IDE U WASHINGTON

Zelenski povlači očajničke poteze, pojavio se video napetog susreta s Orbanom: ‘Evo što sam mu rekao‘

Ukrajinski predsjednik je također pozvan da se obrati američkim senatorima u utorak ujutro na Kapitolu

Volodimir Zelenski i Viktor Orban

 Alejandro Pagni/Afp/Profimedia/Alejandro Pagni/afp/profimedia

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je svog ukrajinskog kolegu Volodimira Zelenskog u Bijelu kuću, nekoliko dana nakon što je njegova administracija upozorila da će za nekoliko tjedana ostati bez novca za pomoć Ukrajini ako posvađani američki zastupnici ne reagiraju, piše Guardian.

Cilj sastanka u utorak je ‘naglasiti nepokolebljivu predanost Sjedinjenih Država u osiguravanju podrške narodu Ukrajine dok se brani od ruske brutalne invazije‘, priopćila je Bijela kuća u nedjelju.

‘U tijeku sve žeščih ruskih napada raketama i bespilotnim letjelicama na Ukrajinu, dvojica predsjednika će razgovarati o hitnim potrebama Ukrajine i vitalnoj važnosti stalne potpore Sjedinjenih Država u ovom kritičnom trenutku.‘

Republikanski senatori prošlog su tjedna blokirali 106 milijardi dolara hitne pomoći namijenjene prvenstveno Ukrajini i Izraelu nakon što su se konzervativci usprotivili tome da se iz paketa pomoći izostave imigracijske reforme.

Ured Zelenskog također je u nedjelju na Telegramu objavio da će ukrajinski predsjednik u ponedjeljak doputovati u Washington i da će se sastati s Bidenom.

Zelenski je također pozvan da se obrati američkim senatorima u utorak ujutro na Kapitolu.

Sastanak u četiri oka između Zelenskog i predsjednika Zastupničkog doma američkog Kongresa Mikea Johnsona također će se održati u utorak na Kapitolu, rekao je Johnsonov glasnogovornik Raj Shah.

Zelenski se trebao obratiti američkim senatorima putem videa prošlog tjedna, ali je to obraćanje morao otkazati, rekao je Chuck Schumer.

Kongres je već odobrio 111 milijardi dolara pomoći za Ukrajinu, a direktorica Bidenovog Ureda za proračun, Shalanda Young, rekla je prošlog tjedna u pismu čelnicima Zastupničkog doma i Senata da će SAD ostati bez sredstava za slanje oružja i pomoći Ukrajini do kraja godine, što bi za Ukrajinu bilo poražavajuće na bojnom polju.

‘Vrijeme je za sklapanje dogovora s kojim se obje strane mogu složiti‘, rekla je Young u nedjelju.

Ulozi su posebno visoki za Ukrajinu, rekao je državni tajnik Antony Blinken, s obzirom na to da nam ‘ponestaje sredstava‘ za Ukrajince.

‘Ovo je vrijeme da pojačamo našu podršku jer ako to ne učinimo, znamo što će se dogoditi. Putin će proći nekažnjeno i neće se zaustaviti na Ukrajini.‘

Blinken je podsjetio da je Biden rekao da je spreman na značajne kompromise kako bi se odobrio paket pomoći. ‘Predsjednik je u tome potpuno spreman sudjelovati‘, rekao je Blinken.

Republikanski senator Mitt Romney rekao je da postoji dogovor između dvije stranke da se nešto mora učiniti kako bi se riješio problem rekordnog broja migranata koji iz Meksika prelaze u SAD.

‘Želimo to riješiti i osigurati granicu. A i predsjednik Sjedinjenih Država je upravo rekao da moramo osigurati granicu. U pravu je. Republikanci će odbaciti svaki dogovor koji ne uključuje i taj dio‘, rekao je Romney.

No Romney je također rekao da podržava pomoć Ukrajini.

‘Moj je stav da je uspjeh Ukrajine u interesu Amerike i moramo osigurati oružje koje je Ukrajini potrebno da se obrani. Sve osim toga značilo bi zanemarivanje naše odgovornosti i prema demokratskom svijetu, ali i prema vlastitim nacionalnim interesima‘, rekao je.

Republikanski senator J.D. Vance rekao je da administracija tek treba opravdati dodatnu pomoć Ukrajini. ‘Predsjedniku i cijelom svijetu poručujemo da treba jasnije artikulirati što zapravo želimo postići. Što će se postići sa 61 milijardom dolara, a nije se postiglo sa 100 milijardi dolara?‘, rekao je Vance.

Zelenski: ‘Razgovarao sam s Orbanom na najiskreniji mogući način‘

Inače, predsjednik Zelenski objavio je na Telegram kanalu da je razgovarao s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom ‘na najiskreniji mogući način‘ tijekom ceremonije inauguracije novoizabranog argentinskog predsjednika 10. prosinca, piše Kyiv Independent.

Javier Milei je krajnje desničarski libertarijanski predsjednik koji je tijekom kampanje govorio da će nastojati smanjiti veze s Rusijom i Kinom, što je još jedan odmak od politike bivšeg predsjednika Alberta Fernandeza.

Nakon inauguracije, na internetu se pojavio video koji prikazuje Zelenskog i Orbana kako vode žestok razgovor unutar zgrade argentinske vlade. Detalji o čemu su njih dvojica razgovarali nisu poznati, no predsjednik Zelenski objavio je izjavu na Telegramu kasnije tog dana.

‘Na marginama inauguracije razgovarao sam s mađarskim premijerom Orbanom najiskrenije moguće. Razgovarali smo o našim europskim temama.‘

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, Mađarska je više puta opstruirala slanje EU-a sredstava Kijevu te se protivila sankcijama Rusiji. Orban, inače vrlo blizak Kremlju, odbio je pružiti vojnu pomoć Ukrajini i zaprijetio da će blokirati pristupanje Ukrajine EU-u ako čelnici ne preispitaju svoju cjelokupnu strategiju potpore Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 17:22