SVI SU U ŠOKU

ŽIVOTNI PAD VODITELJA DNEVNIKA Kako je lažima i izmišljotinama godinama sustavno varao milijune gledatelja

 AFP

Voditelj i urednik najgledanije američke informativne emisije Brian Williams već se nekoliko dana nalazi u fokusu javnosti zbog otkrića da 12 godina sustavno prepričava neistinitu priču o vlastitoj avanturi tijekom svojedobnog izvještavanja o ratnim zbivanjima u Iraku. Pokušavajući odati počast američkim ratnim veteranima, proteklog je tjedna u emisiji Nightly News ponovno ispričao kako se helikopter kojim je 2003. godine letio našao pod raketnom paljbom, no ubrzo potom javili su se članovi posade i pilot tog helikoptera demantirajući da je Williams bio s njima na letu.

'Sorry, stari, ali ne sjećam se da si bio u mom heliću. Doduše, sjećam se da si sat vremena nakon što smo sletjeli došao do mene kako bi me pitao što se dogodilo', napisao je na Facebooku danas umirovljeni pilot Lance Reynolds.

Voditelj se zatim na Facebooku i u samoj emisiji ispričao uz pomalo bizarno objašnjenje da je zaboravio kako je zapravo bio u drugom helikopteru, koji uopće nije bio pod paljbom, već je hitno morao u Iraku sletjeti zbog pješčane oluje.

Uslijedila je bujica kritika, a iz arhive su izvučene i druge snimke na kojima se vidi da je Williams epizodu s pogođenim helikopterom prepričavao u niz navrata i to toliko zapanjujuće detaljno da gotovo nitko u njegovu priču nije posumnjao, što njegovo objašnjenje o zaboravu čini samo još nevjerojatnijim.

NBC je prvo stao uz njega, ali je u petak objavljeno da pokreće internu istragu o cijelom slučaju, ali i o mogućim drugim situacijama u kojima čovjek, koji je do jučer bio pri vrhu ljestvice onih kojima se najviše vjeruje, možda nije govorio istinu.

Tako se pojavila sumnja u Williamsovu tvrdnju da je, tijekom izvještavanja o uraganu Katrina, u New Orleansu vidio leševe kako plutaju ulicama grada. Problem je što je on, dok je izvještavao iz New Orleansa, bio smješten u kvartu koji gotovo uopće nije bio pod vodom.

Također, mnogi ukazuju i na još jednu epizodu iz Iraka kada je Williams prizore američkog bombardiranja velikih Sadamovih vojnih postrojenja usporedio sa savezničkim napadom na Dresden, koji se pak smatra primjerom napada bez vojnog opravdanja.

Kako se u samo nekoliko dana stvorio toliki pritisak, u subotu navečer Williams je u priopćenju objavio kako se na nekoliko dana povlači iz emisije, koju svake večeri gleda desetak milijuna ljudi i neprikosnoveni je lider po gledanosti već dugi niz godina.

Teško da će ovakav potez zadovoljiti sve brojnije njegove kritičare, koji proteklih dana zahtijevaju da mu NBC uruči otkaz, no moguće je da bi njegovim odsustvom skandal sam od sebe mogao polako utihnuti, nakon čega bi se i on mogao vratiti u uredničko-voditeljski stolac. Problem je što je u samo nekoliko dana izgubio kredibilitet koji će nakon ovoga teško uspjeti vratiti, a i gledatelji bi se mogli okrenuti konkurentskim emisijama...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:49