ROČIŠTE U NDOLI

Zambijska sutkinja ljuta na novinare: ‘Znam cijelu priču, čula sam da sve javljate Hrvatima!‘

Novinarima u sudnici rečeno je da isključe mobitele dok se postupak ne završi

Hrvatski posvojitelji stižu na sud u Ndoli

 /Jutarnji List

Drugi je dan suđenja hrvatski posvojiteljima na Visokom kaznenom sudu u Ndoli na kojem se očekuje ispitivanje svjedoka tužiteljstva. Hrvati su došli na sud, a ročište počinje oko 10 sati. Jučer su ispitana tri svjedoka.

Novinarima u sudnici rečeno je da isključe mobitele dok se postupak ne završi. Naime, sutkinja Mulanda opomenula ih zbog ‘tipkanja‘ u tijeku sudskog procesa i kazala kako je obaviještena da hrvatski mediji izvještavaju naciju o situaciji dok traje sudski postupak.

Podsjetimo, jučer je saslušano troje svjedoka, među kojima i Precious Nkambe, imigracijska službenica koja je radila na graničnom prijelazu između Zambije i Konga u mjestu Sakania, a koja se s još nekolicinom svjedoka tužiteljstva pojavila na drugom ročištu u Ndoli.

Iz njezinog svjeedočenja proizašlo je kako su kongoanska djeca koju su posvojili hrvatski parovi, a za koju zambijske vlasti sumnjaju da su žrtve traffickinga i zbog čega se već pola godine sudi Hrvatima i još dvoje ljudi povezanih s ovim slučajem, došla na granicu u pratnji kongoanskog diplomata, a svih četvero mališana imali su hrvatske putovnice i rodne listove.

Suđenje hrvatskim parovima koji su u Zambiji optuženi za pokušaj trgovine djecom nastavlja se i sutra kada bi se trebali i dalje saslušavati svjedoci i izvoditi dokazni postupci tužiteljstva i obrane.

Kao jedan od svjedoka tužiteljstva trebao bi se pred sudom pojaviti i Ivan Pernar, bivši saborski zastupnik koji se već dva mjeseca nalazi u Zambiji i tvrdi da ima saznanja o ovom slučaju. No, Pernar se zarazio malarijom, pa nije svjedočio. Na svojem Telegram kanalu obavijestio je pratitelje da je dobio malariju i da bi se pred sudom mogao pojaviti u četvrtak ili petak.

Uz hrvatske parove optužene za pokušaj trgovine djecom na sudu su bili i Gloria Sondoya Sakulenga, viša imigracijska službenica i Steven Mulija, navodni mozak operacije. Njih desetero brani sedam odvjetnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:55