RAYMOND ODIERNO

ZAPOVJEDNIK AMERIČKIH KOPNENIH SNAGA NA ODLASKU S FUNKCIJE 'Sve je teže u Iraku, podjela te države možda je jedino rješenje'

 AFP

Zapovjednik američkih kopnenih snaga Raymond Odierno je ocijenio u srijedu da pomirenje između šijita i sunita u Iraku postaje sve teže i rekao da bi podjela zemlje mogla biti jedino rješenje vjerskog sukoba.

General Raymond Odierno, koji je bio najviši dužnosnik američke vojske u Iraku i koji u petak odlazi u mirovinu, je također rekao da se sada Sjedinjene Države moraju usredotočiti na borbu protiv organizacije Islamska država (IS) koja je proglasila kalifat u Iraku i Siriji.

Na oproštajnoj konferenciji za novinare bio je pesimističan po pitanju latentnog sukoba između šijitske većine i sunitske manjine, koji je kulminirao 2006. i 2007. kada je poginulo više desetaka tisuća ljudi.

"To svakog dana postaje sve teže", rekao je Odierno na pitanje o pomirenju među zajednica, i predvidio da u budućnosti Irak neće sličiti na zemlju kakva je bila.

O mogućoj podjeli zemlje je rekao da misli da vjerski dužnosnici, političari i diplomati moraju pronaći rješenje. Sjedinjene Države su se povukle iz Iraka 2011. i obučavaju iračke snage i sirijske pobunjenike za borbu protiv ultraradikalne skupine.

"Borba protiv IS je u slijepoj ulici, ali Sjedinjene Države i dalje napreduju", zaključio je Odierno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 02:46