ZATVARA LI SE NAPOKON SOMALSKI GETO U RIMU

Zbog silovanja mlade Hvatice tjeraju ih iz Italije

 AFP

RIM - Iz pritvora je pušten jedan od trojice Somalaca u dobi između 30 i 35 godina koji su u subotu privedeni i okrivljeni za silovanje 18-godišnje Talijanke hrvatskog podrijetla u zapuštenoj zgradi veleposlanstva Somalije u ulici dei Villini u centru Rima, nedaleko od Piovih vrata.

Sada je donekle jasniji i tok događaja na koji su utjecali kobna lakomislenost djevojke i kriminalna nebriga talijanskih vlasti, uzaludno višekratno alarmiranih da se pribježište u zapuštenoj zgradi Veleposlanstva pretvorilo u jazbinu i za zločince.

Djevojka se u petak uvečer posvađala s roditeljima jer su joj prigovorili što je kući stigla pripita. Oko 20 sati došla je na centralnu rimsku željezničku stanicu Termini gdje je upoznala mladoga Somalca, prispjeloga dva dana ranije iz Nizozemske, koji se smjestio i sâm u zgradu bivše ambasade.

Ondje su se naselili politički izbjeglice iz Somalije kojima je Italija dala politički azil i uputila ih u zgradu koja već godinama nema struje, ni grijanja, niti ikakvih higijenskih uvjeta. Riječ je o uredskoj zgradi pretvorenoj u geto za marginalizirane Somalce.

Tamo svraćaju i Somalci koji su u prolazu (baš kao što se Afganci okupljaju na željezničkoj stanici Ostiense, pretvorenoj u tabor, zbog čega su odande otišli ama baš svi trgovci). Mladić je ponudio djevojci da i ona ondje prespava. Zajedno su kupili vina i krenuli pješke u nedaleku zgradu. Dobrano već pripiti smjestili su se u dno nekadašnje konferencijske dvorane u prizemlju. Bilo je oko 21 sat.

Tu su nađene i djevojčine hlače. Nije poznato je li ih sama skinula da bi se lakše družila sa svojim partnerom u piću, ili su joj ih svukli silovatelji, njih trojica.

Kada su trojica napala nju i njezina netom stečena prijatelja djevojka je na sav glas pozivala u pomoć.

Sišli su drugi Somalci, blokirali dvojicu silovatelja (treći je utekao, pa ga je policija tražila i ulovila pogrešnoga), pozvali policiju, a djevojka je utekla bez hlača na ulicu, plačući, gdje su joj prolaznici priskočili u pomoć, pa su i oni pozvali policiju, koja je djevojku spremila u Sveučilišnu polikliničku bolnicu „Umberto I“, gdje je i medicinski ustanovljeno da je silovana.

Policija je blokirala zgradu, legitimirala 72 zatečena građanina (od oko 150, koliko ih je ondje naseljeno stalno ili privremeno), istjerala ih je na cestu, dala pobacati sve što je bilo unutra (i otpatke, i ono nešto sirotinjske imovine, i izmet, i pokojne štakore), deratizirala i dezinficirala zgradu. Svi Somalci ondje zatečeni čekali su na ulici do ponoći, onda im je dopušteno da se sklone u postaju podzemne željeznice na Barberinijevu trgu (temperatura se već bila približila ništici), a ujutro su se skupili na Trgu neovisnosti. „Nisu jeli tko 24, a tko 48 sati“, rekla je predstavnica Udruge somalskih žena koja je pokušala pomoći tim nesretnicima.

„Svi će biti protjerani u domovinu“, obećao je rimski gradonačelnik postfašist Gianni Alemanno. Ako govori istinu, to znači da će Italija opet prekršiti međunarodne zakone o političkim izbjeglicama. Ako ne govori istinu, to znači da opet neki od visokih dužnosnika vladajuće Berlusconijeve stranke Puka sloboda daje lažna obećanja i valja gluposti.

Dužnosnici te stranke i vladajuće desničarske koalicije koja vlada Italijom, Lacijom i Rimom znali su veoma dobro kakva je situacija u zgradi somalskog Veleposlanstva. Bilo je u posljednjih šest mjeseci nekoliko inicijativa humanitarnih i inih nevladinih organizacija te konferencija za novinare, talijanska glasila su naveliko javljala o toj sramoti, ali talijanske vlasti na različitim razinama su igrale uobičajenu odbojku odgovornosti i još uobičajeniji valcer odgoda (zakon koji je ovih dana izglasan u Parlamentu, kao i svake godine, poluslužbeno se zove „Tisuća odgoda“).

Novinari su upozoravali da će vlasti reagirati tek kad netko pogine. Na sreću, nema mrtvih, silovana je nesretna lakomislena djevojka, a talijanske vlasti su se iskalile na izbjeglicama, kojima nisu htjele osigurati smještaj i skrb koju svaka članica Ujedinjenih naroda duguje političkim azilantima na svom teritoriju (usput rečeno, ni Hrvatska nije bitno bolja). I koje su prethodno ostavili u šakama kriminalaca koji su se ondje bez kontrole naselili, da bi švercali, trgovali drogama i, na kraju, silovali, zahvaljujući kriminalnom nehaju države.

Veleposlanik sadašnjih somalskih vlasti uzalud već neko vrijeme zahtijeva da mu Italija vrati zgradu Veleposlanstva. Sada su mu poručili da će zgradu dobiti, devastiranu, a ako je nije kadar osiguravati – da će joj talijanske vlasti zazidati vrata i prozore. Zid zaista nije novo rješenje. Služi i za pouzdano detektiranje koja je država pravna i demokratska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 20:13