VELIKA ISPOVIJEST

ZASTUPNICA U EU PARLAMENTU ‘Rodila sam se kao muškarac, a operacija spola spasila mi je život’

Sinclaire se od treće godine osjećala kao da je u ‘krivom tijelu’, a na operaciju je otišla prije više od dva desetljeća

Nikki Sinclaire, britanska zastupnica u Europskom parlamentu poznata po akcijama organiziranja referenduma za izlazak Velike Britanije iz EU, priznala je u intervjuu za The Sun da je rođena kao muškarac i da se prije više od 20 godina podvrgnula operaciji spola koja joj je “spasila život”. - Da nisam prošla tu operaciju, moj bi život bio usamljen i neurotičan, osjećala bih se zauvijek kao da sam na pogrešnome mjestu - rekla je Sinclaire u razgovoru koji je izazvao velik publicitet u Britaniji. Sinclaire je tako i službeno postala prva parlamentarna zastupnica iz Britanije koja je transseksualac.

‘Nešto nije u redu’

U razgovoru je pojasnila kako se od malih nogu, još od treće godine, osjećala kao da je “u pogrešnom tijelu”. - Zvučat će čudno, ali već sam tada znala da nešto nije u redu. Uvijek sam osjećala da sam u pogrešnom tijelu. Sjećam se kako sam se na prvi dan škole odijevala kao curica. Onda se to počelo događati svaki dan. Druga djeca znala su da sam drugačija - ispričala je.

Odluku o tome da želi promijeniti spol donijela je vrlo rano. Ipak, trebala je čekati da navrši 21 godinu kako bi počela pripreme za operaciju. U međuvremenu, prisjetila se, seks i izlasci u klubove bili su joj, kako kaže, “štaka” koja joj je pomogla da prođe kroz to razdoblje. Kada je roditeljima rekla što namjerava učiniti, oni su burno regirali i odnos s njima se pokvario. No, to je nije pokolebalo. Počela je hormonalnu terapiju kako bi se pripremila za operaciju koju je obavila sa 23 godine. Međutim, zahvat ju je zamalo ubio.

- Nakon operacije oboljela sam od tromboze vena i bila sam nepokretna skoro godinu dana. Patila sam od depresije, pila sam 21 različitu tabletu, osjećala sam kao da ne nadzirem vlastiti život. Promjena spola zamalo me je ubila, ali morala sam je napraviti - rekla je i pojasnila:

- Da nisam postala žena, bila bih na beskrajnim liječenjima i terapijama koje bi država morala plaćati. Ali sada sam sretna i ispunjena, i vratila sam, plaćanjem poreza, troškove operacije zdravstvenom sustavu, i to višestruko.

Priznanje se poklopilo s objavljivanjem njezine autobiografije “Nikada se ne predaj”. U uvodu piše: “Postoji jedna velika tajna Nikki za koju nije znao nitko, osim njezinih prijatelja i obitelji. Kao prvi parlamentarni zastupnik iz Britanije koji je prošao promjenu spola, Sinclaire je stvorila povijest. Ali, sigurno bi u budućnosti bila sretnija ako je ljudi budu pamtili zbog političkih uvjerenja, nego kao običnu statistiku”.

Buran politički put

A njezina je karijera dovoljno burna i bez novih detalja. U Europski je parlament izabrana 2009. na listi eurofobnog UKIP-a Nigela Faragea. Međutim, nekoliko mjeseci kasnije izbačena je iz stranke jer je odbila sjediti unutar parlamentarne skupine Europa za slobodu i demokraciju (EFD), koja okuplja desne stranke. Nakon toga je osnovala novu stranku pod imenom Zahtijevamo referendum. U veljači prošle godine uhićena je zbog sumnji da je pronevjerila sredstva koja su joj dana kao europarlamentarcu.

Primjeri iz Poljske i Zelanda

Georgina Beyer je političarka sa Novog Zelanda koja je 1984. godine prošla promjenu spola, a nakon što je 1995. izabrana za gradonačelnicu Cartertona, postala je prva otvorena transseksualka u svijetu politike. Otad je nekoliko transseksualnih osoba ušlo u politiku. Nedavni je slučaj Anne Grodzke, rođene kao Krzysztof Begowski, koja je na izborima 2011. godine postala zastupnica u poljskom parlamentu, kao prva transseksualka u povijesti Sejma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2024 20:36