ŠOK U AUSTRALIJI

Zatvorenici u vlastitoj zemlji: ‘Čak i ako se svi cijepimo, nema garancija da se možemo otvoriti‘

“Samo cijepljenje nije nikakva garancija da se možemo otvoriti,” kazao je australski ministar zdravstva Greg Hunt
 William West/AFP

Australski ministar zdravstva Greg Hunt izjavio je kako “nema nikakvih jamstava” da će ta država otvoriti svoje granice, čak i nakon što svi stanovnici prime cjepivo protiv koronavirusa, te da se odluka o zatvaranju ili otvaranju granica temelji na nizu faktora koje dužnosnici moraju pažljivo procijeniti.

“Samo cijepljenje nije nikakva garancija da se možemo otvoriti,” kazao je Hunt na tiskovnoj konferenciji u utorak.

“I to je dio rasprave koju sam imao s profesorom Murphyjem u protekla 24 sata, da čak i ako se cijela zemlja cijepi, da ne možete samo otvoriti granice”.

“Moramo proučiti cijeli niz različitih čimbenika: prijenos, dugoročnost i globalni učinak. A to su faktori o kojima cijeli svijet tek uči,” rekao je Hunt.

Hunt je ipak najavio mogućnost uspostave novih “mjehura” za putovanja - lokacija s kojima bi Australija uspostavila obostrani dogovor o ukidanju potrebe karantene za putnike. Jedan takav mjehur trebao bi stupiti na snagu 18. travnja ove godine, između Australije i Novog Zelanda. Obje zemlje će nakon tog datuma tretirati putnike iz druge zemlje jednako kao i putnike s lokalnih destinacija za potrebe utvrđivanja epidemioloških mjera.

“Nakon toga, gledamo spram drugih država u području Tihog oceana i unutar regije koje su potencijalno okruženja s niskom razinom prijenosa, stoga bi Australija mogla postupiti tako,” kazao je Hunt.

Australski ministar najavio je i planove da se država polagano krene otvarati između vlastitih saveznih država i regija. “Pratimo seriju ciljeva koje treba ispuniti dok napredujemo, koji će nam omogućiti da se otvorimo,” objasnio je.

Australski stručnjak za turizam David Beirman kazao je za australski portal news.com.au kako se ipak nada rastu međunarodnog prometa do sredine 2022., unatoč predviđanjima konzultantske kuće Deloitte koja smatra da se turistički promet neće vratiti na pretpandemijsku razinu prije 2024.

“Mislim da nema pravog razloga zašto ne proširiti uvjetne mjehure na niz otočnih zemalja unutar Tihog oceana, među njima Fidži, Vanuatu, Cookove otoke i Novu Kaledoniju,” rekao je Beirman.

“Sve navedene imaju gospodarstvo ovisno o turizmu, a minimalno su izložene Covidu, te ako će se turiste smještati u odmarališta kako bi se umanjio masovni kontakt s lokalnim stanovništvom, ako dokažu da nisu zaraženi prije dolaska, onda ne vidim zašto se ponovno ne bi uspostavila putovanja između Australije i tih odredišta.”

Prije izbijanja pandemije koronavirusa, Kina je bila jedno od najznačajnijih tržišta po australski turizam, no rastuće napetosti između dvije zemlje, u svjetlu sve češćih incidenata u Južnom kineskom moru, ukazuje da će Australija u budućnosti morati tragati za novim emitivnim državama kako bi zakrpala novonastalu rupu u svojem turizmu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 16:41