Pripreme za Božić su počele, a ove će godine Badnjak biti skuplji za one koji se žele držati tradicije jer bakalar u ribarnici na Dolcu košta 65 eura i ujedno je rekorder ovogodišnjih blagdanskih cijena. Prve subote u mjesecu očekivana je gužva na Dolcu, od tezgi s cvijećem na Splavnici podno stuba do štandova s voćem i povrćem na otvorenom te ribarnice i zatvorenog dijela tržnice s mesnicama i mliječnim dijelom.
Naša potraga za artiklima koji se najčešće kupuju za blagdane počela je podno Dolca, među štandovima s cvjetnim aranžmanima. Za božićni vijenac uoči paljenja druge adventske svijeće treba izdvojiti između 10 i 30 eura, otprilike kao prošle godine, kada se nije moglo pronaći vjenčić za manje od 10 eura. Toliko ćete platiti goli vijenac manje veličine, a 20 i 30 eura koštaju oveći s dekoracijama. Na gornjem smo dijelu Dolca naišli na štand s malo pristupačnijim cijenama; božićno dekorirani vjenčići ondje se prodaju po 15 i 25 eura. Svežanj eukaliptusa platit ćete 5 eura, što je 1 euro jeftinije nego lani, a božikovina varira između 3,5 i 4 eura, što je 2 eura manje nego prošle godine u ovo vrijeme. Neizostavna božićna pšenica drži cijenu od 1,5 eura.
Na platou tržnice provjerili smo cijene voća i orašastih plodova. Kilogram klementina stoji 1 euro, mandarina 2,5 eura, a za šibenske smokve na zagrebačkom ćete Dolcu izdvojiti 12 eura po kilogramu. Kilogram kestena je 3 eura, a za kilogram neizostavnog sastojka božićnih kolača, oraha, traži se 10 eura. Neke je prodavače, zauzete uzvikivanjem cijena i nutkanjem omanjeg voća i orašastih plodova za probu, zaobišlo blagdansko raspoloženje.
"Idite malo do šoping-centra, pa njih pitajte, manite se tržnica", odgovorio nam je jedan na pitanje kako je zadovoljan prodajom.
Na samom ulazu u zatvoreni dio tržnice dva su velika reda za piliće. Sa svake strane stoji desetero ljudi. A što dalje idemo, vidimo da će nas redovi dočekati na svakoj mesnici. Čini se da je ovaj dio Dolca popularniji od gornjeg, s povrćem i voćem. Cijene će vjerojatno rasti kako se bliži Božić, ali sada se cijena glavne zvijezde mesnice, odojka, kreće od 9 do 12 eura po kilogramu, što je raspon sličan prošlogodišnjem, ali ipak za 1 euro manji. Osim odojka, kilogram domaće purice prodaje se po 9 do 10 eura. Dimljena slanina stoji 13 eura, dimljeni buncek 7, a svježi 3,9 eura po kilogramu.
Bakalar nalazimo na nekoliko štandova. Od 500 do 700 grama bakalara, što je u prosjeku dovoljno za četveročlanu obitelj, na Dolcu se može kupiti za 60 eura, a veća količina, 900 grama ili kilogram, košta 5 eura više.
Osim mesnih delicija, neizostavni dio donjih štandova je i kiseli kupus, koji se nanjuši prije nego što ga se vidi. Taj smo neizostavni sastojak sarme pronašli na samo jednom štandu, po cijeni od 3 eura za kilogram. Kroz zbijeni red kupaca nismo uspjeli probiti kako bismo porazgovarali s prodavačicom, a činilo se da ni nju previše ne zanimamo. Odmahivanje smo dobili i od mesara koji su bili pod velikom navalom kupaca.
Za kraj odlazimo po burek. Ponuda je skromna, ali su cijene zamrznute: 2,5 eura za burek, 1,8 eura za onaj s jabukama i 0,8 eura za jogurt. Čini se da nismo samo mi, lokalci, upućeni u "najbolji burek u gradu": u red staje skupina stranaca koji zajedno dešifriraju maleni znak na hrvatskom jeziku na kojem je ispisana cijela ponuda.
"Malo čekamo, red je velik. Ovdje se uvijek skupi ljudi, tu je najbolji burek u gradu. Znate da se nisu mijenjali šezdesetak godina, sve je uvijek isto, fino. A po kaj ste vi došli? Burek s jabukama?! Pa to vam je pita, burek je samo s mesom. Jeste li znali da ovi koji jedu burek s mesom imaju prednost u redu", šali se jedan stariji gospodin s nama dok svi čekamo da se nova runda bureka ispeče.
Prostor je malen, od samo nekoliko četvornih metara, a unutra nas je desetak. Svi smo stisnuti uza zid kao srdele, ali nitko ne odustaje. Iza pulta su samo dvije djevojke, ali gužva se rješava brzo. Prije nego što dolazimo na red, stariji nas gospodin pita jesmo li bili dolje. "Prepuno je. Ali samo starčeki, ne? Nema mladih", govori. Ipak, tek je 10 sati i vikend je, ima još nade da će se i mlađi građani pojaviti, samo u kasnijim satima. Možda ne dođu radi bakalara, ali barem radi atmosfere.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....