AMERIČKI IZBORI

Zašto se u SAD-u nije dogodio ‘crveni val‘: Pobačaj presudio ekstremnim republikancima, iznenađeni i analitičari

Žene svoju ekonomsku sigurnost ne vide odvojeno od svoje sposobnosti da kontroliraju svoje reproduktivno zdravlje

Marš za ženska prava u Washingtonu

 Matthew Rodier/Ddp Usa/Profimedia

Republikanci su podcijenili ankete koje su govorile da je većina Amerikanaca za pravo na pobačaj. Na prvim saveznim izborima nakon odluke Vrhovnog suda o ukidanju savezne legalizacije pobačaja, demokrati su ostvarili bolji rezultat nego što se očekivalo baš zahvaljujući ženama, ocjenjuje Financial Times. New York Times piše da su demokrati iskoristili raspravu o pobačaju kako bi zaustavili "crveni val". Uobičajeno je da oporba pobijedi na izborima na sredini predsjedničkog mandata, ali igrajući na strah birača od inflacije i kritiziranje politike Joea Bidena, republikanci nisu osvojili očekivano.

Utjecaj prava na pobačaj na ključne utrke ovih izbora iznenadio je mnoge analitičare, koji su predviđali da je u glavama birača dosad već izblijedila ljetošnja odluka Vrhovnog suda SAD-a da poništi odluku iz slučaja Roe protiv Wadea iz 1973., kojom je prije gotovo pola stoljeća legaliziran pobačaj na saveznoj razini. Odluka suda iz lipnja otvorila je mogućnost da u brojnim američkim saveznim državama s republikanskom većinom stupe na snagu zakoni o restrikciji prava na pobačaj.

Tri države

Na ovim je izborima pravo na pobačaj pogurnulo demokrate do pobjede u Virginiji, Minnesoti, Michiganu i Novom Meksiku, piše New York Times. Birači širom SAD-a iskazali su podršku pravu žena na pobačaj, tako da su u tri države - Michiganu, Kaliforniji i Vermontu - izglasali da zaštita prava na pobačaj uđe u ustav, a u iznimno konzervativnom Kentuckyju odbili amandman čiji je cilj bio ustavom onemogućiti zaštitu prava na pobačaj.

U Michiganu je 55,5 posto birača izabralo pravo na pobačaj, a u Kentuckyju 51 posto birača odbacio je ustavni amandman čiji je cilj onemogućiti zaštitu prava na pobačaj. Slično su u kolovozu odlučili u također konzervativnom Kansasu, odbacujući prijedlog da se izbriše pravo na pobačaj iz državnog ustava. To je velika pobjeda zagovornika ženskih prava, s obzirom da je u Kentuckyju, konzervativnom bastionu i izbornoj bazi Mitcha McConnella, republikanskog vođe u Senatu, pobačaj gotovo sasvim zabranjen, osim ako je ugrožen život majke.

Važnije od ekonomije

No, i tamo gdje se nije glasalo o pravu na pobačaj, ta je tema motivirala birače, posebno biračice. Od Michigana do Pennsylvanije, izlazne ankete i prebrojavanja glasačkih listića pokazala su da su glasačice više zainteresirane za to nego što su predizborne ankete sugerirale, pri čemu je za mnoge pravo na pobačaj najvažnije pitanje nakon zabrinutosti zbog gospodarskih kretanja.

Izlazne ankete koje su provele televizijske mreže i Edison Research pokazale su da je u Pennsylvaniji pobačaj prestigao ekonomiju kao glavno pitanje u glavama birača, a u Michiganu je gotovo polovica svih birača rekla da je za njih pravo na pobačaj najvažnije pitanje. Po izlaznim anketama 35 posto birača u Pennsylvaniji kaže da su ljuti zbog odluke Vrhovnog suda. U Pennsylvaniji je 53 posto žena podržalo demokratskog kandidata Johna Fettermana, a republikanac Dr Mehmet Oz dobio je 45 posto. Visokoobrazovane su glasale za demokrata sa 60 prema 39 posto za republikanca.

Žene i u SAD-u čine većinu birača. Američki birači u utorak su odbacili lažnu tvrdnju da su gospodarski problemi važniji od prava na pobačaj, rekla je za FT Jocelyn Frye, predsjednica nevladine organizacije Nacionalno partnerstvo za žene i obitelji. Žene svoju ekonomsku sigurnost ne vide odvojeno od svoje sposobnosti da kontroliraju svoje reproduktivno zdravlje, poručila je Frye. Na valu ogorčenja biračica zbog odluke Vrhovnog suda, demokrati u Michiganu prvi su put u 40 godina osigurali većinu u Zastupničkom domu i Senatu. Prema izlaznim anketama AP VoteCasta, žene su glasale 56 prema 43 posto za demokratsku guvernerku Gretchen Whitmer u odnosu na njezinu republikansku konkurenticu Tudor Dixon, a muškarci su glasali sa 52 prema 47 posto. Od žena s fakultetskim obrazovanjem čak 62 posto izjasnilo se za Gretchen Whitmer, u usporedbi sa 37 posto za republikanku Dixon.

Drugi krug

Bolji rezultati od očekivanih među demokratima potaknuli su nadu da bi zahvaljujući toj temi mogli osvojiti Senat. Naime, izbori u Georgiji idu u drugi krug početkom prosinca, nakon što republikanski i demokratski kandidat nisu uspjeli prijeći prag od 50 posto glasova. Georgija je bila tradicionalno republikanska, no sad se vodila tijesna utrka između aktualnog demokratskog senatora Raphaela Warnocka i republikanskog protukandidata Herschela Walkera. Drugi krug održat će se 6. prosinca.

Žene su se registrirale za glasanje u znatno većem broju nego inače u državama u kojima je pobačaj bio na glasačkom listiću, tumači za FT Tom Bonier, demokratski strateg i direktor tvrtke za ispitivanje javnog mnijenja Target Smart.

Desetljećima je pobačaj bio pitanje koje je više ujedinjavalo protivnike nego pobornike prava na pobačaj, piše NYT. Ali čini se da je odluka Vrhovnog suda iz lipnja preokrenula scenarij. Gallup je u srpnju izvijestio da je pobačaj najvažnije pitanje s kojim se Amerika suočava za najveći broj ispitanika od 1984.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:07