NOVI ZAKON

UDAR NA UGOSTITELJE Vlasnici kafića moraju izbaciti 25.000 aparata za igre na sreću, inače idu u zatvor!

Novi kazneni zakon propisuje da se držanje aparata za igre na sreću kazneno sankcionira

Novi udar na hrvatske ugostitelje, ionako očajne zbog predstojeće fiskalizacije poslovanja, dolazi gotovo na mala vrata. Ovih će dana, naime, vlasnici različitih aparata za igru poput pokera povući sve mašine iz upotrebe. Mnogim kafićima to će prepoloviti promet.

U Hrvatskoj je, naime, oko 25 tisuća igraćih aparata na kojima je moguće ostvariti neki dobitak. Uglavnom je riječ o automatima za poker i druge kartaške igre. Greškom države, svi ti aparati od 1. siječnja postaju ilegalni te će biti povučeni iz svakog kafića. Svi oni koji ne mogu zamisliti jutarnju kavu bez barem nekoliko kuna u poker-mašini, barem šest mjeseci to više neće moći činiti.

Zakonska rupa

Rezultat je to novog Kaznenog zakona koji stupa na snagu, a koji je propisao da je priređivanje igara na sreću protivno zakonu. Problem je u tome što država nije donijela Zakon o zabavnim i posebnim automatima za igru, iako je u saborskoj proceduri na prvom čitanju usvojen, sa 84 glasa za, još početkom ljeta.

Nastala je zakonska rupa u kojoj jedan zakon tvrdi da se mora poštovati zakon koji, eto, nije ni donesen. Prva iduća sjednica Sabora, na kojoj bi taj zakon trebao biti donesen, 22. je siječnja. No, dok se odradi sva procedura, pa i implementacija novog zakona, proći će najmanje pola godine. Taj je rok, kažu nam, čak i optimističan.

To je velik problem, ne samo zato što će većina tvrtki koje se bave tim biznisom propasti, a pritom i otpustiti stotine ljudi, nego i zato što te tvrtke neće uplaćivati svoj dio lokalnim, gradskim i županijskim proračunima. Taj dio nije nimalo zanemariv. Potpredsjednik Udruge priređivača igara na sreću Vlado Draženović kaže kako bi prihod Osječko-baranjske županije za samo 500 aparata diljem županije, s po 600 kuna propisanih davanja po aparatu, iznosio oko 3,5 milijuna kuna godišnje. Riječ je o oko 2 posto od ukupnog godišnjeg proračuna te slavonske županije.

Kraj industrije

- Na žalost, to se neće dogoditi, jer država nije na vrijeme donijela zakon. Riječ je o milijunskom tržištu koje će barem šest mjeseci, dok se ne odradi procedura, biti uništeno - govori Draženović. Fotografiramo ga u skladištu jedne tvrtke koja se bavi aparatima za igru. Skladište je pretrpano aparatima koji su od 1. siječnja ilegalni.

- A pušiti drogu se smije - dobacuje nam vlasnik.

Njegova tvrtka zapošljava 25 osoba. Barem 15 od siječnja će na ulicu. On si naprosto ne može dozvoliti da šest mjeseci ne radi.

- Kome da dam otkaz kada nema osobe koja u tvrtki radi manje od pet godina? To su strašne stvari - kaže.

Priređivači igara na sreću boje se da se odugovlačenje s donošenjem novog zakona radi ciljano, s razlogom. Naime, Hrvatska lutrija bavi se istim biznisom. Naši sugovornici tvrde da država sve ovo radi kako bi pretvorila Hrvatsku lutriju u monopolista u tom poslu.

Državna će lutrija, naime, izdržati šest mjeseci bez tih prihoda, no privatnici neće. Hrvatska lutrija dala je ljetos, kada je sporni zakon bio na prvom čitanju, svoj prijedlog kako ga unaprijediti.

Po njima, država bi trebala sva prava distribucije aparata za igre na sreću prepustiti njima. Drugim riječima, svatko tko se želi baviti tim poslom, aparate bi morao kupovati od Hrvatske lutrije. To bi bilo logično kada bi državna lutrija proizvodila te aparate, jer bi poticalo domaću proizvodnju. No, i naša lutrija aparate uzima u inozemstvu, zbog čega mali priređivači igara vjeruju da je riječ još o jednom pogodovanju stranom kapitalu.

Ne možemo vjerovati da nekoliko osoba može radi vlastitih sitnih interesa uništiti čitavu jednu industriju, smatraju.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 20:10