NOVE CIJENE

Bandić predlaže cijene vrtića niže za 25 posto, ali i dalje po dohodovnom cenzusu

Najviša cijena smještaja tako bi bila 1600 umjesto dosadašnjih 2000 kuna na mjesec

Prijedlog Proračuna Grada Zagreba za 2012. godinu, koji će gradonačelnik Milan Bandić uputiti Gradskoj skupštini na prvo čitanje, iznosi 6,650 milijardi kuna (što je 200 milijuna kuna manje u odnosu na ovogodišnji), a u sklopu njega planirane su i 25 posto niže cijene dječjih vrtića.

- Pratili smo što se događalo u posljednjih 10 mjeseci i mislimo da je ovaj model pravedniji - rekao je Bandić.

Krediti kao olakšice

Prijedlog je i dalje da se vrtići naplaćuju prema dohodovnom cenzusu, ali će se cjenovni razredi smanjiti. Najviša cijena smještaja tako bi bila 1600 umjesto dosadašnjih 2000 kuna na mjesec. Ujedno, predlaže se i da se mladim roditeljima rate stambenih kredita uzmu kao olakašica na temelju koje bi plaćale niže cijene vrtića.

Ovaj prijedlog Proračuna iznenadio je Bandićevom konstatacijom da će Zagrebački holding, s kojim nije u najboljim odnosima, od Grada dobiti 60 milijuna više. No iščitavanjem prijedloga može se uočiti da su ponovno smanjenje subvencije ZET-u, sa 725 na 664 milijuna kuna.

Manje za ZET

- Točno je da smo predvidjeli manje subvencije za ZET, ali ostale podružnice, poput Zrinjevca i Zagrebačkih cesta dobit će više - kaže Ladislav Prežigalo, pročelnik Ureda za gospodarstvo. Iz prijedloga, čije je prvo čitanje predviđeno za sjednicu Skupštine 29. studenoga, vidljivo je i da je Gradski ured za gospodarstvo predvidio 4 milijuna za projekte stadion na Maksimiru i podzemnu garažu u Klaićevoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:37