UNATOČ NAJAVI MOSKVE

Zelenski: ‘Ukrajina je spremna nastaviti izvoz žitarica bez Rusije. Ne bojimo se‘

"Ukrajina, UN i Turska mogu zajednički osigurati funkcioniranje prehrambenog koridora i pregled brodova"

Volodimir Zelenski

 Christine Olsson/tt/Shutterstock Editorial/Profimedia/Christine Olsson/tt/shutterstock Editorial/profimedia

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u ponedjeljak da je Kijev spreman nastaviti izvoz žitarica preko Crnog mora, unatoč najavi Moskve da se povlači iz sporazuma o izvozu.

"I bez Rusije treba učiniti sve kako bismo se mogli koristiti tim koridorom (za izvoz) na Crnom moru. Ne bojimo se", rekao je Zelenski, prenio je na Facebooku njegov glasnogovornik Serhij Nikiforov.

Zelenski je u svom svakodnevnom obraćanju tijekom večeri dodao da je poslao "službeni dopis turskom predsjedniku (Recepu Tayyipu) Erdoganu i UN-ovu glavnom tajniku (Antoniju) Guterresu u kojemu im je predložio nastavak" izvoza.

"Ukrajina, UN i Turska mogu zajednički osigurati funkcioniranje prehrambenog koridora i pregled brodova", rekao je.

Po njegovim riječima, gotovo 33 milijuna tona ukrajinskih prehrambenih proizvoda izvezeno je u 45 zemalja u okviru ugovora koji su u srpnju 2022. potpisale Ukrajina i Rusija pod pokroviteljstvom Turske i UN-a.

Moskva je u ponedjeljak "de facto" proglasila kraj tog ugovora važnog za opskrbu svijeta hranom, nekoliko sati nakon noćnog napada ukrajinske vojske pomorskim dronovima na Krimski most, stratešku infrastrukturu.

Rusija kritizira probleme u izvozu svoje hrane i gnojiva zbog sankcija. Uz to optužuje bogate zemlje da izvlače korist iz najvećeg dijela ukrajinskog izvoza namijenjenog zemljama u razvoju.

Volodimir Zelenski je, naprotiv, rekao da se "60 posto količine" izvozi u Afriku i u Aziju.

UN-ovi podaci pokazuju da su najviše koristi od ukrajinskih isporuka imale Kina, Španjolska i Turska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 09:35