provokacija ili...

Zelenskij predložio Putinu da se nađu u Vatikanu, u Kremlju osupnuti: ‘Imamo alternativni prijedlog...‘

Ukrajinski predsjednik smatra kako bi Sveta stolica mogla odigrati ulogu posrednika budući da su nepristrani
Volodimir Zelenskij (L); Vladimir Putin (D)
 Bertrand Guay, Alexander Zemlianichenko/pool, Andreas Solaro/afp

Vatikan je najbolje mjesto da se nađem s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kako bismo razgovarali o problemima Donbasa, kazao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij za rimsku La Repubblicu te time ponovno iznenadio Kremlj svojim prijedlozima o mjestima susreta s Putinom. Ukrajinski predsjednik nedavno je pozvao Vladimira Putina da se nađu na bojišnici na Donbasu te tamo razgovaraju o problemima koje tište obje zemlje.

Ovog puta Zelenskij je kazao kakao je Vatikan "optimalno mjesto" za jedan takav sastanaka jer je, kaže, Sveta stolica - svjetski moralni autoritet koji može efikasno odigrati ulogu posrednika jer nije pristran i ulijeva povjerenje obiju strana. I jedan i drugi prijedlog vidno su osupnuli Kremlj.

Naime, na ponudu da se nađu u Vatikanu Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov je uzvratio da o tome, koliko on zna, "ni Vatikan ništa ne zna", a ni Moskva nije dobila nikakav službeni poziv ni informaciju o tome. No, ponovio je kako bi Putin rado ugostio Zelenskog u Moskvi, odbivši već sastanak na istočnoeuropskoj bojišnici.

'Dobas i Krim nisu tema'

Iz Kremlja su poručili da mogu sa Zelenskim razgovarati o odnosima i međusobnoj suradnji dviju zemalja, ali da za rusku stranu pitanje Donbasa i Krima nije tema razgovora koja bi se trebala raspravljati na susretu ove dvojice šefova država. Naime, kako kaže Dmitrij Peskov "Rusija nije strana u sukobu na istoku Ukrajine" pa se taj problem ni ne može, kako kažu, riješiti razgovorima Moskve i Kijeva te su ponovno uputili Zelenskog da pregovara s predstavnicima samoproglašenih (i od nikog priznatih, pa ni od strane Rusije) tvorevina Donjeck i Lugansk.

Kijev ne želi priznati odmetnute tvorevine kao stranu u pregovorima jer bi im time dali legitimitet, što ne žele, ali se sve onda vrti u začaranom krugu, jer kako poručuju iz Kremlja - mi nismo strana u ratu, pa ne možemo pregovarati o miru. Isto tako su više puta poručili da je Krim ruski te da o svom teritoriju ne mogu pregovarati s drugim državama.

Podsjetimo, Rusija je Krim anektirala u ožujku 2014 godine, što nitko nije priznao, a tada su stvorene i odmetnute proruske "državne" tvorevine Donjeck i Lugansk. U tom je ratu poginulo već oko 13 tisuća ljudi, a posljednjih tjedana došlo je do eskalacije napetosti kada je Rusija počela gomilati trupe (oko 150 tisuća vojnika) na granici s Ukrajinom te provela vojne vježbe na Krimu i u Crnom moru.

Povlačenje dijela trupa

Ovih dana Rusija je povukla određeni broj vojnika s Krima, ali se već za rujan najavljuju novi veliki manevri uz ukrajinsku granicu, a i NATO u istočnoj Europi provodi svoje vojne vježbe.

Sastanak Putina i Zelenskog na dugom je štapu, upravo zbog odbijanja Moskve da kriza na Donbasu bude tema razgovora, već pozivaju da se stvari rješavaju prema Sporazumu iz Minska te inzistiraju da Kijev s Donjeckom i Luganskom izravno pregovara.

Ovdje treba reći da Rusija masovno dijeli državljanstva stanovnicima odmetnutih pokrajina (već preko 600 tisuća) te da su iz Moskve poručili da će Rusija braniti interese Rusa i ruskog stanovništva u Ukrajini, pa da bi pokretanje ratnih operacija od strane ukrajinske vojske i novo razbuktavanje sukoba na tom području moglo označiti i "početak kraja Ukrajine".

Stabilizaciji odnosa sigurno neće doprinijeti ni "proslava" godišnjice osnivanja ukrajinske SS divizije Galicija na jednom kijevskom trgu, što su upriličili ukrajinski neonacisti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 17:19