PISMENO ŽALJENJE

ZUBAR LAVOUBOJICA POSLAO PISMO PACIJENTIMA 'Žao mi je što sam ubio poznatog lava, nitko mi nije rekao'

 Screenshot

Američki stomatolog i strastveni lovac Walter James Palmer, javnosti poznat kao ubojica lava Cecila, jednog od najstarijih i najpoznatijih lavova u Zimbabweu, nedavno se navodno obratio svojim klijentima preko emaila u kojem objašnjava svoju stranu priče, piše stranica BoingBoing.

Nažalost, u mailu Palmer osim napisanog 'žao mi je što sam ubio celebrity lava' izražava vrlo malo stvarnih osjećaja žaljenja, više fokusirajući na opravdanja 'da je sve bilo legalno' i 'nitko mi nije rekao'.

Također, Palmer se nimalo ne osvrće na napise medija da je uz pomoć lokalnih vodiča namamio Cecila izvan nacionalnog parka gdje su ga ranili samostrelom, potom ga gonili četrdesetak sati, a nakon toga ga dokrajčili vatrenim oružjem, odrubili mu glavu i oderali kožu.

Konzervator nacionalnog parka Hwange u Zimbabweu Johnny Rodrigues tvrdi da je Palmer platio lovcima iz Zimbabwea, profesionalnom lovcu Theu Bronkhorstu i mjesnom zemljoposjedniku Honestu Ndlovu da namame trinaestgodišnjeg lava. Obojici sada prijete optužbe za krivolov.

Pismo, čiju autentičnost još treba potvrditi, prenosimo u cijelosti.

Kako ste vjerojatno čuli do sada, završio sam na vijestima posljednjih dana zbog razloga koji nemaju nikakve veze s mojom profesijom ili zdravstvenom brigom koju vam pružam. Želio bih vas uputiti u situaciju i moju upletenost.

Uz provođenje vremena s obitelji, jedna od mojih strasti, uz stomatologiju, je lov. Lovac sam cijeli svoj život, još otkada sam odrastao u Sjevernoj Dakoti. S pacijentima ne pričam često o lovu jer je riječ o vrlo specifičnoj i emotivno nabijenoj temi. Razumijem i poštujem sve koji sa mnom ne dijele poglede na lov.

Početkom srpnja bio sam u Zimbabweu na lovu na divljač lukom i strijelom. Unajmio sam nekolicinu profesionalnih vodiča koji su osigurali sve potrebne dozvole. Prema mom saznanju, sve oko puta je bilo legalno, pravilno odrađeno i izvedeno.

Nisam imao pojma da je lav kojeg sam ubio miljenik lokalnog stanovništva, da je nosio ogrlicu te da je bio znanstveno proučavan sve dok lov nije završio. Oslonio sam se na stručnost svojih lokalnih i profesionalnih vodiča kako bih osigurao legalnost lova.

Do sada me nisu kontaktirale ni zimbabweanske ni američke vlasti oko situacije, no vrlo ću rado pomoći u istrazi ukoliko to od mene zatraže.

Ponovo ističem, zaista mi je žao da je moje sudjelovanje u aktivnosti koju volim i u kojoj se ponašam odgovorno i legalno dovela do ubojstva tog lava. To mi nikada nije bila namjera.

Zainteresiranost medija oko ove problematike, zajedno s znatnim brojem komentara i poziva ljudi koje je situacija, ali i lov općenito, naljutila, ometaju naše poslovanje i mogućnost da primamo pacijente. Za to se remećenje duboko se ispričavam kao i za neugodnosti izazvane time te obećajem da ćemo dati sve od sebe kako bi što prije nastavili s normalnom aktivnošću stomatološke prakse. Radimo na tome da se pacijentima kojima je potrebna hitna njega omogući posjet drugim stomatolozima te ćemo vas informirati o daljnjem razvoju situacije.

U ime svih nas u River Bluff Dentalu, hvala vam za podršku.

Walter J. Palmer, DDS

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 16:53