TEŠKE OPTUŽBE

Zelenski utučen uoči ključnog samita: ‘Žalosno je da je tako moćna država instrument u rukama Putina‘

Kineski predsjednik Xi Jinping neće sudjelovati, a koliko se dosad zna, ni američki predsjednik Joe Biden

Volodimir Zelenski

 Pool/abaca/Shutterstock Editorial/Profimedia/Pool/abaca/shutterstock Editorial/profimedia

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji se u nedjelju sastao s američkim ministrom obrane u Singapuru, rekao je da je razočaran što se „određeni svjetski čelnici“ nisu obvezali sudjelovati na mirovnom samitu o Ukrajini u Švicarskoj.

Kineski predsjednik Xi Jinping neće sudjelovati, a koliko se dosad zna, ni američki predsjednik Joe Biden.

„Razočarani smo što neki svjetski čelnici još nisu potvrdili svoje sudjelovanje na mirovnom samitu“, rekao je Zelenski, ne spominjući izrijekom Kinu ili SAD.

Međutim, nešto kasnije Zelenski je izravno optužio Kinu da radi pritisak na neke zemlje da ne sudjeluju na samitu.

- Rusija, koristeći kineski utjecaj u regiji, ali i kineske diplomate radi sve kako bi omela mirovni summit. Žalosno je da je tako velika neovisna moćna država kao što je Kina instrument u rukama Putina.

Zelenski je u nedjelju imao „vrlo dobar“ sastanak s američkim ministrom obrane Lloydom Austinom u Singapuru, dok nastoji dobiti snažnu potporu zapada suočen s ruskim napredovanjem na terenu.

Više od stotinu zemalja i organizacija obvezalo se sudjelovati na samitu u lipnju u Švicarskoj, rekao je Zelenski i pozvao zemlje regije Azije i Pacifika da se pridruže.

Kina je u petak rekla da će biti „teško“ sudjelovati na ovom samitu ako Rusija nije pozvana.

Do susreta između Zelenskog i Austina došlo je nakon što je ukrajinski predsjednik u petak pohvalio „napredak“, nakon što je SAD Kijevu dopustio korištenje američkog oružja za napade na ruskom tlu, uz određene uvjete.

Ukrajina teško obuzdava rusku kopnenu ofenzivu u regiji Harkiva, gdje je Moskva nedavno postigla svoj najveći teritorijalni napredak u 18 mjeseci.

Zelenski je posljednjih dana posjetio nekoliko europskih zemalja kako bi zatražio veću vojnu pomoć za ukrajinsku vojsku, koja sve teže odolijeva pred neprekidnim napadima Rusije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. lipanj 2024 18:56