POTVRDIO ODVJETNIK

Zlatna alžirska boksačica tuži zbog teškog internetskog uznemiravanja, u tužbi spomenuta dva poznata imena!

Francuski ured za borbu protiv internetskog govora mržnje može podnijeti zahtjeve za uzajamnom pravnom pomoći u drugim zemljama

Elon Musk; Imane Khelif; J.K. Rowling

 AFP

Spisateljica J.K. Rowling i Elon Musk imenovani su u kaznenoj prijavi, koja je u petak podnesena francuskim vlastima zbog navodnog "teškog internetskog uznemiravanja" alžirske boksačice i olimpijske pobjednice Imane Khelif. Ovu informaciju za Variety je potvrdio Nabil Boudi, Khelifin odvjetnik sa sjedištem u Parizu.

Tužba je podignuta protiv platforme X, što prema francuskom zakonu znači da ‘tužiteljstvo može istraživati ​​sve ljude", uključujući i one koji su pisali poruke mržnje pod pseudonimima.

- Rowling i Musk imenovani su u tužbi. Ako slučaj dođe do suda, sudit će im se. Iako je tužba podignuta u Francuskoj, ista bi mogla ciljati i osobe u inozemstvu. Ured za borbu protiv internetskog govora mržnje ima mogućnost podnijeti zahtjeve za uzajamnom pravnom pomoći u drugim zemljama - rekao je odvjetnik, dodajući da će i Donald Trump biti dio istrage.

Podsjetimo, Khelif se u Parizu našla u središtu polemike nakon što je suspendirana na Svjetskom prvenstvu gdje je DNA testovima pokazano kako ima XY kromosome i višak testosterona.

Većinu napada Imane Khelif doživjela je na društvenim mrežama, osobito X-u, a u svađu su se uključile i osobe visokog profila. Tako je Rowling objavila fotografiju Khelifine borbe s talijanskom boksačicom Angelom Carini, optužujući Alžirku da je muškarac koji "uživa u nevolji žene koju je upravo udario šakom u glavu". Musk je pak podijelio objavu plivačice Riley Gaines koja je napisala da "muškarcima nije mjesto u ženskom sportu". Vlasnik X-a složio se s njom i dodao: "Apsolutno", dok je Trump objavio: "Držat ću muškarce izvan ženskog sporta!".

Što se tiče X-a, odvjetnik Boudi je rekao da je pritužba usmjerena na autore objava na društvenim mrežama, a ne na same platforme.

- Na zakonodavcima je odgovornost da sankcioniraju platforme, a ne na nama. No srećom, pravosudne vlasti sad puno ozbiljnije shvaćaju slučajeve internetskog uznemiravanja, a u nekim slučajevima postoje i zatvorske kazne - dodao je.

Khelifin trener, Pedro Diaz, rekao je da je zlostavljanje koje je Khelif pretrpjela tijekom Olimpijskih igara "utjecalo na nju i sve oko nje".

- Nikad nisam vidio nešto tako odvratno u životu. Molio sam Imane da ne gleda društvene mreže kako ne bi izgubila fokus na osvajanje zlatne medalje. Ona je tako pametna i ima nevjerojatnu motivaciju - izjavio je trener.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. kolovoz 2024 11:14