KONTROVERZNO

Zelenski nakon svega popustio i stavio potpis na odluku koja se čeka godinu dana: ‘Stupa na snagu u srijedu!‘

Ukrajinci će spustiti dob za vojnu mobilizaciju s 27 na 25 godina

Volodimir Zelenski sa svojim savjetnicima

 Ukraine Presidency Via Bestimage/Bestimage/Profimedia/Ukraine Presidency Via Bestimage/bestimage/profimedia

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u utorak je potpisao nacrt zakona koji predviđa spuštanje dobi za vojnu mobilizaciju s 27 na 25 godina, dok oružanim snagama nedostaje ljudi za otpor ruskoj invaziji.

Taj nacrt zakona, koji je izglasan još prije godinu dana u ukrajinskoj Radi, a čekao je potpis predsjednika, stupa na snagu u srijedu, stoji na internetskoj stranici parlamenta.

Ukrajinska vlada zatim mora u roku od šest mjeseci uskladiti različite regulatorne tekstove s novom dobi za mobilizaciju.

Ukrajinska vojska pretrpjela je gubitke čiji se razmjeri drže u tajnosti, a danas se za razliku od početka sukoba bori s pronalaženjem dobrovoljaca za frontu.

Volodimir Zelenski rekao je u prosincu 2023. da mu je vojska ponudila mobilizaciju do 500.000 dodatnih ljudi, a taj je broj novi vrhovni zapovjednik ukrajinske vojske Oleksandr Sirski u međuvremenu smanjio.

Trenutačni sustav novačenja mnogi Ukrajinci smatraju nepravednim, neučinkovitim i često korumpiranim, a čuju se i zahtjevi za demobilizacijom onih koji su dugo bili na frontu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 19:00