SVEUKUPNO 48 MRTVIH CIVILA

ŽESTOKI NAPADI SIRIJSKE VOJSKE NA POSLJEDNJE POBUNJENIČKO UTOČIŠTE U smrtonosnim zračnim napadima na Dumu poginulo osam civila

 
 Omar Sanadiki / REUTERS

Osam ljudi je poginulo u subotu u Dumi tijekom najnovijih žestokih zračnih napada sirijske vojske na to posljednje pobunjeničko uporište u području istočne Gute koje je i dalje pod kontrolom islamističke skupine Jaish al-Islam, objavio je Sirijski opservatoroj za ljudska prava (SOHR).

Snage predsjednika Bašara al-Asada su uz pomoć Rusije zauzele 95 posto područja istočne Gute od pokretanja ofenzive 18. veljače, prenose agencije.

Najmanje je osam civila ubijeno u subotu u bombardiranju Dume, navodi nevladina udruga Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Prema SOHR-u, dan ranije je u zračnim napadima poginulo najmanje 40 civila, među kojima osmero djece i time se broj civila ubijenih od petka popeo na 48.

U više navrata je organizirana evakuacija islamista na sjeverozapad zemlje, prema Alepu.

Uz pomoć zračnih udara Rusije, koja je saveznica Asadovu režimu, sirijske su snage napredovale u subotu, objavio SOHR.

Dodaje da su vladine snage zauzele najmanje 50 farma blizu Dume u borbi protiv Jaish al-Islama.

No, u Dumi otpor još uvijek pruža oko 10.000 boraca Jaish-al-Islama."Bombardiranje se ne prekida. Ne možemo niti izbrojiti sve ranjene", kazao je liječnik u Dumi.

Bašarov režim je odlučan zauzeti cijelu Gutu i time zapečatiti najveću pobjedu nad pobunjeničkim frakcijama od 2016. Zahvaljujući vojnoj angažiranosti Rusije, Asad kontrolira više od polovice zemlje koja je u stanju rata od uličnih prosvjeda 2011. Do sada je u ratu poginulo više od 350.000 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 22:44