ČUVARICA DNEVNIKA

Žena koja je spasila dnevnik Anne Frank umrla u stotoj godini

 AP

Miep Gies, posljednja osoba iz skupine ljudi koji su štitili Annu Frank i njezinu obitelj pred nacistima, umrla je u stotoj godini u Domu za ostarjele i nemoćne osobe.

Hrabra žena, koja je s ostalima zaposlenicima Annina oca Otta Franka od 1942. do 1944. godine pomagala skrivanju njegove obitelji u Amsterdamu u vrijeme nacističke okupacije i pribavljanju hrane, rođena je u Beču 1909. godine, a u Nizozemsku je doselila 1920.

Nakon što su nacisti otkrili njihovo skrovište u poslovnom prostoru u Amsterdamu, sakupila je i spremila njihove stvari. Među papirima razbacanima nakon pretresa bio je i dnevnik Anne Frank koji je dobila za svoj 13. rođendan i u koji je upisivala zabilješke od 12. lipnja 1942. do 1. kolovoza 1944. godine. Bilješke je sačuvala i predala Anninom ocu Ottu, a knjiga je izdana 1947. godine i od tada prevedena na 67 jezika, prodana u 31 milijun primjeraka i postala jedno od najčitanijih štiva na svijetu.

Anna Frank je umrla u koncentracijskom logoru Bergen-Belsen u ožujku 1945. od tifusa, samo tri mjeseca prije kraja rata.

Miep Gies ostala je skromna i smatrala da joj ne treba posvećivati toliko pažnje. Isticala je kako su drugi napravili puno više i riskirali svoje živote kako bi zaštitili židovske sugrađane. Postala je svojevrsna ambasadorica dnevnika Anne Frank, vodeći kampanje protiv holokausta i pripovijedajući o njezinoj nesretnoj sudbini.

Manje je poznato kako je brinula o još jednoj židovskoj obitelji koja je živjela u skrovištu s Frankovima. Tijekom života dobila je mnoga priznanja za svoja dobročinstva, a zahvaljujući Svjetskoj udruzi astronoma asteroid između Marsa i Jupitera nazvan je njezinim imenom. Tako je hrabra bakica doslovce uzdignuta u zvijezde.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 12:41