EUROPA I ISLAM

Zbog izjava Emmanuela Macrona sve više islamskih zemalja bojkotira Francusku

Politički lideri iz Turske i Pakistana napali su Macrona optužujući ga da ne poštuje "slobodu vjere" te da marginalizira muslimane
 Mahmud Hams

Zemlje Bliskog istoka odlučile su bojkotirati kupnju francuskih proizvoda u znak prosvjeda protiv predsjednika Emmanuela Macrona. S polica su nestali francuski proizvodi u Kuvajtu, Jordanu i Kataru. U međuvremenu su prosvjedi izbili u Libiji, Siriji i pojasu Gaze. Izjave francuskog predsjednika nakon brutalne dekapitacije profesora u predgrađu Pariza, kojeg je napao radikalni terorist, razljutile su zemlje s većinskim muslimanskim stanovništvom.

Macron je branio pravo prikazivanja karikature proroka Muhameda. Točnije, rekao je da je francuski profesor Samuel Paty "ubijen jer islamisti žele našu budućnost", ali Francuska se "neće odreći karikatura".Dok se prikazivanje proroka smatra vrijeđanjem muslimana, u Francuskoj koja brani sekularizam kao dio francuskog identiteta prikazivanje njegove karikature postalo je simbol razdora u društvu.

Osjećaji muslimana

Politički lideri iz Turske i Pakistana napali su Macrona optužujući ga da ne poštuje "slobodu vjere" te da marginalizira milijune muslimana u Francuskoj. U nedjelju je turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan ponovno sugerirao da bi Macron trebao napraviti "mentalnu provjeru" zbog svojih pogleda na islam. Zbog "neprihvatljivih komentara" turskog predsjednika Pariz je povukao svog veleposlanika iz Ankare.

U međuvremenu je pakistanski čelnik Imran Khan optužio Macrona da "napada islam, očito bez ikakva razumijevanja za njega". "Predsjednik Macron napao je i povrijedio osjećaje milijuna muslimana u Europi i diljem svijeta", napisao je na Twitteru.

U nedjelju je Macron dodatno produbio svoje komentare na Twitteru. "Mi poštujemo sve razlike u duhu mira", napisao je. No, dodao je: "Nikad se nećemo predati". Macron je oštro zagovarao zaštitu francuskih svjetovnih vrijednosti od radikalnog islama.

Ranije u listopadu, prije napada, najavio je planove za pooštravanje zakona koji će se baviti onim što je nazvao "islamističkim separatizmom" u Francuskoj. Ono što je dodatno uznemirilo mnoge izljev je nepromišljene retorike nekih članova francuske vlade. Ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin prihvatio je terminologiju krajnje desnice i govor o Francuskoj koja vodi "građanski rat" za obranu francuske sekularne Republike. Između ostalog, prošli je tjedan predložio da se iz trgovina izbace redovi etničke hrane.

Diskriminacija i rasizam stvorili su osjećaj mržnje u društvu koji je postao plodno tlo za širenje radikalnih ideja, posebice među mladim potomcima migranata koji ne vide promjene u pristupu. A dodatno stigmatiziranje muslimana izazvalo je gnjev diljem Bliskog istoka.

Spirala sukoba

Nevladina unija potrošačkih zadruga iz Kuvajta objavila je da je izdala direktivu za skidanje proizvoda s polica kao odgovor na "opetovane uvrede" protiv proroka Muhameda. Hashtag na društvenim mrežama koji poziva na bojkot francuskog lanca supermarketa Carrefour bio je druga glavna tema u Saudijskoj Arabiji. Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian pozvao je zemlje da prekinu bojkot i sve napade na Francusku koje potiče "radikalna manjina".

Prosvjednici su u nedjelju održali prosvjede u regijama ratom zahvaćene Sirije koje su i dalje izvan vladine kontrole, tijekom kojih su spalili Macronove slike, prema izvještaju sirijskog Opservatorija za ljudska prava. Oko 70 ljudi prosvjedovalo je u glavnom libijskom gradu Tripoliju, izvijestio je AFP. Neki su zapalili francuske zastave i slike francuskog predsjednika. Slike predsjednika zapalili su i Palestinci u Deir al-Balahu u pojasu Gaze.

Macrona je napala i francuska ljevica pa je lider La France Insoumise, Jean-Luc Mélenchon, napisao na Twitteru da je "Macron izgubio kontrolu nad situacijom". Europska je unija stala na stranu obrane "europskih vrijednosti". Šef europske diplomacije Josep Borrell pozvao je Tursku da prekine "spiralu sukoba".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2024 03:04