NOVA TEZA

ZAŠTO JE PAO BOEING 'Htjeli su zapravo oboriti ruski avioni Putinu dati razlog za invaziju'

Glavni ukrajinski obavještajac izašao je s potpuno novom tezom o padu malezijskog Boeinga
 AFP

Čelni čovjek ukrajinske obavještajne zajednice Valentin Nalivajčenko izašao je s potpuno novom tezom o rušenju malezijskog Boeinga 777, koji je 17. srpnja pao na istoku Ukrajine.

Tvdi da je prava namjera proruskih separatista, koje optužuje da su oborili malezijski avion, bila rušenje putničkog aviona ruskog nacionalnog prijevoznika Aeroflota. Time bi, prema Nalivajčenku, predsjednik Rusije Vladimir Putin, dobio argument za vojnu invaziju Ukrajine.

Plan je bio da separatisti raketni sustav BUK, kakvim se inače koristi i ukrajinska vojska, potajice pokušaju dovesti u selo Pervomajsko, zapadno od Donjecka, ali na teritoriju pod kontrolom Kijeva. No, oni su ga zabunom odvezli u istoimeno selo istočno od Donjecka, koje je pak pod kontrolom pobunjenika.

Da su BUK odvezli u Pervomajsko zapadno od Donjecka, pogodili bi Aeroflotov avion na putu od Moskve do Larnace na Cipru, tvrdi ukrajinski obavještajac. Letjelica bi, kaže on, pala negdje na teritorij pod kontrolom Ukrajine, poginuo bi veći broj ruskih turista, pobješnjeli bi Putin za sve svalio krivnju na ukrajinsku vojsku te bi dobio opravdanje za invaziju.

'Taj cinični čin terora imao je za cilj dati opravdanje vojnoj invaziji Ruske Federacije', izjavio je Nalivajčenko i dodao da je Aeroflotov avion na letu AFL2074 kobnog 17. srpnja bio relativno blizu malezijskog Boeinga na letu iz Amsterdama za Kuala Lumpur.

'Nevjerojatno je cinično da je taj teroristički čin trebao biti usmjeren protiv nevinih ruskih civila koji su putovali na odmor sa svojom djecom', rekao je još obavještajac.

Kaže da je do ovakve teze došao na temelju istrage koju je pokrenula njegova služba SBU, a tvrdi i da je o svemu obavijestio tim međunarodnih istražitelja na čelu s Nizozemcima, koji danima muku muče s prilazom mjestu pada aviona zbog žestokih borbi koje se odvijaju na području kojim se razletjela olupina letjelice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 08:40