AFERA FACEBOOK

ZUCKERBERGA SENATORI ISPITIVALI ČAK PET SATI 'Mi smo u utrci u naoružanju s Rusijom, zaposlit ćemo 20.000 novih ljudi, moramo biti korak ispred njih'

 
 REUTERS

Glavni ravnatelj Facebook Inc. Mark Zuckerberg u utorak je bio na prvom od dva saslušanja u američkom Kongresu i nije dao bilo kakva dodatna obećanja da će podržati novi zakon ili promijeniti način na koji ta društvena mreža posluje.

Tijekom skoro pet sati ispitivanja od strane 44 američka senatora Zuckerberg je ponovio isprike koje je već dao za niz problema s kojima se suočava Facebook od manjkave zaštite podataka do ruskih agenata koji su koristili Facebook kako bi utjecali na američke izbore..

Zuckerbergovo svjedočenje željno se iščekivalo nakon afere o prikupljanju informacija o 87 milijuna korisnika od strane konzultantske tvrtke Cambridge Analytica te njihovoj povezanosti s kampanjom predsjednika Donalda Trumpa.

Kako bi se što bolje pripremio za obraćanje kongresnicima, Zuckerberg je angažirao i poseban tim savjetnika iz odvjetničke tvrtke WilmerHale koji su mu tijekom priprema postavljali sva moguća pitanja s kojima bi se mogao suočiti. Također, za ovu je prigodu svoju uobičajenu radnu 'uniformu' – sivu majicu kratkih rukava – zamijenio elegantnim poslovnom odijelom i kravatom.

Dijelovi Zuckerbergova govora javnosti su bili poznati otprije. Znalo se tako da će se šef Facebooka ispričati i preuzeti odgovornost za zloupotrebu podataka korisnika te društvene mreže. Osim toga, pokušat će uvjeriti kongresnike i američku javnost da će ubuduće bolje paziti na sigurnost podataka svojih korisnika.

Facebook CEO Mark Zuckerberg is surrounded by members of the media as he arrives to testify before a Senate Judiciary and Commerce Committees joint hearing regarding the companys use and protection of user data, on Capitol Hill in Washington, U.S., April 10, 2018. REUTERS/Leah Millis - HP1EE4A1G7G58
REUTERS

Prije samog saslušanja, Twitterom se proširio hashtag #AskZuck pod kojim su svi zainteresirani mogli sugerirati kongresnicima što da pitaju šefa Facebooka.

Na početku svjedočenja, okupljenima se obratio čelnik Odbora za trgovinska pitanja, republikanac John Thune, koji je rekao da je sjajno imati direktora Facebooka pred gotovo pola Kongresa te da je priča o Facebooku zapravo 'priča o američkom snu koji se zbog afere pretvorio u noćnu moru'.

Chuck Grassley, čelnik Odbora za pravosuđe rekao je da status quo više ne funkcionira te da će Facebook morati učiniti nešto po pitanju zaštite podataka jer u suprotnom 'više nitko neće imati privatnost'.

Zuckerberg je svoje obraćanje počeo riječima kako je Facebook idealistična i optimistična kompanija, no kako više nije dovoljno povezivati ljude već se pobrinuti i da te veze ostanu pozitivne te da se mreža ne zloupotrebljava za širenje mržnje i dezinformacija.

Facebook CEO Mark Zuckerberg testifies before a joint Senate Judiciary and Commerce Committees hearing regarding the companys use and protection of user data, on Capitol Hill in Washington, U.S., April 10, 2018. - HP1EE4A1JLL6O
REUTERS

Naglasio je i kako je najvažnija misija Facebooka bila povezati ljude i izgrađivati zajednicu te da ni oglašivači, ni programeri neće preuzeti primat dok god je on na čelu kompanije.

Tijekom Zuckerbergovog obraćanja, na Twitteru se oglasila i sama Cambridge Analytica kazavši kako nisu prekršili ni jedan zakon te da su podatke s Facebooka sasvim legalno preuzeli od tvrtke GSR što je sasvim uobičajena praksa.

Senator Grassley pitao je Zuckerberga za koliko aplikacija sumnjaju da su prikupljale podatke o korisnicima, na što je ovaj odgovorio da trenutno provjeravaju tisuće aplikacija te da će o rezultatima izvijestiti Senat čim bude mogao. Kazao je i da se Facebook, kao i ostale tehnološke kompanije, već dugo trude sastaviti dokument o zaštiti privatnosti koji će korisnici doista pročitati jer je svjestan da dokument u sadašnjem obliku zapravo nitko ne čita.

Zuckerberg je potom rekao i kako je njegova kompanija zatražila od svih tvrtki uključenih u skandal da izbrišu podatke koje su prikupili s Facebooka te da su im te tvrtke rekle da su to učinile.

- Naša je greška bila što nismo provjerili jesu li to doista i učinili. To je bila naša greška.

Rekao je i da će u idućim godinama poraditi na zaštiti podataka i da će tu promjenu korisnici Facebooka sigurno primijetiti.

Na upit senatora Nelsona, Zuckerberg je opisao Facebookov poslovni model te pojasnio da korisnici već sad mogu odabrati da im se ne prikazuju personalizirani oglasi te da Facebook na njima svejedno zarađuje prikazujući im nepersonalizirane oglase. U oba slučaja, korištenje Facebooka za korisnike je besplatno.

Što se tiče govora mržnje, Zuckerberg je rekao da se vrlo intenzivno bave tim problemom te u njegovom rješavanju koriste umjetnu inteligenciju, no da još uvijek na društvenoj mreži ima više govora mržnje nego bi trebalo.

Na pitanje je li upoznat s vladinim programom Total Information Awareness koji je započeo 2003. godine u kojem je obavještajna agencija NSA prikupljala informacije o ljudima i pokušala predvidjeti kriminalne radnje prije nego se one dogode, Zuckerberg je rekao da o tome ništa ne zna. Istovremeno, mnogi su na Twitteru rekli kako sumnjaju u istinitost te izjave te kako je Zuckerberg morao nešto znati.

Facebook CEO Mark Zuckerberg is surrounded by members of the media as he sits down to testify before a joint Senate Judiciary and Commerce Committees hearing regarding the companys use and protection of user data, on Capitol Hill in Washington, U.S., April 10, 2018. REUTERS/Aaron P. Bernstein - HP1EE4A1IUV6I
REUTERS

Na pitanje je li razgovarao s posebnim povjerenikom Robertom Muellerom zaduženim za pitanja ruskog uplitanja u američke izbore, Zukerberg je rekao da on sam s njime nije razgovarao, ali neki zaposlenici Facebooka jesu. Na dodatno pitanje o kojim se točno zaposlenicima radi, Zuckerberg je odgovorio da ne želi reći radi, ironično, 'zaštite njihove privatnosti'.

Naglasio je kako je važno da se njegova društvena mreža nastavi truditi da zaustavi pokušaje utjecaja na izbore iz inozemstva.

'To je utrka u naoružanju', naglasio je, ustvrdivši kako se tvrtka treba boriti kako bi ostala korak ispred Rusa koji pokušavaju zloupotrijebiti njezine sigurnosne postavke.

'Postajat će sve bolji', rekao je Zuckerberg i dodao kako će Facebook zaposliti dodatnih 20 tisuća ljudi do kraja godine radi borbe protiv te prijetnje.

Senator Lindsay Graham upitao je čelnika Facebooka bi li bio voljan zajedno s članovima Kongresa raditi na novim regulativama vezanim uz zaštitu privatnosti korisnika, na što je ovaj odgovorio da bi.

Senator Patrick Leahy pitao je Zuckerberga o ulozi njegove kompanije u etničkom čišćenju Rohindža muslimana u Mjanmaru kad je Facebooku trebalo jako puno vremena da reagira nakon opetovanih upozorenja humanitarnih organizacija da se tu društvenu mrežu zloupotrebljava u počinjenju zločina. Zuckerberg je rekao kako je riječ o velikoj tragediji i kako su od tog događaja uposlili mnogo osoba koje govore burmanski kako bi ubuduće mogli reagirati na vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 05:54