KRIZA U SLOVENIJI

Veliko terensko ISTRAŽIVANJENEDJELJNOG: Zašto je Europau PANICI zbog Slovenije?

Janez Janša se prije mjesec dana izborio za vlast u Sloveniji i stvari su se naglo promijenile. Obračunava se s političkim protivnicima, rastjeruje zaposlenike i ukida ministarstva. Nezaposlenost je rekordnih 10 posto, vanjski dug iznosi 41 milijardu eura, a srednji sloj nestaje

ZAGREB - Barbara svaki dan na posao do Ljubljane putuje oko 40 minuta. Vozi stari Polo, a njen muže Renault Megane, ali si to, uz prihode od oko 1300 eura, moraju priuštiti. Barbara je frizerka u muškom salonu. Retro izgled salona sugerira kako se dugo nije ulagalo, ali vjerojatno nije bilo uvjeta za investicije. Ove se godine nešto tako kao renoviranje salona neće ni dogoditi. Uostalom, mušterije su malo prorijedile redovitost dolazaka, ostavljaju manju napojnicu i posao se više-manje održava. I bit će super ako tako ostane budući da je i vlada najavila rezove, štednju i otpuštanja. Kriza je došla u Sloveniju.

Otkaz telefonom

- Nazvali su me kolege i rekli da ću dobiti otkaz. Bio sam u Milanu, na službenom putu, realizirali smo nešto što se gradilo devet mjeseci. A onda je uistinu zazvonio telefon kako bih i službeno, koliko se to može službeno izvesti telefonom, bio obaviješten o otkazu. Dogovorili smo se da se ne vraćam istoga dana jer je već bilo kasno poslijepodne, a navečer su mi prijatelji rekli da je moj kompjutor blokiran, da su svi sadržaji spremljeni na CD i da se očekuje da sutra ispraznim stol kako se više ne bih pojavljivao na poslu - govori mirno Darijan Košir, donedavno predstavnik za odnose s javnošću slovenske vlade. Donedavno znači do trenutka kad je Janez Janša prije mjesec dana izborio vlast i dobio podršku parlamenta. Stvarni izborni pobjednik, Zoran Janković, ljubljanski gradonačelnik, osvojio je većinu na izborima, ali nije uspio sastaviti vladu koja bi dobila podršku. Dogovori koje je postigao prije glasanja u parlamentu nisu bili ispunjeni, politički partneri dogovarali su se s njim, ali i s drugima, s Janezom Janšom.

- Nisam se uopće namjeravao kandidirati jer sam podržavao prethodnu, Pahorovu vladu. Nije imalo smisla da ga podržavam i istodobno izlazim u javnost nudeći se biračima - priča Janković dok sjedimo u njegovu uredu u slovenskom parlamentu. Nasmijan, uredno počešljan, djeluje kao maneken za ozbiljnu publiku, nešto kao bogati lik iz davne Dinastije. No svakako bolje od svih svojih vršnjaka u parlamentu i na političkoj sceni. Janković je u posljednjim anketama prije parlamentarnih izbora održanih istog dana kad i u Hrvatskoj, 4. prosinca, imao 5, pa čak i do 10 posto zaostatka za Janšom.

Vjera u pobjedu

No na izbore je izašao vjerujući da pobjeđuje: - Bio sam apsolutno uvjeren da ću pobijediti, bez obzira na ankete i predviđanja. Nisam imao ni najmanje sumnje u ishod - govori Janković ne skidajući osmijeh s lica.

- Stranku sam osnovao svega sedam tjedana prije izbora, nismo se ni poznavali, dobar dio onih koji su danas u parlamentu upoznao sam tijekom kampanje. Po danu sam bio gradonačelnik Ljubljane, a poslije podne sam bio kandidat - opisuje izborni pobjednik i premijerski gubitnik. Janković, naime, nije dobio dovoljnu podršku u parlamentu i nije uspio sastaviti vladu. Predsjednik Türk pak nije htio dati mandat Janši smatrajući ga nedostojnim da dobije premijersku poziciju budući da se protiv njega vodi sudski postupak zbog navodnog primanja mita u aferi Patria. No Janša je iskoristio ustavnu mogućnost, skupio podršku u parlamentu i sastavio legalnu vladu. Sada je premijer, drugi puta. Prvi je put vodio slovensku vladu između 2004. i 2008. godine, a nakon njega vlast u mirnoj Sloveniji preuzeo je Pahor.

Politička drskost

Darijan Košir dobio je otkaz prvoga dana Janšina drugog mandata. Nekadašnji izvršni urednik Dela, a nakon toga šef ureda za odnose s javnošću, kako bi se ta pozicija zvala u Hrvatskoj, smijenjen je zajedno sa šefom obavještajne službe i šefom vladina ureda za odnose s vjerskim zajednicama. To su bili prvi Janšini potezi.

- U Sloveniji se za mjesto na kojem sam ja radio kandidati javljaju na javnom natječaju, a mandat im traje pet godina, dakle, dulje od trajanja vlade - objašnjava Košir kako je njegova funkcija usprkos nastojanjima da bude izvan političkog utjecaja, i da bude strogo profesionalna, ipak ostala u sferi političkih manipulacija. Donekle to i nije toliko neobično, riječ je o poziciji koja je vrlo povezana s osobom čiji se stavovi zastupaju u javnosti, ali su način i brzina kojom je smjena izvedena pokazali kako politika nije mjesto u kojem se pri egzekuciji nepoželjnih vodi računa o stilu. Ujedno, šalje se i jasna poruka.

- Sada je potrebna čak i hrabrost da bi me se zaposlilo - kaže Košir, dodajući kako mu s raznih mjesta govore da njega zaposliti ne znači samo omogućiti mu da radi, nego na neki način biti prkosan prema Janši. A to bi, nije teško zaključiti, moglo biti neugodno, poslovno riskantno i politički drsko, pa samim tim i hrabro. A sada možda nije vrijeme za veliku hrabrost.

Janša je preuzeo vlast sredinom veljače, nakon što je Gregor Virant, predsjednik liste Virant, izabran za predsjednika parlamenta. A sve je trebalo izgledati drukčije. Janković je, vodeći tek formiranu Pozitivnu Sloveniju, osvojio dva mandata više od Janšine Slovenske demokratske stranke.

CIJELI TEKST PROČITAJTE U JUTARNJEM NEDJELJNOM

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 20:30