MEKSIČKI ZALJEV

‘Ne trebamo prestativaditi naftu iz mora zbog ove katastrofe’

Režim dobivanja dozvola za vađenje nafte već je sada iznimno strog, poručio je Hayward
 AFP

LONDON - Predsjednik britanske naftne korporacije BP, Tony Hayward, izjavio je danas da ekološka katastrofa nakon eksplozije naftne platforme u Meksičkom zaljevu sigurno ne znači kraj podmorskog vađenja nafte, objavio je BBC.

Apollo 13 i nesreće

U razgovoru za tu medijsku kuću Hayward je rekao da bi bilo pretjerano nakon te katastrofe na platformi u vlasništvu BP-a razmišljati o odustajanju od vađenja nafte iz podmorja.

- Ne vjerujem da sve to mora rezultirati zabranom, isto tako kao što ni nesreća s Apollom 13 nije zaustavila istraživanje svemira niti su zrakoplovne nesreće spriječile ljude da lete - rekao je direktor BP-a, dodajući da će nesretni događaj ipak izazvati neke “transformacije” u poslovanju naftne industrije. Hayward je za BBC rekao da će “aktivnosti eksploatacije nafte u podmorju, a zasigurno u podmorju SAD-a, doživjeti neke promjene”.

Ozbiljan incident

- Ne može se dogoditi tako ozbiljan incident a da nakon njega ne očekujete ozbiljne promjene kao posljedicu. Ono što trebamo osigurati jest da te promjene smanje rizik od ponavljanja takvih nesreća - poručio je predsjednik BP-a.

Njegove izjave uslijedile su dan nakon što je američki predsjednik Barack Obama poručio da je prisan odnos između Washingtona i naftne industrije završen, te da će pooštriti režim za dobivanje dozvola za vađenje nafte iz mora. Međutim, Hayward je jučer rekao da je režim dozvola već sada jako strog, te da ne bi trebalo brzati sa zaključcima prije okončanja istrge o uzrocima nesreće. IZ BP-a jučer je poručeno da bi istjecanje nafte iz uništene platforme trebalo biti spriječeno u idućih desetak dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 05:15