ZAKUP PROSTORA

Bandić raspisao natječaj za Jabuku, evo koliko košta petogodišnji najam prostorija kultnog kluba

Prema dokumentaciji, ondje bi se i dalje trebao provoditi glazbeni program. Ponude onih koji imaju dugove prema Gradu bit će odbijene
 Srđan Vrančić/Cropix

Grad Zagreb je jučer raspisao javni natječaj za davanje u zakup poslovnog prostora na Jabukovcu 28, prostor bivšeg kultnog kluba Jabuke.

Prostor najstarijeg zagrebačkog kluba, čiji je dugogodišnji voditelj Marin Viduka Stiv deložiran 20. listopada, kada je klub i zatvoren, sada bi trebao dobiti novog zakupca. Grad Zagreb je tamo, čini se, zamislio nekakvu vrstu kulturnog centra za mlade. Uputili smo pitanja Gradskom uredu za upravljanje imovinom za točnije pojašnjenje što bi na Jabukovcu 28 trebalo biti, ali odgovore nismo zaprimili.

Uglavnom, prema dokumentu javnog natječaja, ondje bi se provodio glazbeni program, a Grad je propisao sljedeće glazbene žanrove kao prihvatljive za glazbenu slušaonicu: punk, dark, new wave, elektro industrial i eksperimental. Osim toga, jednom mjesečno bi se održavali umjetnički programi urbane kulture - književne i filmske večeri. Grad je i to točno propisao. Tako će posjetitelji anonimno ubacivati "prijedloge u kutiju" onoga što tamo žele od sadržaja.

Kriteriji

Što se kriterija za novog zakupca tiče, on mora biti registriran za obavljanje dviju djelatnosti - ugostiteljske i kulturne. Za potonju će biti angažirani voditelji svakog pojedinog programa, a oni će, pak, morati predočiti životopis, odnosno reference o dosadašnjem radu u kulturnim djelatnostima. Mjesečni najam prostora stoji 4475 kuna. Budući da se prostor daje u zakup na pet godina, novog bi zakupca to sve skupa moglo stajati oko 270.000 kuna.

Inače, nedavno zatvaranje Jabuke, koju je zadnjih devetnaest godina vodila udruga GSK Jabuka, zbilo se nakon što je Općinski građanski sud u Zagrebu donio rješenje o ovrsi nad udrugom zbog pola milijuna kuna duga prema Gradu Zagrebu. Gradonačelnik Milan Bandić tada je tvrdio da sadašnja ekipa iza Jabuke već godinama bespravno koristi gradski prostor.

Protiv te odluke Grada prosvjedovali su brojni pripadnici estrade i politike, među ostalima Severina, Dario Juričan i Mile Kekin. Bandić je tada smirivao situaciju govoreći da to ne znači da se Jabuka gasi, već da prostor ostaje namijenjen mladima i za mlade. Međutim, kako neslužbeno doznajemo, novi klub se neće moći zvati Jabuka jer je to ime registrirano na one koji su time upravljali zadnjih 20-ak godina.

Bivši zakupci

Tako nam je bivši voditelj Marin Viduka Stiv rekao da zasad još uvijek ništa ne zna i da će ovih dana sjesti s članovima udruge i vidjeti što se može učiniti.

- Mi smo vam na takvoj ratnoj nozi s Gradom da vjerujem da će oni učiniti sve da nam onemoguće sudjelovanje na tom natječaju. Ali još je sve prefriško, ne mogu vam reći koji su nam sljedeći koraci dok se svi zajedno ne dogovorimo. Imamo još dva tjedna da smislimo plan - kratko nam je odgovorio Viduka.

Uglavnom, odredba u novoj dokumentaciji, koja je vrlo vjerojatno iskrojena zbog Viduke i njegove Udruge, je i ona pod brojem 6, a tamo se navodi da će se odbiti prijave svih fizičkih i pravnih osoba koje su "dužnici Grada Zagreba" i čija su "dugovanja na bilo koji način otpisana kao nenaplativa zadnje tri godine prije podnošenja prijave, odnosno ponude".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 15:46