RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Zapadni dužnosnici priznali: ‘Ofenziva sporo napreduje, a Ukrajinci trpe značajne gubitke...‘

Iz minute u minutu pratimo najznačajnija ratna zbivanja u Ukrajini
Ukrajinski vojnik kod Bahmuta
 Anatolii Stepanov/Afp

Ključni događaji:

  • Rusija napala Odesu
  • Zelenski traži strože sankcije za komponente ruskih projektila
  • Rusija: Nova američka vojna pomoć Ukrajini gura Washington dublje u sukob
  • Stoltenberg: ‘Ukrajinska protuofenziva napreduje‘

Izbio požar u ruskoj elektrani kod granice s Ukrajinom

Izbio je požar u elektrani Novočerkask u ruskoj regiji Rostov nedaleko od granice s Ukrajinom, javila je ruska novinska agencija RIA.

Nije navedeno što je izazvalo požar.


Erdogan: Turska neće nužno "ispuniti očekivanja" Švedske na samitu NATO-a

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio je u srijedu da Turska neće nužno "ispuniti očekivanja" Švedske, kandidatkinje za članstvo u NATO-u, na idućem sastanku na vrhu Sjevernoatlantskog saveza u Vilniusu, u Litvi, 11. i 12. srpnja.

Potvrdivši da će sudjelovati na samitu Erdogan je rekao "da Švedska ima očekivanja, ali to ne znači da ćemo ih ispuniti". Turski predsjednik već 13 mjeseci blokira ulazak Švedske u NATO, zamjerajući joj popustljivost prema kurdskim borcima koji su se sklonili na njezin teritorij.

"Da bismo mogli ispuniti ta očekivanja, prvo Švedska mora ispuniti svoj dio", dodao je turski predsjednik pred novinarima koji su s njim bili u zrakoplovu kojim se vraćao iz posjeta Azerbajdžanu.

Trilateralni sastanak Turske, Švedske i Finske treba se u srijedu održati u Ankari, a na dnevnom redu će biti švedska kandidatura za članstvo u NATO-u.

Početkom lipnja u Istanbulu glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je Tursku da "čim prije" donese konačnu odluku o pristupu Švedske Savezu, ocijenivši da je potonja "ispunila svoje obveze".

Istodobno se u Stockholmu održao skup protiv Erdogana i protiv članstva, uz sudjelovanje Odbora za Rojavu, skupine za potporu kurdskim naoružanim grupama u Siriji, neprijateljima Ankare.

"Ne možemo na to gledati s odobravanjem (...) Što čine (švedske) policijske snage? Njihov je posao da ih zaustave", rekao je Erdogan u srijedu.

"Ne budete li radili na tome, nećemo moći (reći "da") u Vilniusu", dodao je.

Turska koja je krajem ožujka odobrila ulazak Finske u Savez, jedina od 31 države članice NATO-a, osim Mađarske, nije još ratificirala švedsko članstvo.

Švedska vlada je u ponedjeljak najavila da će Turskoj izručiti člana Radničke stranke Kurdistana (PKK) koji je u Turskoj osuđen za trgovinu drogom, odgovarajući tako na uvjet koji je Ankara postavila za ulazak Švedske u NATO.

No turske vlasti traže još da im se izruče desetci kurdskih boraca koji su se sklonili u Švedsku i koje nazivaju "teroristima", što švedska vlada smatra nemogućom misijom zbog neovisnosti sudstva.


Kadirov nakon ranjavanja svoga ‘brata‘

Na Twitteru se proširila vijest da je u raketnom napadu poginula "desna ruka" čečenskog ratnog zapovjednika Ramzana Kadirova, zastupnik Državne dume Adam Delimhanov.

No Rusija je pak izvijestila da je Delimhanov - ranjen.

Kadirov se o svemu oglasio na svom profilu na Telegramu: "Osobno nikako ne mogu pronaći Adama Delimhanova. Ne javlja se. Molim ukrajinske obavještajce da dostave informaciju o tome koje je točno mjesto i koji su položaji pogođeni kako bih ipak mogao pronaći svoga dragog brata. Obećavam velikodušnu nagradu i molim vas da pomognete", napisao je.

Ruski predsjednik Vladimir Putin dodijelio je čečenskom političaru Delimhanovu najviše počasno odlikovanje u zemlji kao priznanje za njegovu ulogu u invaziji na Ukrajinu, objavio je The Moscow times.

Proglašen je herojem Ruske Federacije zbog svoje hrabrosti.


Ruski raketni napadi na Odesu i Doneck ubili najmanje šestero

Ruski projektili pogodili su civilne zgrade u ukrajinskoj crnomorskoj luci Odesi i istočnoj regiji Doneck tijekom noći na srijedu, ubivši najmanje šest osoba, rekli su ukrajinski vojni i lokalni dužnosnici.

Rusija je lansirala četiri krstareće rakete na Odesu, priopćilo je južno zapovjedništvo ukrajinskih oružanih snaga. Vojska je ranije rekla da su dvije rakete uništene prije nego što su pogodile svoje ciljeve.

"Kao rezultat zračne borbe i eksplozivnih valova, oštećeni su poslovni centar, obrazovna ustanova, stambeni kompleks, prehrambeni objekti i trgovine u središtu grada", objavilo je južno zapovjedništvo u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Troje ubijenih ljudi radilo je u skladištu trgovačkog lanca kada ga je projektil pogodio i zapalio, dodala je vojska. Tamo je ranjeno sedam ljudi.

Serhij Bračuk, glasnogovornik vojne uprave u Odesi, objavio je video i fotografije na kojima se vide višekatnice kojima nedostaju dijelovi zidova i razneseni su prozori, kao i vatrogasci koji se bore s plamenom u nečemu što je izgledalo kao skladište.

U odvojenom raketnom napadu ruske snage ubile su tri civila u istočnoj ukrajinskoj regiji Doneck, objavio je guverner Pavlo Kirilenko na Facebooku.

"Projektili su ... pogodili privatne kuće u gradovima i uzrokovali značajnu štetu: u Kramatorsku je uništeno najmanje pet privatnih kuća i oko dvadesetak oštećeno, u Kostjantinovki su dvije uništene, a 55 oštećeno", rekao je.

Ukrajinske zračne snage priopćile su da su tijekom noći uništile tri rakete i devet dronova.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješća.

Iz Rusije zasad nema komentara.

I Rusija i Ukrajina poriču da u svojim vojnim operacijama gađaju civile.


Rusija noćas napala Odesu

Rusija je tijekom noći 14. lipnja napala južni ukrajinski grad Odesu krstarećim projektilima Kalibr, od kojih je dva oborila protuzračna obrana grada. Eksplozije su se čule oko 2.30 ujutro po lokalnom vremenu, a nakon toga su zabilježeni požar i velike količine dima.

Južno zapovjedništvo ukrajinske vojske u svojoj je objavi ustvrdilo da je nakon napada prijavljen požar u blizini poslovnog centra i da je pogođeno skladište trgovačkog lanca.

Puni razmjer štete još se utvrđuje, a Reuters javlja da su prema sadašnjim podacima poginule tri osobe, a ozlijeđeno ih je najmanje 13.

image
Facebook: Ukrainian South Command/
image
Facebook: Ukrainian South Command/
image
Facebook: Ukrainian South Command/
image
Facebook: Ukrainian South Command/
image
Facebook: Ukrainian South Command/
image
Facebook: Ukrainian South Command/
image
Facebook: Ukrainian South Command/
image

..

Facebook: Ukrainian South Command/

Rusija: Nova američka vojna pomoć Ukrajini gura Washington dublje u sukob

Novi paket američke vojne pomoći Ukrajini vrijedan 325 milijuna dolara gura Washington dublje u "ponor" sukoba, rekao je ruski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov rano u srijedu.

Paket, koji uključuje streljivo za sustave protuzračne obrane, municiju i vozila, dolazi u trenutku kada Ukrajina oblikuje svoju dugo očekivanu protuofenzivu.

"Sjedinjene Države ulaze sve dublje i dublje u ponor ukrajinske krize", citiran je Antonov u objavi na kanalu Telegram.

"Očigledno, američki stratezi nekako ne shvaćaju da nikakva količina oružja, bez obzira na sudjelovanje plaćenika, neće moći preokrenuti tijek specijalne vojne operacije (Rusije)", prenosi Reuters.

Sjedinjene Države, Europska unija i drugi saveznici Ukrajine poslali su Kijevu vojnu pomoć vrijednu milijarde dolara od početka ruske invazije u veljači 2022.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je u utorak novu pomoć SAD-a, rekavši na Twitteru da je to ono što ukrajinske obrambene snage trebaju - "učinkovitu pomoć u oslobađanju teritorija koje je privremeno okupirao ruski agresor".


Visoki ruski časnik ubijen u ukrajinskom napadu

Visoki ruski časnik ubijen je u ukrajinskom raketnom napadu tijekom protuofenzive Kijeva protiv ruskih snaga, rekao je jučer jedan dužnosnik u Ukrajini kojeg podržava Rusija, izrazivši svoju sućut.

Vladimir Rogov, dužnosnik kojeg je Rusija postavila u dijelu južne regije Zaporožje, koje je pod kontrolom Moskve, rekao je da je general-bojnik Sergej Gorjačev (52), načelnik stožera 35. ruske armije, ubijen na fronti u Zaporožju u ponedjeljak.

Ministarstvo obrane nije još potvrdilo tu vijest, koju je prvi objavio ruski ratni izvjestitelj i bloger ‘Voenkor Z.‘

- Vojska je izgubila jednog od svojih najboljih i najučinkovitijih vojnih zapovjednika, napisao je Rogov na Telegramu.


Putin: Gubici Ukrajine tijekom protuofenzive su 10 puta veći od gubitaka Rusije

Ruski predsjednik Vladimir Putin obratio se ruskim ratnim dopisnicima i vojnim blogerima te govorio o ukrajinskoj protuofenzivi koja je, kaže, započela 4. lipnja, prenosi Sky News.

On kaže da su gubici Ukrajine 10 puta veći od gubitaka Rusije, tvrdeći da je Ukrajina izgubila više od 160 svojih tenkova, dok je Rusija izgubila 54.

Rekao je da je Ukrajina izgubila 25 do 30 vozila koja su joj isporučena iz drugih zemalja.

Putin je također rekao da je Ukrajina prošlog tjedna namjerno pogodila branu Kahovka raketama HIMARS koje su isporučile SAD, što je potez za koji je rekao da je omeo protuofenzivu.

"Vjerujemo da ćemo riješiti problem nakon rušenja brane", uključujući zalihe vode, rekao je Putin.


Zelenski traži strože sankcije za komponente ruskih projektila

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je na strože sankcije kako bi se zaustavio protok komponenti koje se koriste u ruskim projektilima, rekavši da je jeftinije zaustaviti njihov prijenos nego jačati protuzračne sustave.

Bio je to drugi put u nešto više od tjedan dana da je Zelenski pozvao na stroža pravila kako bi se zaustavilo ono što ukrajinske vlasti nazivaju "raketnim terorom" protiv civilnih ciljeva.

Rusija poriče da u Ukrajini cilja civile, ali često pogađa nevojne zgrade, a posljednja je bila raketa koja je pogodila stambenu zgradu i skladišta u rodnom gradu Zelenskog, Krivji Rih u središnjoj Ukrajini, ubivši 11 ljudi.

Zelenski je kazao da je projektil korišten u napadu sadržavao oko 50 komponenti proizvedenih u drugim zemljama i da se o tom pitanju u utorak razgovaralo s diplomatima u Kijevu.

"Nažalost, Rusija još uvijek može dobiti kritične komponente za projektile koje proizvode tvrtke iz različitih zemalja, uključujući partnerske zemlje", rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

Svi ukrajinski partneri imaju popis tvrtki koje Rusiji isporučuju takve proizvode, rekao je.

"Jasno je da je jeftinije, jednom zauvijek, zatvoriti teroristima puteve opskrbe komponentama terora nego stalno trošiti na nove rakete za protuzračnu obranu", zaključio je Zelenski.


Stoltenberg: ‘Ukrajinska protuofenziva napreduje‘

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u utorak da Ukrajina postiže napredak u svojoj protuofenzivi protiv ruskih agresora i predvidio da će čelnici NATO-a povećati vojnu pomoć Kijevu na sastanku sljedeći mjesec.

Stoltenberg je govorio prigodom susreta u Washingtonu s američkim predsjednikom Joeom Bidenom koji je kazao da je predanost SAD-a NATO-u čvrsta kao kamen.

Stoltenberg je posjetio Bijelu kuću u trenutku kad se mnogi pitaju hoće li mu mandat u Bruxellesu biti produžen.

Prema sadašnjem planu, trebao bi otići s dužnosti krajem rujna nakon devet godina provedenih na čelnom mjestu saveza.

Njegov posjet SAD-u dolazi u trenutku ukrajinskih pokušaja da vrate područja koja su okupirali Rusi u dugoočekivanoj protuofenzivi protiv okupatora.

"Podrška koju zajednički dajemo Ukrajini čini razliku na bojnom polju upravo dok se mi ovdje sastajemo, jer je ofenziva počela i Ukrajinci napreduju", rekao je.

"Još je rano, no ono što znamo je da što Ukrajinci više zemlje uspiju osloboditi, imat će bolju poziciju za pregovaračkim stolom."

Rekao je da će nova pomoć biti obećana na NATO samitu u Vilniusu u Litvi, sredinom srpnja.

"Upravo je to ono što ćemo učiniti kad se susretnemo - svi NATO čelnici - na samitu u Vilniusu sljedeći mjesec, gdje ćemo se dogovoriti da zadržimo i pojačamo svoju podršku Ukrajini", rekao je.

Biden, koji pokušava držati NATO saveznike ujedinjenima protiv Rusije otkad je rat izbio u veljači 2022. godine, rekao je: "S božjom pomoći moći ćemo održati ovo zajedništvo."

Mnoge zemlje članice NATO saveza željele bi saznati tko će nastaviti predvoditi savez kad se čelnici susretnu u Litvi.

To ne ostavlja 31 NATO članici, od SAD-a, pa do Turske i nove članice Finske, previše vremena da postignu konsenzus potreban za izbor novog čelnika.

Stoltenberg nije odgovorio na pitanje hoće li mu se produžiti mandat.

18:1

Zapadni dužnosnici: 'Ukrajina sporo napreduje i trpi velike gubitke'

Ukrajinske snage sporo napreduju prema glavnoj liniji ruske obrane u okupiranim područjima i pritom trpe velike gubitke, priznali su zapadni dužnosnici u jednoj od prvih ocjena tijeka ukrajinske protuofenzive.

Ovakva ocjena zapadnih dužnosnika očito smjera k tome da se smanje očekivanja od toga da će ukrajinska ofenziva uroditi probojem koji bi mogao preokrenuti rat. No, Zapad ipak inzistira da protuofenziva "ide u dobrom smjeru" i da ovakvi gubici nisu neočekivani.

Naime, svi ističu da je operacija Kijeva i dalje u početnoj fazi i da se suočava s tipom ratovanja kakvo nije viđeno desetljećima, piše Guardian. Zapadni službenici napominju da su u nekim dijelovima ukrajinske snage i do 20 km udaljene od glavnih obrambenih linija Rusa, a da su između njih brojne prepreke i minska polja.

06:1

Rusija noćas napala Odesu

Rusija je tijekom noći 14. lipnja napala južni ukrajinski grad Odesu krstarećim projektilima Kalibr, od kojih je dva oborila protuzračna obrana grada. Eksplozije su se čule oko 2.30 ujutro po lokalnom vremenu, a nakon toga su zabilježeni požar i velike količine dima.

Južno zapovjedništvo ukrajinske vojske u svojoj je objavi ustvrdilo da je nakon napada prijavljen požar u blizini poslovnog centra i da je pogođeno skladište trgovačkog lanca.

Puni razmjer štete još se utvrđuje, a Reuters javlja da su prema sadašnjim podacima poginule tri osobe.

06:1

Rusija: Nova američka vojna pomoć Ukrajini gura Washington dublje u sukob

Novi paket američke vojne pomoći Ukrajini vrijedan 325 milijuna dolara gura Washington dublje u "ponor" sukoba, rekao je ruski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov rano u srijedu.

Paket, koji uključuje streljivo za sustave protuzračne obrane, municiju i vozila, dolazi u trenutku kada Ukrajina oblikuje svoju dugo očekivanu protuofenzivu.

"Sjedinjene Države ulaze sve dublje i dublje u ponor ukrajinske krize", citiran je Antonov u objavi na kanalu Telegram.

"Očigledno, američki stratezi nekako ne shvaćaju da nikakva količina oružja, bez obzira na sudjelovanje plaćenika, neće moći preokrenuti tijek specijalne vojne operacije (Rusije)", prenosi Reuters.

Sjedinjene Države, Europska unija i drugi saveznici Ukrajine poslali su Kijevu vojnu pomoć vrijednu milijarde dolara od početka ruske invazije u veljači 2022.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je u utorak novu pomoć SAD-a, rekavši na Twitteru da je to ono što ukrajinske obrambene snage trebaju - "učinkovitu pomoć u oslobađanju teritorija koje je privremeno okupirao ruski agresor".

05:1

Visoki ruski časnik ubijen u ukrajinskom napadu

Visoki ruski časnik ubijen je u ukrajinskom raketnom napadu tijekom protuofenzive Kijeva protiv ruskih snaga, rekao je jučer jedan dužnosnik u Ukrajini kojeg podržava Rusija, izrazivši svoju sućut.

Vladimir Rogov, dužnosnik kojeg je Rusija postavila u dijelu južne regije Zaporožje, koje je pod kontrolom Moskve, rekao je da je general-bojnik Sergej Gorjačev (52), načelnik stožera 35. ruske armije, ubijen na fronti u Zaporožju u ponedjeljak.

Ministarstvo obrane nije još potvrdilo tu vijest, koju je prvi objavio ruski ratni izvjestitelj i bloger 'Voenkor Z.'

- Vojska je izgubila jednog od svojih najboljih i najučinkovitijih vojnih zapovjednika, napisao je Rogov na Telegramu.

05:1

Zelenski traži strože sankcije za komponente ruskih projektila

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je na strože sankcije kako bi se zaustavio protok komponenti koje se koriste u ruskim projektilima, rekavši da je jeftinije zaustaviti njihov prijenos nego jačati protuzračne sustave.

Bio je to drugi put u nešto više od tjedan dana da je Zelenski pozvao na stroža pravila kako bi se zaustavilo ono što ukrajinske vlasti nazivaju "raketnim terorom" protiv civilnih ciljeva.

Rusija poriče da u Ukrajini cilja civile, ali često pogađa nevojne zgrade, a posljednja je bila raketa koja je pogodila stambenu zgradu i skladišta u rodnom gradu Zelenskog, Krivji Rih u središnjoj Ukrajini, ubivši 11 ljudi.

Zelenski je kazao da je projektil korišten u napadu sadržavao oko 50 komponenti proizvedenih u drugim zemljama i da se o tom pitanju u utorak razgovaralo s diplomatima u Kijevu.

"Nažalost, Rusija još uvijek može dobiti kritične komponente za projektile koje proizvode tvrtke iz različitih zemalja, uključujući partnerske zemlje", rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

Svi ukrajinski partneri imaju popis tvrtki koje Rusiji isporučuju takve proizvode, rekao je.

"Jasno je da je jeftinije, jednom zauvijek, zatvoriti teroristima puteve opskrbe komponentama terora nego stalno trošiti na nove rakete za protuzračnu obranu", zaključio je Zelenski.


Stoltenberg: 'Ukrajinska protuofenziva napreduje'

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u utorak da Ukrajina postiže napredak u svojoj protuofenzivi protiv ruskih agresora i predvidio da će čelnici NATO-a povećati vojnu pomoć Kijevu na sastanku sljedeći mjesec.

Stoltenberg je govorio prigodom susreta u Washingtonu s američkim predsjednikom Joeom Bidenom koji je kazao da je predanost SAD-a NATO-u čvrsta kao kamen.

Stoltenberg je posjetio Bijelu kuću u trenutku kad se mnogi pitaju hoće li mu mandat u Bruxellesu biti produžen.

Prema sadašnjem planu, trebao bi otići s dužnosti krajem rujna nakon devet godina provedenih na čelnom mjestu saveza.

Njegov posjet SAD-u dolazi u trenutku ukrajinskih pokušaja da vrate područja koja su okupirali Rusi u dugoočekivanoj protuofenzivi protiv okupatora.

"Podrška koju zajednički dajemo Ukrajini čini razliku na bojnom polju upravo dok se mi ovdje sastajemo, jer je ofenziva počela i Ukrajinci napreduju", rekao je.

"Još je rano, no ono što znamo je da što Ukrajinci više zemlje uspiju osloboditi, imat će bolju poziciju za pregovaračkim stolom."

Rekao je da će nova pomoć biti obećana na NATO samitu u Vilniusu u Litvi, sredinom srpnja.

"Upravo je to ono što ćemo učiniti kad se susretnemo - svi NATO čelnici - na samitu u Vilniusu sljedeći mjesec, gdje ćemo se dogovoriti da zadržimo i pojačamo svoju podršku Ukrajini", rekao je.

Biden, koji pokušava držati NATO saveznike ujedinjenima protiv Rusije otkad je rat izbio u veljači 2022. godine, rekao je: "S božjom pomoći moći ćemo održati ovo zajedništvo."

Mnoge zemlje članice NATO saveza željele bi saznati tko će nastaviti predvoditi savez kad se čelnici susretnu u Litvi.

To ne ostavlja 31 NATO članici, od SAD-a, pa do Turske i nove članice Finske, previše vremena da postignu konsenzus potreban za izbor novog čelnika.

Stoltenberg nije odgovorio na pitanje hoće li mu se produžiti mandat.


Putin: Gubici Ukrajine tijekom protuofenzive su 10 puta veći od gubitaka Rusije

Ruski predsjednik Vladimir Putin obratio se ruskim ratnim dopisnicima i vojnim blogerima te govorio o ukrajinskoj protuofenzivi koja je, kaže, započela 4. lipnja, prenosi Sky News.

On kaže da su gubici Ukrajine 10 puta veći od gubitaka Rusije, tvrdeći da je Ukrajina izgubila više od 160 svojih tenkova, dok je Rusija izgubila 54.

Rekao je da je Ukrajina izgubila 25 do 30 vozila koja su joj isporučena iz drugih zemalja.

Putin je također rekao da je Ukrajina prošlog tjedna namjerno pogodila branu Kahovka raketama HIMARS koje su isporučile SAD, što je potez za koji je rekao da je omeo protuofenzivu.

"Vjerujemo da ćemo riješiti problem nakon rušenja brane", uključujući zalihe vode, rekao je Putin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 15:58