U nemilosrdnoj gužvi, već standardnoj za prvi dan, s relativno toplim vremenom, obiljem glazbe, jela, pića, punktova za fotografiranje te drugih sadržaja (prodaju se čak i mikrofoni), u subotu je i službeno počeo ovogodišnji Advent u Zagrebu.
Metropola je u njega ušla tradicionalnim programom na klizalištu na Tomislavcu, paljenjem prve svijeće na Manduševcu te paljenjem tisuća lampica na Zrinjevcu.
Vjerojatno ne postoji osoba koja je posjetila prvi dan Adventa, a zbog toga barem u jednom trenutku požalila. Gužve su bile ogromne, za obići sve lokacije trebalo je nekoliko sati, a redovi za hranu i piće bili su nepregledni. Nekih je jela nestalo već prije 22 sata, a ugostitelji su iznimno zadovoljni prvim “šutom” posjeta.
Situacija je drugog dana, prije večernje špice bila mnogo opuštenija no što je bila prvi dan. Centrom grada kretalo se bez problema, a atmosfera je bila vrhunska. Na Zrinjevcu je najviše “klasike”; kobasa, fritula i kuhanog vina, a slično je i na Tomislavcu te Trgu bana Jelačića - na Božićnoj bajci većina je kućica sponzorska. Cijene su uvijek slične, pa se kuhano vino prodaje za 12 do 15 kuna, fritule su oko 15, a kobasice 20, no, naravno, cijene rastu s kompleksnošću namirnica i razrađenijim konceptom jela. Europski trg, Fuliranje, Strossmayerovo šetalište, Caffe de Matoš te punkt oko Klovićevih dvora mogu se, pak, pohvaliti vrlo kreativnim jelima. Isprobali smo neka koja su se pokazala najvećim hitovima u prva dva dana.
Goldburger
Kućica: 50 A Burger & Champagne Bar
Lokacija: Europski trg
Cijena: 24 kn
Sastojci: Lino lada, mascarpone, mliječno pecivo
Praktičnost: Burger smo dobili u kartonskom tanjuru. Preliven je čololadom, no umjereno, tankim linijama, tako da se može pojesti i bez da ruke budu u čokoladi do lakta. Poslužuje se prepolovljen, što ga čini još praktičnijim.
Druga zapažanja: Kućicu drži Amerikanka koja se zaljubila u Lino ladu pa otud i slatka verzija.
Sarma
Kućica: Cheese bar
Lokacija: Europski trg
Cijena: 40 kn
Sastojci: meso, kupus
Praktičnost: Tri sarme dolaze u tanjuru i s priborom. Mora se jesti za stolom.
Druga zapažanja: Sarma ide kao da se dijeli. U subotu navečer nestalo ih je i prije 22 sata, a u kućici su nam rekli kako procjenjuju da su prvi dan Adventa prodali oko 600 smotuljaka. Skupa sa sarmom i kupusom priprema se i buncek, a odmah pokraj njih krčka se i grah. Porcije graha i bunceka s kiselim kupusom su po 30 kuna.
Buffalo pizza
Kućica: Buffalo
Lokacija: Fuliranje (Trg Josipa Jurja Strossmayera)
Cijena: 60 kn za cijelu pizzu, 25 kn pizza cut
Sastojci: mozzarella, salama od boškarina, tartufi, cherry rajčice, masline, svježi bosiljak
Praktičnost: Naručili smo cijelu pizzu, koju smo dobili u klasičnom kartonu za pizze. Pizza je prilično sočna pa bi bilo puno praktičnije jesti je vilicom i nožem s tanjura nego u hodu, ali uz malo zaprljane prste, da se pojesti i rukama.
Druga zapažanja: Pizzu radi Romano Seferović, najbolji hrvatski pizzaiolo u ovoj godini, treba mu pet minuta pečenja.
Germknedle sa šljokicama na štapiću
Kućica: Lumperaj
Lokacija: Fuliranje (Trg Josipa Jurja Strossmayera)
Cijena: 30kn
Sastojci: tijesto, nadjev od čokolade, šljiva ili badema
Praktičnost: Radi se o novoj verziji lanjskog hita, koji ovaj put dolazi u kartonskom tanjuru i na štapićima. Dobili smo i žlicu, tako da nismo imali problema u jedenju ove dvije knedle.
Druga zapažanja: Iako vrlo fotogenične, okusom nisu ostavile poseban dojam. Pogodnije za Instagram influencere u nastanku, nego za gurmane.
Divlji Đuro - kobasa u mlincu
Kućica: Đurina hiža
Lokacija: Europski trg
Cijena: 42 kn
Sastojci: domaća kobasica iz Međimurja (50 posto svinjetine, 25 posto vepar, 25 posto jelen), mlinac, umak, salata
Praktičnost: Kobasica dolazi u mlincuzbog čega je vrlo praktična. Sastojci su dobro dozirani pa nema curenja po odjeći.
Druga zapažanja: U ponudi su i veliki steakovi (800 - 1000 grama) koji su, kažu nam, dovoljni da se najedu tri ili četiri osobe (ovisno o individualnim kapacitetima).
Knedle u bojama
Kućica: Samo fino
Lokacija: Božićna bajka (Trg bana Jelačića, ispred Johann Francka)
Cijena: 12 - 15 kn, ovisno o nadjevu
Sastojci: tijesto i nadjevi - šljiva, malina, kupina i crna čokolada, nutella i lješnjak, oreo, kinder - po želji i preljev
Praktičnost: Knedla dolazi u čašici i sa žlicom
Druga zapažanja: Nadjevi su vrlo ukusni, a cijena pristupačna, iako je evidentno da se ne radi o domaćim knedlama. Plate s inćunima i čvarcima su 25 kuna, a pršut je 30.
Pijana hobotnica
Kućica: Barba
Lokacija: Caffe de Matoš (Strossmayerovo šetalište, desno od uspinjače)
Cijena: 50 kn
Sastojci: hobotnica, mrkva, luk, krumpir, vino, pecivo
Praktičnost: Gulaš je poslužen u pecivu, a jede se žlicom. Gornji dio okruglog peciva je odvojen pa izgleda poput poklopca, a donji je zdjelica. Gulaš nije previše rijedak, pa funkcionira u takvoj vrsti “pakiranja”. Druga zapažanja: Kod Barbe je hobotnica pijana, a tuna divlja. Tuna, pak, dolazi u tortilji s namazom od graha, mentom, rajčicom i ciklom.
Fantasia burger
Kućica: Fantasia
Lokacija: Caffe de Matoš (Strossmayerovo šetalište, desno od uspinjače)
Cijena: 48 kn
Sastojci: juneća pljeskavica, gusja pašteta, grill ananas, ulje od tartufa
Praktičnost: Hamburger dolazi samo u papiru, no nije pretrpan pa nema curenja.
Druga zapažanja: Kućica ima samo tri jela, no ističu se neobičnim sastojcima. Nude i Pijanu govedinu, spremljenu u crnom pivu,
Ho Ho Ho Aperol and Show
Kućica: Fantasia
Lokacija: Caffe de Matoš (Strossmayerovo šetalište, desno od uspinjače)
Cijena: 35 kn
Sastojci: aperol, sirupi za koktele okusa passion fruit i winter spicy, sok od jabuke, komad narančine kore
Praktičnost: Koktel se poslužuje u simpatičnoj limenci sa zanimljivim božićnim detaljima. Vrlo fotogenično piće. Limenka prilično vruća pa oprezno pijte.
Druga zapažanja: Vruće napitke radi koktel majstor iz Dubrovnika.
Odojak s grah salatom
Kućica: Swinjky
Lokacija: Strossmayerovo šetalište (lijevo od uspinjače)
Cijena: 33 kn
Sastojci: dva mala ili jedan veći komad odojka, grah salata s češnjakom, šnita domaćeg kruha
Praktičnost: Jelo dolazi na tanjuru s priborom. Nužno jesti na stolu. Odojak se služi hladan.
Druga zapažanja: Swinjky kućicu je nemoguće ne primijetiti zbog puno komada odojka posloženih po svojevrsnom šanku. Kažu, ljudi se cerekaju kad vide njihove “dekoracije”, no rado ih kušaju. Odojak je iz Stubice.
SatAY sendvič
Kućica: Apululu
Lokacija: Strossmayerovo šetalište (lijevo od uspinjače)
Cijena: 25 kn
Sastojci: pecivo, marinirana piletina, umak od kikirikija, paprika
Praktičnost: Sendvič na principu hamburgera, u papiru, ne curi i pogodan da ga jedete u hodu.
Druga zapažanja: Kućicu je otvorio Nizozemac zaljubljen u indonezijsku kuhinju. Cijela ekipa s kućice je internacionalna iz 4 zemlje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....