IZAZIVAČI 2012.

Vinko Brešan: Čovjek koji će Hrvate vratiti u kina

 Miščević/CROPIX

Prva dva filma Vinka Brešana - “Kako je počeo rat na mom otoku” i “Maršal” - skupila su u drugoj polovici devedesetih nešto manje od pola milijuna gledatelja u hrvatskim kinima, no sljedeća dva - “Svjedoci” i “Nije kraj” - unatoč vrlo dobrim preporukama, gadno su podbacila: vidjelo ih je samo dvadesetak tisuća.

Brešan sljedeće godine namjerava vratiti titulu miljenika domaće publike. U ožujku počinje snimanje “Svećenikove djece”, filma inspiriranog kazališnim komadom Mate Matišića, dramatičara koji je dosad skladao glazbu za mnoge hrvatske redatelje, pa i za Brešana.

Priča se odigrava na malom dalmatinskom otoku, a njezin je protagonist mjesni svećenik koji, ojađen padom nataliteta i novim naputkom pape Benedikta o dozvoli upotrebe kondoma, sklapa sporazum s prodavačem na kiosku i započinje neobičnu borbu protiv kontracepcije. Glavne su uloge povjerene Krešimiru Mikiću, Nikši Butijeru, Draženu Kühnu, Mariji Škaričić, Jadranki Đokić i Goranu Bogdanu. Nema šanse da film bude spreman za pulski festival, ali bi u jesen posve sigurno mogao u distribuciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2024 09:37