PROVEDENO ISPITIVANJE

Zastrašujući podaci iz Njemačke: Seksualno zlostavljanje u 80 posto domova za djecu

Nakon skandala oko seksualnog nasilja nad djecom u crkvenim i državnim ustanovama u Njemačkoj, savezna vlada je poduzela odlučne mjere u rješavanju tog problema. One su počele donositi prve rezultate.

U ured Christine Bergmann svakodnevno stiže oko 50 telefonskih poziva i mailova. Ona je povjerenica njemačke vlade za istragu o seksualnom zlostavljanju djece. I upravo je ona bila ta koja je proteklih mjeseci potaknula na promjene u razmišljanju u njemačkoj javnosti i politici. Christine Bergmann je svoju dužnost preuzela u ožujku 2010. godine, neposredno nakon što je na vidjelo izašlo dugogodišnje seksualno zlostavljanje djece u brojnim uglednim školama i internatima u Njemačkoj, piše Deutsche Welle .

Savezna vlada je tada odlučila provesti opsežnu istragu o seksualnom nasilju nad dječacima i djevojčicama u obiteljima i raznim institucijama. I tako je Christine Bergmann došla na svoju novu dužnost.

Poslije toga su uslijedile velike promjene, ističe profesor Thomas Rauschenbach, šef Njemačkog instituta za mladež: "Važna je već i sama činjenica da smo o tome razgovarali godinu dana. A velika stvar je i to što je gospođa Bergmann pokušala senzibilizirati politiku za ovu temu. To je bio važan korak da se ovaj problem napokon shvati ozbiljno. Do tada su institucije poput crkava, internata i drugih organizacija vjerovale da to mogu rješavati interno i diskretno. Sada toga više nema."

Njemački institut za mladež je dobio nalog da istraži aktualno stanje te da provede ispitivanje o tome je li u posljednje tri godine u nekoj instituciji prijavljen neki sumnjivi slučaj.

Thomas Rauschenbach je iznio zastrašujuće rezultate provedenih istraživanja: "Posljednjih godina je u skoro 50 posto svih škola zabilježen najmanje jedan slučaj. U internatima su se dogodile takve stvari u 70 posto, a u domovima za djecu u 80 posto slučajeva. Iz toga se može zaključiti da je ta tema u pedagoškim institucijama tako akutna da ju je nemoguće ignorirati."

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE NA STRANICAMA DEUTSCHE WELLEA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 19:35