JONATHAN TAYLOR

Zbog njega su padali predsjednici: Tko je britanski odvjetnik uhićen na dubrovačkom aerodromu

Britanski odvjetnik krenuo je s obitelji na odmor u Dubrovnik. Čim su predali putovnice u zračnoj luci znali su da se ‘nešto sprema‘
Zračna luka Dubrovnik, arhivska fotografija
 
 Tonci Plazibat/Cropix

Poznati britanski odvjetnik i zviždač, uhićen u Hrvatskoj, pušten je nakon uplate jamčevine od 120.000 kuna.

Jonathan Taylor (51), poznat po razotkrivanju višemilijunskog skandala s podmićivanjem u naftnoj industriji, uhićen je u Hrvatskoj u četvrtak 30. srpnja pošto je stigao u zračnu luku Dubrovnik sa suprugom i troje djece. Nakon pregleda putovnica su ga zadržali.

- Ovo je očito politički progon - izjavio je za Sunday Telegraph tijekom vikenda u poruci.

Taylor je pomagao američkim i nizozemskim državnim istražiteljima u otkrivanju mita u nizozemskoj multinacionalnoj naftnoj kompaniji SBM u Monaku. Uhićen je na temelju naloga koji je izdan u Monaku.

U zračnoj luci Dubrovnik ispitivali su ga gotovo tri sata. Supruga i tri kćeri tinejdžerice od 15, 17 i 19 godina promatrale su ga kroz stakleni prozor iz dvorane za dolaske s aerodroma. Nakon ispitivanja, smješten je u policijsku ćeliju. U petak 30. kolovoza dubrovački sudac je presudio da ga treba zadržati 30 dana, na što se žalio njegov odvjetnik.

Poziv britanskoj vladi

Dok je čekao postupak izručenja, rečeno mu je da su ga zadržali zbog optužbi za korupciju tužitelja u Monaku. - Obraćam se britanskoj vladi da zaustavi ovu političku potragu za zviždačima koji su razotkrili korupciju u SBM-u, najvećem privatnom poslodavcu u Monaku - rekao je.

Milijuni za mito

Caroline Nokes, konzervativna političarka i bivša ministrica za imigraciju, rekla je da je njegova molba podijeljena s vladinim uredom za vanjske poslove. - Osigurali smo da konzularna pomoć bude dostupna obitelji i iskreno se nadam da će se to brzo riješiti - rekla je.

Taylor je radio kao visokopozicionirani odvjetnik SBM-a u njihovoj podružnici u Monaku od 2003. godine. On je radio na sastavljanju ugovora te je 2012. otkrio da je tvrtka podmićivala zainteresirane stranke i tako dobivala poslove. Taylor je priču iznio medijima 2015., a kasnije ju je dokazao na sudu. Zbog toga je konzorcij AEX 25 čiji je tvrtka dio, plaćao brojne penale, koji se penju čak do 827 milijuna dolara.

Smatra se da su Taylorove optužbe za korupciju pogurale prvu kockicu domina koja je dovela do političke krize. On je upozorio da je SBM plaćao mito od stotinu milijuna dolara rukovodiocima brazilske naftne tvrtke Petrobras u razdoblju kad je Dilma Rousseff - u tom trenutku predsjednica Brazila - vodila tvrtku. Otkriveno je i da je SBM nezakonito financirao njezinu Radničku stranku u kampanji za izbor. Vijest je otvorila Pandorinu kutiju i pokrenula najveću antikorupcijsku potjeru, “Operaciju autopraonica”, koja i dalje traje. U operaciji su velike tvrtke i glavni političari posve diskreditirani.

Skandali su doveli do protuvladinih prosvjeda 2015., raspada Radničke stranke i opoziva Rousseff. Taylorove objave kasnije su dovele do toga da je Rousseffin prethodnik, predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva, također završio u zatvoru zbog korupcije. Taylor je bio ponosan što je bio odgovoran za osiguravanje da dvoje brazilskih predsjednika, koji su tvrdili da su heroji ljevice, budu privedeni zbog afera podmićivanja koje su se dogodile pod njihovim vodstvom. Zbog optužbi za korupciju SBM-u je bio zabranjen ulaz na brazilsko tržište četiri godine. To je kompaniju ’bacilo na koljena’, kako je tvrdio SBM koji je nakon toga podigao optužnicu za klevetu protiv Taylora.

image
Luiz Inacio Lula da Silva
Fabrice Coffrini/AFP

Interpolova tjeralica

Taylor je napustio tvrtku SBM još 2012. godine kako bi postao samostalni odvjetnik. No, podržao je istragu o SBM-u koja je rezultirala progonom njegovih bivših rukovoditelja. To je bio najveći slučaj korupcije u povijesti Nizozemske. SBM je više puta pokušao prikazati Taylora kao zločinačkog iznuđivača, ali to je slika koju Taylor potpuno odbija.

“Oduvijek sam namjeravao prikazati slučaj vlastima i to sam učinio. Nikada nisam ponudio snimke ili dokumente na prodaju. Imam spor sa SBM-om koji mi je upropastio karijeru i pokušao me uključiti u kriminalne prakse”, izjavio je jednom prilikom Taylor.

U izjavi za Telegraph i Monaco Daily News, glasnogovornik SBM-a je rekao da nije uključen u nalog te da je ’tvrtka još prije nekoliko godina odustala od bilo kakvih pravnih postupaka protiv Taylora’. Sunday Telegraph je kontaktirao tužiteljstvo u Monaku, ali još nije dobio odgovor.

Cindy Taylor, odvjetnikova supruga, rekla je da su prethodne optužbe protiv njega za iznuđivanje iz SBM-a suci odbacili prije pet godina nakon što kompanija nije pružila nikakve dokaze. No, britanski Ured za prijevare savjetovao mu je da ne putuje u Monako. Taylor nije znao da je potjera za njim izdana u ožujku sve dok nije stigao u Dubrovnik. Izdao ga je Interpol Monaka zbog podmićivanja i korupcije.

’To je smiješno. To je jednostavno nevjerojatno’, rekla je supruga. Dodala je da je obitelj znala da se ‘nešto sprema’ čim su ih pogledali policijski službenici za putovnice. Tayloru je rečeno da prijeđe na jednu stranu staklenog zida, dok je ostatak obitelji izveden preko granične kontrole. Nakon jednog sata Tayloru je uručen nalog koji je odbio potpisati bez odvjetnika. Fotografirao ga je telefonom, ali su mu policajci naredili da izbriše sliku i oduzeli telefon. Kad je odveden u policijsku ćeliju, supruga je s djecom otišla u dubrovački hotel, gdje su planirali provesti opuštajući godišnji odmor nakon stresnog britanskog lockdowna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 21:44