POVRATAK ŽENI

ZATVORENIKE IZ GUANTANAMA POSLALI U CRNU GORU I BIH! Amerika oslobodila cinkaroša koji je za hamburgere otkrivao tajne drugih uznika

 Reuters

WASHINGTON - Dva zatvorenika ozloglašenog američkog zatvora Guantanamo prebačena su ovaj tjedan u Crnu Goru te Bosnu i Hercegovinu, javio je Pentagon u četvrtak.

Tarik el-Savah, Egipćanin i Abdul Aziz al-Svidi, Jemenac pušteni i prebačeni u zemlje koje su ih pristale prihvatiti iz humanitarnih razloga.

Savah je prebačen u BiH, dok je Svidi prebačen u Crnu Goru.

Svidi je trebao biti pušten još 2010. godine, ali je zadržan jer je administracija predsjednika Baracka Obame odbijala seliti zatvorenike u ratom razrušeni Jemen.

Savaha je odbor za pomilovanja odlučio pustiti u veljači prošle godine, kada su ga imenovali kao ‘jednog od zatvorenika najsklonijeg suradnji’. Njegova priča je posebna, jer je pružio toliko korisnih informacija o terorizmu i drugim zatvorenicima da je imao nebrojene privilegije u zatvoru. Drugi zatvorenici smatrali su ga notornim cinkarošom.

Bilo mu je dozvoljeno da se bavi vrtlarstvom, slikarstvom, mogao je gledati satelitsku televiziju, te je čak imao i mali hladnjak. Dok su brojni drugi zatvorenici štrajkali glađu, Savah je bio gotovo morbidno pretio nakon 13 godina u Guantanamu, što je počelo narušavati i njegovo zdravlje.

- Debljali su ga cheeseburgerima, imao je valjda 200 kila, rekao je anonimni izvor među službenicima zatvora.

Savaha je službeno tražila egipatska vlada još 2012. godine, no kao bivši član Muslimanskog bratstva nije se htjeo vratiti u državu poznatu po mučenju zatvorenika.

Savah je neko vrijeme živio u Bosni, a potom u Afganistanu, gdje je i zarobljen. Američke vlasti sumnjičile su ga da je radio kao stručnjak za eksplozive za al-Qaidu.

U zatvoru je izgubio želju za islamističkim terorizmom i postao je ateist. U Bosni ga čekaju kćer i bivša supruga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 15:46