POČETAK KRAJA?

Žestoke borbe za poslovno i gospodarsko središte Sirije: Asad pred konačnim slomom?

 AP

Sukobi u Siriji nisu prekinuti (kako je bilo pravilo u antičko doba) zbog početka Olimpijskih igara u Londonu. I dalje se vode teške i krvave borbe između provladinih i oporbenih snaga, ali sve se to sada događa u sjeni interesa javnosti koji je usmjeren na najveći sportski događaj na svijetu. Već tjedan dana vodi se iscrpljujuća bitka za najveće poslovno i gospodarsko središte Sirije - dvomilijunski Alep. Po mnogima borba za tu važnu stratešku destinaciju može biti prijelomna točka sve bezobzirnijeg građanskog rata u Siriji. Naime, i snage lojane režimu predsjednika Bašara al-Asada i oporbeni ustanici smatraju da bi osvajanje i kontrola nad Alepom bio najvažni trenutak 16-mjesečnih sukoba koji će definitivno prelomiti situaciju na jednu ili drugu stranu.

Skrivanje u podrumima

CNN javlja da su borbe za Alep najžešće od početka antibašarovskog ustanka u Siriji, a ako ga osvoje pobunjenici, mogao bi postati “sirijski Bengazi”, koji bi oporbi omogućio da kontrolira sjever zemlje, ali i otvorio dostavne linije iz susjedne Turske. Obje strane računaju na financijske i gospodarske potencijale Alepa (doduše obje su strane nemilosrdne u sukobima i pitanje je hoće li grad moći ispuniti očekivanja “pobjednika”) uz pomoć kojih bi, smatraju, lakše i komotnije nastavili daljnju borbu za vlast - jedni da je održe, a drugi da je osvoje. Režimski mediji u Damasku tvrde da su borbe s “teroristima”, kako oni nazivaju oporbene ustanike, u završnoj fazi te da će pobjeda u Alepu značiti i početak kraja krize. Isto tvrde i protivnici režima.

Sirijska vojska napada iz smjera jugoistoka, koncentriravši tamo najveći broj ratne tehnike - tenkove, tešku artiljeriju - a u akciji sudjeluju i helikopteri koji “ordiniraju” po gradskim četvrtima koje su u rukama ustanika. Alep je većina stanovništva napustila, a oni koji nisu imali tu sreću već se danima skrivaju u podrumima te imaju velike problem s opskrbom hranom i vodom. Iako UN i Arapska liga pozivaju zaraćene strane da obustave krvoproliće, ni jedna od sukobljenih vojski i ne pomišlja na to.

Podrška Rusije i Irana

Neke vijesti govore da su, u subotu, oporbene snage ubile najmanje 10 sirijskih vojnika te zarobile oko 100, ali da su sami imali veće gubitke. Štoviše, probašarovske snage dobile su dodatni vjetar u leđa od Rusije, čiji je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio kako je “posve normalno da provladine snage žele vratiti Alep pod svoju kontrolu” te da “nisu mogli sjediti skrštenih ruku i gledati kako ustanici osvajaju važne gradove”. U isto vrijeme već je skoro desetak ruskih ratnih brodova u Sredozemlju u blizini sirijske obale, a oporbeni borci tvrde da Rusija i dalje opskrbljuje Bašara al-Asada oružjem. Ustanici mole “arapsku braću” da i njima dostave oružje kako bi se ravnopravno mogli suprotstaviti opremljenijoj sili u sukobu.

Asadov šef diplomacije Valid al-Moalem posjetio je još jednog sirijskog saveznika - Iran.

- Iza cijele ove krize stoji Izrael, a Katar, Saudijska Arabija i Turska drže mu liniju - optužio je Moalem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 03:31