NOVI UDARI

Zatvoren zračni prostor EU za sve ruske avione, Europa će financirati kupnju oružja za Ukrajinu

Zabranit ćemo ruske medijske kompanije Russia Today i Sputnjik, kao i njihove podružnice - rekla je Ursula Von der Leyen

Zrakopolov Aeroflota u Dubrovniku

 Tonci Plazibat/Cropix

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je da će “prvi put ikad Europska unija financirati kupnju i isporuku oružja i druge opreme zemlji koja je napadnuta” te da će 27 zemalja zatvoriti svoj zračni prostor za ruske zračne prijevoznike, kao i zabraniti neke prokremljovske medije kao odgovor na rusku invaziju.

- Zatvaramo zračni prostor EU-a za Ruse. Predlažemo zabranu svim zrakoplovima u ruskom vlasništvu, ruskih registracija ili pod ruskom kontrolom. Ti zrakoplovi više neće moći sletjeti, poletjeti niti prelijetati teritorij EU-a - rekla je i dodala da se to odnosi na sve vrste zrakoplova, čak i privatne avione ruskih oligarha.

- Zabranit ćemo ruske medijske kompanije Russia Today i Sputnjik, kao i njihove podružnice i oni više neće moći širiti svoje laži kako bi opravdale Putinov rat i posijale podjele u našoj uniji - rekla je Von der Leyen.

Također je dodala da će EU također ciljati na bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka zbog potpore Putinu i Rusiji.

- Pogodit ćemo Lukašenkov režim novim paketom sankcija - rekla je, prenosi AP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:00