KAKO VRATITI MILIJARDE

Zaokret nakon izbora, Tusk trči u Bruxelles i ima samo jedan cilj: ‘O tome će ovisiti njegov kredibiltet‘

Zbog spora PiS-a s Bruxellesom oko vladavine prava blokirana su sredstva u visini od 36 milijardi eura namijenjena Poljskoj

Prosvjedi u Poljskoj i Donald Tusk

 Profimedia/

Donald Tusk, vjerojatno predsjednik buduće koalicijske vlade u Poljskoj, otputovao je u Bruxelles u kojem u četvrtak počinje summit Europskog vijeća pa će tamo biti najvažniji europski političari, a Tuskov je cilj lobirati za povratak milijardi eura iz fonda za obnovu koje je Unija zamrznula zbog neeuropskog ponašanja PiS-a dok je posljednjih osam godina vladao Poljskom. To nisu jedina sredstva koja je Bruxelles zamrznuo jer tu je i više od 75 milijardi eura iz kohezijskih fondova.

Zbog spora PiS-a s Bruxellesom oko vladavine prava blokirana su sredstva u visini od 36 milijardi eura namijenjena Poljskoj. Naime, još 2018. poljski parlament stavio je pravosuđe pod nadzor takozvane Disciplinske komore Vrhovnog suda Poljske kojoj su dane široke ovlasti za imenovanje, ali i otpuštanje sudaca. Članove te komore birao je parlament u kojem je PiS imao većinu. Zbog tih odluka najprije je Europska komisija upozorila Varšavu, da bi Europski sud 2021. presudio da se radi o odlukama koje su protivne načelima EU. Poljskoj su uskraćena golema sredstva sve dok ne promijeni politiku, što najavljuju nedavni izborni pobjednici.

Akcija o kojoj mu ovisi kredibiltet

O uspjehu Tuskove akcije uvelike će ovisiti njegov kredibilitet. Bio je čelnik Europskog vijeća između 2014. i 2019., a prije dvije godine se vratio u Poljsku i preuzeo Građansku platformu koja bi s Trećim putem i Novom ljevicom trebala formirati novu poljsku vladu. Mediji u Poljskoj podsjećaju na njegovu najavu tijekom izborne kampanje da će dobiti novac iz Bruxellesa. U kolovozu je na skupu u Sopotu rekao: "Svečano obećavam da ću dan nakon izbora, nakon pobjede, otići otključati ovaj novac i svi ćemo to osjetiti".

Međutim, da bi dobila blokirana sredstva za obnovu, Poljska mora ispuniti tzv. prekretnice dogovorene s Europskom komisijom, s čijom se provedbom složio i premijer na odlasku Mateusz Morawiecki. Uglavnom se radi o "superprekretnicama" u promjenama u pravosuđu, posebice o reformi Nacionalnog sudbenog vijeća i promjeni načina discipliniranja sudaca. Kako je objavio portal Gazeta.pl, u ponedjeljak, tijekom sastanka s novinarima u Varšavi, parlamentarni zastupnici u Europskom parlamentu Andrzej Halicki i Jan Olbrycht upozorili su da sredstva iz Fonda za obnovu moraju biti prepuštena Poljacima najkasnije do veljače 2024., inače će novac biti izgubljen. Međutim, mnogo je naznaka da će nova oporbena vlada biti formirana tek u prosincu, što znači da je vremena vrlo malo.

Osim toga, iako se iza kulisa u Bruxellesu govori da se o deblokadi novca namijenjenog Poljskoj raspravlja u najvišim krugovima Europske komisije, stručnjaci se boje da brzo deblokiranje sredstava neće biti tako jednostavno. "Komisija ne može puštati sredstva samo na temelju obećanja. Treba riješiti niz detalja, ali najjednostavnije rješenje bilo bi ispuniti prekretnice. Problem je što je za to potrebno novo zakonodavstvo, ali čak i ako novi Sejm usvoji odgovarajući zakon, on će ići predsjedniku Dudi, koji može uložiti veto", objasnio je za Gazetu profesor John Morijn s Odsjeka za pravo na Sveučilištu Groningen u Nizozemskoj.

EU ne može Poljskoj spustiti ljestvicu

Također, Europska komisija Poljskoj ne može spustiti ljestvicu, i to uglavnom iz političkih razloga. Jer, ako bi europske institucije izostavile prekretnice dogovorene za Poljsku, to bi potkopalo opravdanost postavljanja prekretnica uopće, ali i otvorilo vrata zahtjevima Mađarske da deblokira svoja sredstva i pokrene razgovore s drugim državama članicama, uključujući Italiju, koja, kao što se pokazalo, troši novac EU protivno obećanjima.

Anonimni sugovornici iz Bruxellesa naglašavaju i potrebu za ponovnom izgradnjom kredibiliteta Poljske u EU. Tim više što će Poljska preuzeti rotirajuće predsjedanje Vijećem u prvoj polovici 2025., odnosno u najvažnijem razdoblju za novu Komisiju, kada će biti predstavljena većina njezinih novih zakonodavnih planova.

"Vraćanje vjerodostojnosti Poljske u EU još je važnije od novca i zato je Tuskov posjet toliko važan. Izborni rezultati u Poljskoj pokazali su da se ovaj uspavani div probudio te da država koja posljednjih godina blokira gotovo sve akcije EU ponovno postaje igrač na kojeg se možete osloniti. Zbog toga će svi htjeti razgovarati s Donaldom Tuskom i upoznati se s njegovim planovima i vizijama za EU. S druge strane, to je važno i za Tuska koji će iz najvažnijih izvora čuti što treba učiniti da se novac iz fonda za obnovu što prije otključa" najavljuje dr. John Morijn.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 12:27