, koji već godinama surađuje s Izraelom, i dodao da su te dvije izložbe jedino konkretno što se realiziralo u suradnji gradova Izraela i Hrvatske otkako je Bandić prije manje od godinu dana prvi put posjetio Izrael.



Tada su gradski čelnici najavljivali mogućnost “bratimljenja dvaju gradova”, ali se to nije ostvarilo. Kalinić tvrdi da su Izraelci to u posljednje tri godine prestali raditi.- Čini mi se da su imali neko negativno iskustvo, ali to nam i nije potrebno. Važnije je uspostaviti osobne kontakte - tvrdi Kalinić, kojemu su organizatori konferencije u Izraelu zabunom napisali prezime Klinic.






Iz Jeruzalema Vanja Nezirović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 01:17