PIŠE INOSLAV BEŠKER

Zašto je Papa smijenio biskupa Morrisa?

 AFP

RIM - Predsjednik katoličke Australske biskupske konferencije nadbiskup Philip Wilson izrazio je „žalost“ što je papa Benedikt XVI smijenio Williama Martina Morrisa (67) s dužnosti biskupa u australskoj dijecezi Toowoombi. Wilson je najavio da će ta smjena biti jedna od tema za redovitog rimskog boravka australskih katoličkih biskupa „ad limina Apostolorum“, kada Papa pretresa s biskupima pojedine zemlje ključna pitanja i najteže probleme. Ta najava implicira da su australski biskupi prihvatili odluku, ali da njome nisu sretni.

Morris je 2006. u pastoralnom pismu spomenuo da bi bio spreman svećenički rediti žene i oženjene muškarce ako se crkvena pravila promijene i dopuste tu mogućnost. Katolička crkva smatra, kao i pravoslavna, da se svećenički smiju rediti samo muškarci, pošto je Isus samo muškarce pozvao među apostole. Ona nadalje ustrajava da je beženstvo (celibat) obvezatno za svećenike rimskog obreda.

Nakon apostolske vizitacije denverskog nadbiskupa Charlesa Chaputa 2007. Morris je bio pozvan podnijeti ostavku. Odbio je, tvrdeći da bi ostavkom prihvatio da nije više u crkvenom općinstvu. Kasnije je izneseno da je čak šest puta bio pozvan na ostavku prije nego ga je papa smijenio. Izneseno je, također, da Morris još nije upoznat s tekstom Chaputove izvijesti, pa se na nj nije mogao očitovati.

Morris je dobio snažnu podršku Nacionalnoga svećeničkog vijeća u Australiji, te većine svećenika u svojoj dijecezi. Oni ga hvale da je podržavao dijalog te da je bio otvoren prema različitim mišljenjima. Svećenici pretpostavljaju da je Morris smijenjen ponajprije što je tvrdio: „Crkva je puk, a Drugi vatikanski koncil je to jasno utvrdio. Ljudi imaju glas i srce, pa im je strahovito važno da nastave govoriti, da postavljaju zahtjeve svojim biskupima, kroz župna vijeća, kroz dijecezanska pastoralna vijeća, kroz sve te mehanizme“, te je smatrao da tako Duh govori i puše kroz Crkvu. Australski svećenici se boje da je Vatikan to shvatio kao ugrozu autoriteta biskupa te da je smjenjivanje Morrisa upozorenje svim katoličkim biskupima u svijetu koji bi htjeli dati više glasa svojoj pastvi kao Puku Božjemu.

Gledište Australske biskupske konferencije je uravnoteženije: biskupi podsjećaju da je Papa ovlašten donositi i nepopularne odluke ako smatra da su nužne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 19:25