RAT, ‘MIR‘ I IZBORI

Zašto i Putin i Netanyahu navijaju da Trump pobijedi

Ishodi dvaju velikih međunarodnih sukoba - rata u Ukrajini i izraelsko-palestinskog sukoba - mogli bi biti pod jakim utjecajem američkih predsjedničkih izbora

Benjamin Netanyahu i Vladimir Putin

 Kommersant Photo Agency/ddp Usa/profimedia/Kommersant Photo Agency/ddp Usa/profimedia

Ishodi dvaju velikih međunarodnih sukoba - rata u Ukrajini i izraelsko-palestinskog sukoba - mogli biti pod jakim utjecajem američkih predsjedničkih izbora, osobito ako Donald Trump pobijedi, piše The Intercept, američki istraživački novinski portal, poznat po otkrivanju zloupotreba moći te zaštiti prava na privatnost i građanskih sloboda.

Ako Donald Trump pobijedi na izborima, oba rata postat će puno, puno gora, zaključak je portala koji tvrdi da i ruski predsjednik Vladimir Putin i izraelski premijer Benjamin Netanyahu žele Trumpovu pobjedu, jer bi u tom slučaju mogli produžiti i intenzivirati svoje brutalne ratove, ne brinući se za američko uplitanje.

Netanyahu rat u Gazi vodi s uvjerenjem da ga Bidenova administracija ne može obuzdati prije predsjedničkih izbora bez rizika od ozbiljne štete za političke izglede demokratske predsjedničke kandidatkinje Kamale Harris. Intercept piše da je Netanyahu namjerno nastojao staviti demokrate u nezgodnu situaciju u kojoj dolazi do sukoba političkih zahtjeva dviju frakcija baze stranke: progresivne biračke skupine, koja je užasnuta ratom, i centrističke frakcije, koja podržava Izrael. Bidenova administracija bila je prisiljena na kompromis koji je razbjesnio progresivce, ali i uznemirio mnoge konzervativne židovske birače.

image

Potpredsjednica Kamala Harris i izraelski premijer Benjamin Netanyahu, u Washingtonu 25. srpnja 2024.

Roberto Schmidt/Afp

Netanyahu zna da će mu Trump, ako pobijedi, dati zeleno svjetlo za puno brutalniju kampanju u Gazi, južnom Libanonu i na Zapadnoj obali, nego što je dosad bio slučaj s Bidenovom administracijom na čelu SAD-a.

Za razliku od demokratske administracije, koja je u vrlo nezahvalnom položaju, Trump neće stvarati pritisak na Netanyahua da pristane na primirje, niti će zahtijevati da Izrael pristane na stvaranje palestinske države.

Štoviše, Trump će podržati Netanyahuov pokušaj da Izrael preuzme kontrolu nad svim preostalim palestinskim teritorijem. Zanimljivo je da je jedna anketa iz rujna pokazala da bi 58 posto Izraelaca glasalo za Trumpa da mogu.

image

Vladimir Putin i Donald Trump (arhivska fotografija)

Sergey Guneev/sputnik/profimedia/Sergey Guneev/sputnik/profimedia
image

Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik, sastao se s Donaldom Trumpom 27. rujna 2024. u New Yorku.

Handout/Afp
image

izraelski premijer Benjamin Netanyahu i supruga Sara u posjetu Donaldu Trumpu u njegovoj ljetnoj rezidenciji Mar-a-Lago na Floridi, 26. srpnja 2024.

Handout/Afp

I eskalacija rata u regionalni sukob protiv Hezbolaha i Irana može napraviti štetu demokratskim izgledima na američkim izborima. Trump je to shvatio pa je nedavno izjavio kako bi on, da se njega pita, udario po "iranskim nuklearnim postrojenjima, a onda se brinuo za sve ostalo". "Pa nuklearni program i jest glavni problem", objasnio je Trump.

Ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu jednako odgovara Trumpova pobjeda", tvrdi Intercept. Putinov rat protiv Ukrajine na svojevrsnom je čekanju dok se ne bude znao ishod američkih izbora. Ako Trump pobijedi, gotovo je sigurno da će povući američku podršku Ukrajini. U tom slučaju, Putin će imati odriješene ruke za još agresivnije vojno djelovanje.

Donald Trump, koji je prilikom nedavnog posjeta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog odmah spomenuo da je "dobar s Putinom", vjerojatno bi, pobijedi li, smanjio ili okončao američku predanost NATO-u, ostavljajući baltičke države i druge zemlje u istočnoj Europi na veću milost ili nemilost Rusije, piše Intercept, zaključujući kako bi dolazak Trumpa na vlast značio siguran nastavak dvaju nemilosrdnih ratova i da se Putin i Netanyahu vjerojatno neće trebati ni brinuti zbog eventualnih dodatnih sankcija najjače svjetske sile.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 12:44