ON JE NAJVEĆI

Tomislav Židak: Michels, Sacchi, Mourinho...? Sir Alex Ferguson je za sve njih četvrta dimenzija. Einstein

28. svibnja, jedna obična, engleska, ovozemaljska momčad, pokušat će pobijediti sastav čija moć još nije otkrivena ni znanstveno razjašnjena. I dok Barcelona ima sedmoricu izvanzemaljaca, na ‘pogrešnoj’ strani stoji samo jedan - sir Alex Ferguson

ZAGREB - Ovo nije ni London, ni Madrid, ni Milano, ovo je oronuli, ali bogati Manchester, u kojemu jedino mahagonij u pubovima, australsko i dansko pivo i nogometni stadion mirišu na slavu.

Ovo je priča o Alexu Fergusonu, najslavnijoj i najskupocjenijoj figuri iz vitrine Manchester Uniteda, najvećem nogometnom treneru svih vremena. Priča o čovjeku iz Glasgowa, koji je navijao za Rangers, koji je 6. studenoga 1986. potpisao za Manchester United i uveo taj klub u njegovo zlatno razdoblje. U njegovoj riznici je poslagano 46 trofeja, devet puta je bio trener godine, osvojio je dvije Lige prvaka i izjednačio se u slavi s pokojnim Mattom Busbyjem.

Strastveni kockar

Trener koji je odigrao najslavnije finale Lige prvaka, 1999. godine u Barceloni protiv Bayerna, kada je u sudačku nadoknadu ušao kao poraženi (0-1), a izašao kao pobjednik (2-1). I danas u njegovoj spavaćoj sobi u Wilmslowu vise slike Teddy Sheringhama i Ole Gunara Solskjaera, čiji golovi su mu donijeli taj dragocjeni trofej.

Trener, pod čijim ravnanjem su igrale četiri najveće “sedmice” Starog Trafforda - Bryan Robson, Eric Cantona, David Beckham i Cristiano Ronaldo. Trener, čiji su “pilići” (Fergie’s Fledglings) - Gary i Phil Neville, David Beckham, Paul Scholes i Nicky Butt, uz Ryana Giggsa obilježili noviju povijest Manchester Uniteda. Prethodnu je označio “peti Beatle”, George Best.

Poznat je po trofejima, poznat i po sukobima s igračima, koji su željeli biti veći od Manchester Uniteda ( Beckham, Cristiano Ronaldo), poznat i po promašenim kupnjama ( Veron, Barthez), ali i po “jednoj čudnoj utakmici svake sezone na Old Traffordu”. Jer, Sir Alex je i strastveni kockar i redovito se kladi na Gibraltaru, gdje ima i svog konja...

Jednom, u Brazilu, na svjetskom klupskom prvenstvu, pitao sam ga što će raditi kada ode u penziju. Već tada, 2000. godine, namjeravali smo ga pospremiti u starački dom. “Preselit ću se u Njemačku i svirati klavir”, otkrio je dok se sunčao na Ipanemi u društvu škotskog trenera Craiga Browna.

No, prije odlaska u Dresden, gdje će svirati Bacha, slušati Wagnera, čitati Goethea i “Bild”...

Bačve tinte

U subotu, 28. svibnja, jedna obična, engleska, ovozemaljska momčad, pokušat će pobijediti sastav s onoga svijeta, čija moć još nije otkrivena ni znanstveno razjašnjena. Manchester United protiv sedmorice nogometnih čarobnjaka iz Barcelone, koliko ih je nabrojao Tomislav Ivić, jedan od najznačajnijih nogometnih filozofa u ovom stoljeću.

I dok Barcelona ima semoricu nedodirljivih izvanzemaljaca, na “pogrešnoj” strani stoji samo jedan - Sir Alex Ferguson. Prema Ivićevim riječima - najveći trener svih vremena, koji vodi najveći klub svih vremena, koji je godinama strpljivo hodao za svojom vizijom i sada, nakon 26 godina života u “Teatru snova”, još jednom je u nemogućoj misiji.

Potrošili smo bačve tinte i sav talent da bismo opisali genijalnost Rinusa Michelsa i Johana Cruyffa, Branka Zebeca i Franza Beckenbauera, Enza Bearzota i Arriga Sacchija, pa Jose Mourinha i na kraju krajeva i Tomislava Ivića, ali, Alex Ferguson je za sve njih četvrta dimenzija, “Einstein”. Osim za Johana Cruyffa. Za dva tjedna na Wembleyu čeka ga sudar s nogometnom “petom dimenzijom”, no, čak i poraz u tih 90 minuta neće umanjiti njegovu veličinu.

- Imao je sreću da je došao u klub u kojemu su ga željeli slušati, u kojemu su vjerovali njegovoj viziji, omogućili su mu da ide za svojom zvijezdoim i prilagodili se njegovim zakonima - kazao je Ivić, i sam prepun divljenja prema škotskom stručnjaku, kojemu godinama uporno traže nasljednika, a on je nepoderiv i bezvremenski. I sada Barcelona, Božja čestica nogometne igre?

- U tehničkom smislu Barcelona igra najljepši nogomet na svijetu, u čijoj se igri sedmorica igrača u svakoj akciji transformiraju iz napada u obranu i obratno, i ta tajna još nije otkrivena...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 01:20