SVE ZBOG PAR SLOVA

'ŽIVIM U TERORISTIČKOJ KUĆI' Kako je bezazlena gramatička pogreška 10-godišnjeg muslimana uzbunila britansku policiju

LONDON, ENGLAND - JUNE 30: Members of the emergency services take part in Exercise Strong Tower outside the disused Aldywch tube station on Surrey Street on June 30, 2015 in London, England. The counter-terrorism training exercise will involve as many as 1,000 officers and will take place across the city until Wednesday afternoon. (Photo by Rob Stothard/Getty Images)
 Rob Stothard / Getty Images / 2015 Getty Images

Kažu da su u povijesti zbog krivog zareza i glave padale, a jedan mali britanski dječak muslimanske vjeroispovijesti na svojoj je koži iskusio i potencijalnu opasnost krivo napisane riječi.

Naime, zbog gramatičke pogreške jadnog je dječaka ispitivala policija zbog sumnje da je povezan s teroristima, piše Guardian .

Desetogodišnjak, koji živi u Accringtonu, Lancashire, napisao je na satu engleskog da živi u "terorističkoj kući". Jadni dječak htio je zapravo napisati da živi u jednoj od terasastih kuća, tipičnih za mnoge engleske gradove. No, kako se na engleskom jeziku terasasta kuća slovka kao "terraced house ", mališan se zabunio i napisao "terrorist house".

Njegovi revni učitelji nisu shvatili da je riječ o gramatičkoj grešci te su klinca, ni više ni manje, prijavili policiji u skladu s protuterorističkim zakonom iz 2015. godine, u kojem je navedeno da su učitelji obvezni prijaviti vlastima bilo kakvo sumnjičavo ponašanje koje bi moglo upućivati na terorizam.

Zbog toga je ne baš pismeni dečkić ispitan na policiji 7. prosinca, a pretražen je i laptop koji je pronađen u njegovoj kući. Jasno, nisu našli ništa, a njegova gnjevna obitelj traži javnu ispriku od škole i policije. Rođaci malog dječaka kažu da je istraumatiziran zbog cijelog događaja te ga je sada strah napisati bilo što.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 20:26