IZ ERE INKVIZICIJE

'ZVUČALO JE MALO UVREDLJIVO' U Španjolskoj do prije nekoliko dana postojalo mjesto pod imenom 'Ubij Židove'

Vjeruje se da je ime "Ubij Židove" prvi put spomenuto 1627. godine, te da potječe iz doba španjolske crkvene inkvizicije koja je potjecala snažan antisemitizam
 AFP

Maleni španjolski gradić pet stoljeća u imenu ima frazu 'Ubij Židove', koje su konačno odlučili promijeniti u manje problematično 'Brdo Židova'. Na prijedlog gradonačelnika stanovnici (koji ukupno broje 56 ljudi) glasali su prije godinu dana o promjeni imena grada Castrillo Matajudíos, a sada je promijena i definirana.

Nakon objave novog imena u službenom glasniku grad se od ovoga tjedna zove Castrillo Mota de Judíos, što je navodno prvotno ime grada, u spomen na židovske naseljenike koji su tamo živjeli. U gradiću sada ne živi niti jedan Židov.

Gradsko stanovništvo je pokosio masakr 1109. godine, a vjeruje se da je ime "Ubij Židove" prvi put spomenuto 1627. godine, te da potječe iz doba španjolske crkvene inkvizicije koja je potjecala snažan antisemitizam.

Neki lokalni povjesničari vjeruju da antisemitističko ime potječe iz 1492. kada je kraljevskim ukazom Židovima zabranjeno biti u Španjolskoj ako se ne preobrate na katolicizam, pa su stanovnici promjenili ime grada da pokažu svoju vjernost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 11:52