OBEĆANJE

ZLOGLASNI GUANTANAMO ODLAZI U POVIJEST! Obama iznosi plan, zatvorenike će preseliti u 13 zatvora diljem Amerike, cijena - pola milijarde dolara

 Reuters

Zloglasni američki zatvor u Guantanamu konačno bi mogao otići u povijest. Jedno od predizbornih obećanja Baracka Obame upravo je bilo zatvaranje centra na Kubi gdje se držalo i mučilo potencijalne teroriste i sada, deset mjeseci prije kraja njegovog predsjedničkog mandata, konačno se nešto pokrenulo i na tom planu.

- Potencijalne teroriste ćemo premjestiti na 13 lokacija na američkom teritoriju - istaknula su dvojica neimenovanih čelnika američke vojske. Nisu precizirali lokacije, ali se pretpostavlja da će se ljude premjestiti u zatvore u Južnu Karolinu, Kansas i Colorado, a neke će smjestiti u još uvijek nepoznate vojne baze. Cijeli proces premještaja koštat će između 290 milijuna i 475 milijuna dolara.

U zatvoru je trenutačno 91 zarobljenik i svaki od njih porezne obveznike košta oko 3 milijuna dolara godišnje. Međutim, neće baš svi zatvorenici put SAD-a. Njih 35 biti će poslano u svoje matične države, ali pod uvjetom da tamošnje vlade daju Amerikancima garanciju da su ih spremni zadržati u pritvoru. Deset zatvorenika će ići na vojni sud, a ostalih 46 i dalje se 'obrađuju'.

Nešto kasnije, informacije iz Pentagona potvrdio je i Barack Obama.

- Kao prvo, Guantanamo uništava američki imidž u svijetu. Svih ovih 13 godina bili smo u uvjerenju da taj zatvor unaprjeđuje našu nacionalnu sigurnost. Ali realnost je potpuno obrnuta, Guantanamo narušuju našu sigurnost - rekao je Obama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:51